Tilaajalle

Juhani Rinta nousi jo nuorena merkittäviin tehtäviin - kuuluisa puhe suututti meijerinomistajat vuosiksi

LAIHIA

Maanviljelysneuvos Juhani Rinnan työura oli kaksitahoinen. Toisaalta hän oli maatilan isäntä Laihian Naskalissa.

Isännän ääntä hän käytti myös lukuisissa luottamustoimissa, joista merkittävimmät olivat sanomalehti Ilkan hallituksen puheenjohtajuus 1964 - 1994 sekä Valion hallituksen maanviljelijäjäsenyys 1979 - 1990.

Näihin rooleihin kätkeytyy myös suurin yllätys, jonka Rinnan elämäkerran kirjoittanut Ossi Viita koki aineistoa tutkiessaan.

– On hämmästyttää, kuinka maatalon isännästä voi tulla noin merkittävä luottamushenkilö vain 36-vuotiaana. Hän nousi Ilkan hallituksen johtoon hankalassa tilanteessa ja pääsi seuraamaan lehden menestystarinaa.

Viita korostaa, että Rinnan huikean nousun arvoa lisää entisestään vähäinen koulutustausta. Rinta oli saanut oppinsa vain kierto- ja kansakoulussa.

– Hän kertoi opetelleensa itse ja lukeneensa paljon. Hän oli hyvä numeroiden kanssa. Rinta oli myös erinomainen puhuja ja kirjoittaja vähäisestä koulutuksesta huolimatta.

Viidan mukaan Rinta ei myöskään hävennyt tai piilotellut taustaansa.

– Lukuisat luottamustoimet eivät häntä muuttaneet, mutta kyllä Juhani arvonsa tiesi. Hänen määrätietoisuutensa aiheutti sen, että joissakin ratkaisuissa hän vähän sooloilikin. Hän kertoi hallitukselle vasta jälkikäteen tekemistään asioista. Toisaalta tämä osoitti tietynlaista johtajuutta.

Henkilökohtaisten murhenäytelmien aikaan Rinta eli kovia aikoja myös Valiossa. Hallituksen ainoa tilallinen piti Vaasassa syksyllä 1986 kuuluisan rakennepuheensa, jonka tärkein viesti oli meijereiden liian suuri määrä Suomessa.

– Puhe sai valtavasti julkisuutta Helsingin Sanomia myöten. Rinta sai kuulla meijerinomistajilta kovaakin kritiikkiä vielä vuosia. Rinnalle tärkeä asia oli maitotilallisten pärjääminen, ei meijereiden.

Pitkät luottamustoimet Viita tulkitsee osoitukseksi Rinnan kiistattomista taidoista.

– Pestit kestivät kolmeakymmentä vuotta, koska hän osasi hoitaa asiat. Menestys poiki myös uusia tehtäviä.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta