Tilaajalle

Kansa puree hammasta kitumaan jäävien pikiteiden varsilla Etelä-Pohjanmaalla – ”Veroja mekin maksamme, mihin ne rahat oikein menevät?”

Uskomattomasta tuli totta. Tyrmistyneet eivät sentään ryntää tyrmäämään tieherroja. Tulevaisuus kuitenkin hirvittää kansalaisia maaseudun syvyydessä Etelä-Pohjanmaalla.

– Saavat loputkin kyläläiset lähtemään, jos tie murenee alta. Ei täältä ilman autoa mihinkään pääse, sanoo Pleunassa Kuortaneen puolella eläkepäiviään viettävä Antti Valkama.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus antoi julkisuuteen päiväkäskynsä lokakuun alussa. Tiettyjen vähäliikenteisten alimman ylläpitoluokituksen tieosuuksien päällystevaurioiden korjaaminen loppuu toistaiseksi. Vilkkaammat väylät huutavat rahaa. Eurot eivät piisaa kaikkialle.

Paikkauskelvottomaksi tuomittujen, jo huonokuntoisten pätkien osuus lähentelee Etelä-Pohjanmaalla viittäkymmentä. Kaikkiaan vaurioiden kunnostaminen päättyy 670 kilometrillä, kun mukaan ottaa Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan.

Ely-keskus kuitenkin lupaa, että liikenneturvallisuutta uhkaavat vioittumat korjataan teillä. Niihin on pakko löytää rahat.

Valkama asuu Ruonalta Saukonkylän kautta Alajärvelle vievän väylän varrella. Mies ajatteli, että valtio vaalii tietä, kun se ansaitsi aikoinaan uuden päällysteen.

Toive on tähän asti toteutunut, sillä paikkaukset ovat meikanneet uralle uutta ilmettä. Luonto syö päällystettä kuitenkin armotta. Railoja ammottaa siellä täällä, eikä ensiapua enää tule.

Valkama muistuttaa, että väylä ei kärsi liikennepulasta. Vauhtia myös riittää.

– Olen sanonut, että koska tähän tulevat moottoritien liikennemerkit, kun nopeudet ovat siinä mallissa.

Rapistuvien teiden varsien satunnaisesti valitut ihmiset toitottavat yhtä sanomaa. Heidän kotikulmiensa väyliä jyräävät myös raskaat puu-, maito- ja rehuautot. Monet pätkät palvelevat oikoteinä.

Hynniläntien vieressä Kuortaneella asuva Seppo Rankila on kuullut lietettä vievien kuskien viestejä.

– Päällysteen reuna on jo niin pehmeää, että se murtuu, kun siinä kääntyilee.

Tupansa ohi menevän tien kohtaloa Rankila pitää ikävänä.

– Ei väki varmaan enää tee uusia rakennuksia näille kulmille. Tänne on tullut kymmenkunta uutta taloa ja nuorta porukkaa.

Ihmiset kauhistelevat autojensa kohtaloa. Tien pintaan revenneet halkeamat ja reiät pahenevat ja laajenevat nopeasti, kun ne jäävät riutumaan sään armoille. Kolot voivat yllättää motoristin.

Renkaat, vanteet ja auton rakenteet joutuvat lujille. Pahimmassa tapauksessa joku paikka ajopelistä särkyy, kun kuljettaja täräyttää monttuun.

Vahvistus kansalaisten hädälle tunkee silmille Jurvan Närvijoella. Talon pihalla heilahtaa vasara. Esa Rakkolainen oikaisee emännän auton vannetta.

– Rengas osui tielle syöpyneeseen reikään keväällä. Ilmoitimme silloin asiasta. Se monttu tultiin vielä paikkaamaan.

Rakkolainen miettii syntyjä syviä. Kylältä Jurvan ja Teuvan väliselle tielle vievä väylä ei saa enää tekohengitystä.

– Epäoikeudenmukaista. Veroja mekin maksamme.

Kauhavan Oravankylässä asuva Kaija Aro ei meinannut uskoa, kun kuuli ely-keskuksen ratkaisusta.

– Tämän tien varressa asuu isoja veronmaksajia. Tietä käytetään myös tosi paljon.

Päällystepaikkaukset leimaavat Kauhavan ja Mustamaan väliä.

– Tie on vielä kohtuullisessa kunnossa. Mutta mitä se on jonkun ajan kuluttua. Yhtään huonommaksi se ei saisi mennä, maitotilan emäntä sanoo.

Lietelannat pellolleen levittänyt lapualainen Esa Kattelus pysäyttää traktorinsa. Vainion viereinen Lakaluoman ja Hirvijoen välinen tie saa yrittää pärjätä nyt omillaan.

– Se on jo ollut aika huonolla hoidolla. Kun menet traktorilla raskailla kuormilla, tiedät kaikki möykyt. Välillä joutuu ajamaan väärää puolta, kun siinä pääsee siloisempaa kohtaa.

Lakaluomalla asuva maitotilan isäntä aprikoi tien tulevaisuutta. Hän arvelee, että pitää sattua kunnon vahinko ennen kuin silmät aukeavat.

– Kun pintaan tulee isoja reikiä, niihin osunut auto saattaa hajota ja suistua pöpelikköön. Siinä voi jopa henki lähteä.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta