Tilaajalle

Kansanedustajilta 19 talousarvioaloitetta Vaasan vaalipiiristä – Joakim Strand: ”Listalla on monta tärkeää aloitetta, joita olemme yhdessä maakuntaliittojen kanssa halunneet nostaa esille”

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat jättivät yhdessä 19 talousarvioaloitetta hallituksen antamaan talousarvioesitykseen vuodelle 2020.

Suurin osa aloitteista koskee parannuksia liikenteeseen. Teiden ja rataliikenteen kunnossapidon ja kehittämisen lisäksi kansanedustajat esittävät määrärahoja muun muassa vientiosuuskunta Viexpolle ja Vaasan satamatien suunnitteluun.

Aloitteiden ensimmäisenä allekirjoittajana on kansanedustaja Joakim Strand, joka toimii tänä vuonna vaalipiirin kansanedustajien yhteyshenkilönä.

– Listalla on monta tärkeää aloitetta, joita olemme yhdessä maakuntaliittojen kanssa halunneet nostaa esille. Haluan lämpimästi kiittää kollegoita erinomaisesta yhteistyöstä. Olemme vuosien varrella saaneet monia asioita yhdessä eteenpäin ja maaliin, Strand toteaa.

Vaalipiirin kansanedustajan ehdottavat määrärahoja seuraaville hankkeille:

–Valtatien 3 ja valtatien 19 liittymän parantamiseen

– Valtatien 18 ja valtatien 16 liittymäjärjestelyiden parantamiseen Pelmaan kohdalla

– Maantien 611 parantamiseen välillä Kauhajoki–Isojoki

– Valtatien 19 parantamiseen välillä Seinäjoki–Lapua, Lapuan ohituskaistat

– Seinäjoen lentoaseman toiminnan jatkuvuuden turvaamiseen

– Maantien 711 kunnostamiseen välillä Kuortane– Alajärvi

– Valtatien 18 oikaisuun välillä Ähtärin Myllymäki–Multia

– Kantatien 63 Kalaveden liittymän turvallisuuden parantamiseen

– Valtatien 8 parantamisen suunnitteluun välillä Edsevö–Kokkola

– Vetelin keskustan alikulkutunnelin rakentamiseen

– Toholammin, Lestijärven ja Kinnulan yhteisen vesihuoltohankkeen suunnitteluun

– Maantien 7520 parantamiseen välillä Korpijärvi–Kinnula

– Kokkolan raideliikenteen ja keskusta-alueen kehittämiseen

– Kantatien 68 ja Pietarsaaren satamayhteyden parantamiseen

– Kantatien 63 parantamiseen välillä Evijärvi–Kaustinen

– Vähäliikenteisten ratojen hyödyntämiseen, pilottina Suupohjan rata

– Vaasan satamatien suunnittelemiseen

– Vientiosuuskunta Viexpon toimintaan

– Vaasan älyverkko- ja energianvarastointitutkimusalustan luomiseen

Sankelolta seitsemän aloitetta

Kokoomuksen kauhavalainen kansanedustaja Janne Sankelo kertoo tiedotteessaan tehneensä seitsemän talousarvioaloitetta valtion vuoden 2020 talousarvioon.

Sankelo esittää määrärahan lisäämistä pääradan yleissuunnitteluun yhteysvälille Tampere-Seinäjoki sekä alemman tieverkon parantamiseen Pohjanmaan ely-keskuksen alueella.

– Tampere-Seinäjoki on Suomen vilkkain yksiraiteinen rautatieosuus. Kapasiteetti on täydessä käytössä ja matkustajamäärät kasvavat entisestään. Suunnittelusta ei kuitenkaan ole tietoa. Se on ehdoton edellytys esimerkiksi merkittävän EU-rahoituksen saamiselle.

Sankelo toteaa, että Pohjanmaan tieverkon tilanne on vakava.

– Jos lisärahoitusta ei saada, osa alemmasta päällystetystä tieverkosta rapautuu niin huonoon kuntoon, että päällystepaikkaukset eivät enää auta. Ongelmallisia teitä pohjalaismaakunnissa on noin 670 kilometriä.

Sankelo toteaa, että kantatie 67 yhteysvälillä Ilmajoki-Seinäjoki tarvitsee panostuksia. Sankelon mukaan on syytä aloittaa Ahonkylän, Rintalanmäen ja Siltalan eritasoliittymien suunnittelu.

Teuvalle Sankelo esittää määrärahaa kantatie 67:n ja Komulantien liityntäkaistan suunnitteluun.

Kauhavan suunnalla talousarvioaloitteet koskevat seututie 725 Ylihärmä-Koivulahti välityskyvyn parantamista. Sankelo esittää myös uuden Alahärmä-Kortesjärvi -tielinjauksen suunnittelun aloittamista. Tie rakennettaisiin valtatie 19:ltä Alahärmän Piristä Kortesjärvelle kantatie 63:lle.

– Tieyhteyttä on esiselvitetty viimeksi 2000-luvun alussa Alahärmän ja Kortesjärven kuntien toimesta. Tien linjaus lähti näissä suunnitelmissa Alahärmän keskustasta Haaruksentien mukaisesti Alarannantien risteykseen, josta linja jatkui suoraan itään Syväjärven liittymän kohdalle kantatie 63:lle, Sankelo selvittää.

Laihian keskustaajaman yhteyteen Sankelo esittää Ratikylän alikulkukäytävää, joka yhdistää Laihian keskustan ja radan takana olevan Mäntymäen asuntoalueen.

– Liikenneongelma johtuu valtateiden 3 ja 18 uusista tiejärjestelyistä, joiden osana alikulku olisi pitänyt jo toteuttaa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta