Tilaajalle

Jouppilanvuorella voi jo hiihtää - 800 metrin ensilumenlatu valmistui ennätysvarhain

SEINÄJOKI

Seinäjoen Jouppilanvuorella voi jo hiihtää tänään perjantaina kello 16 lähtien. Ampumaradan maastoon valmistui juuri uusi vaihteleva ensilumenlatu varastoidusta lumesta. Reitti on pituudeltaan aluksi noin 800 metriä ja se pitenee myöhemmin 1,7 kilometrin mittaiseksi.

Uusittua reittiä ehti testailla perjantaina päivällä jo lapualainen aktiiviliikkuja Marja Erkkilä. Hän oli tyytyväinen uuteen reittiin ja latupohjaan.

– Rata näyttää mukavalta ja erilaiselta kuin aikaisempina vuosina. Tänne on tullut nyt vähän mäkiä lisää ja tykkään, kun radalla on myös mutkia, kommentoi hiihtobaanaa luistelusuksilla testannut aktiiviliikkuja.

Seinäjoella tietotekniikan lehtorina työskentelevä Erkkilä hiihteli lyhyen työpäivän päätteeksi baanalla pitkin ja lupasi tulla heti lauantaina uudestaan hiihtämään poikansa kanssa.

Hän oli iloinen siitä, kun maakunnassa päästään jo näin varhain suksille.

– Se on hyvä asia. Toivotaan, että lumi säilyy radoilla. Itse aion käydä täällä hiihtämässä lähes päivittäin. Viime vuonna hiihdin reippaasti yli tuhat kilometriä, maastopyöräilyäkin harrastava rastijussi kertoi.

Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelujen kunnossapitopäällikkö Jari Mäkelä kertoo, että ladulle on levitetty varastoitua lunta kolme päivää. Lunta oli tykitetty kasalle noin 5 000 kuutioita, jota kaksi traktoria kuljetti radalle noin 300 metrin päästä.

–Pakkasta on nyt ollut viikolla hyvin ja pääsimme aloittamaan lumenlevityksen varastoidusta kasasta keskiviikkona. Saimme lyhyen lenkin valmiiksi kolmessa päivässä. Teemme siihen lisälenkin välittömästi kelien sen salliessa.

Latu saatiin Mäkelän mukaan nyt hiihtokuntoon ennätyksellisen aikaisin.

– Ladun pohja jäätyi hyvin pakkasella ja siihen oli hyvä ajaa lunta traktoreilla. Viime vuonna saimme ensiladun valmiiksi pari viikkoa myöhemmin.

Kiertävä ja valaistu hiihtobaana eroaa nyt Mäkelän mukaan viimevuotisesta, kun se kulkee pääosin ampumaradan alamaastossa.

– Tällä ladulla ei mene enää hiihtäjät ja autot ristiin niin kuin aiemmin. Myös huoltotie ampumaradalle on vaihtunut entiselle latupohjalle. Parkkipaikkoja on tullut nyt lisää, kun käytössä on myös ampumahiihtostadionin isot parkkipaikat alhaalla.

Lumenlevityksen Jouppilanvuoren ensilumenladulle ovat tehnyt kaupungin liikuntapalveluiden liikuntapaikkojen hoitajat. Yksi heistä on Lauri Lahtinen, joka on touhunnut latukoneenkuljettajana kolmatta talvea.

– Olen tasannut koneella lunta ja pyrkinyt saamaan sen mahdollisemman paksuksi ja leveälle. Lunta on radalla noin 30 sentin paksuudelta ja noin kolmen metrin leveydeltä. Radan reunalla ajamme perinteisen ladun.

Perjantaina keskipäivällä latu oli jo viittä vaille valmis. Hän kertoi työn olleen mukavaa.

– Kelit ovat olleet kohdillaan. Kun pakkasta on ollut ja maa ollut jäässä, niin likaa ei ole kulkeutunut ladulle. Lumi on ollut erittäin puhdasta ja aavistuksen kosteaa.

Seinäjoen toinen ensilumenlatu valmistuu Mäkelän mukaan jälleen Tanelinrannan kuntoradalla heti kun Jouppilanvuoren latu on saatu tehdyksi täyteen mittaan.

– Tanelinrannassa on tällä viikolla tykitetty lunta kasalle, mutta sitä ei vielä levitetä. Siellä pystymme tekemään kahden kilometrin lenkin myöhemmin. Aloitamme tekemään siellä latua, kun olemme saaneet Joupiskan radan kokonaan valmiiksi.

Laduilla on yhteinen ensilumenlatumaksu, jonka voi maksaa ravintola Joupiskaan tai Tanelintupaan. Korteista saadut tulot saa Seinäjoen Hiihtoseuran hiihtojaosto ja Nurmon Jymyn kuntovaliokunta. Perheen kausilippu maksaa 50 euroa, yksittäinen kausilippu 30 euroa, kertamaksu on viisi euroa ja alle 10-vuotiailta ei peritä maksua.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta