Tilaajalle

Joulun tuntua ja tonttuja etsittiin vesisateessa Seinäjoella

SEINÄJOKI

Vaikka ulkona oli pimeää ja tihkutti vettä, Törnävän museoalueella pääsi keskiviikkona kurkistamaan menneen ajan jouluun.

Seinäjokelaiset Veeti ja Anu Pollari tulivat tapahtumaan jo neljännen kerran. Anu Pollari kertoo, että joulunkuusenkoristeiden askartelu vetää heitä puoleensa.

Tänä vuonna he askartelivat Kivinavetan yläkerrassa silkkipaperista vanhanajan koristekonvehteja. Aiemmilta vuosilta Pollareiden joulukuusta koristavat jo nahasta tehdyt sydämet ja enkeli sekä olkikoriste.

Haittaako, jos jouluna ei ole lunta?

– Haittaa se, 6-vuotias Veeti Pollari tuumaa.

– Sitten ei pääsisi joulusaunasta lumihankeen pyörimään, Anu Pollari arvioi.

Lumessa käynti on Veetin mielestä hauskaa, Anu Pollari ei siitä innostu. Kaksikon tarkoituksena on käydä Joulun tuntu -tapahtumassa myös tulevina vuosina.

– Niin kauan tulemme, kun Veeti lähtee mukaani, Anu Pollari kertoo.

Tapahtuma järjestettiin nyt yhdeksännen kerran. Päivä oli erilainen myös Etelä-Pohjanmaan museon työntekijöille. Rakennustutkijana toimiva Sirkka-Liisa Sihvonen muuttui tapahtuman ajaksi 1800-luvun lopun kauppapuodin emännäksi.

– Tiedättekö, mitä nämä laatikot ovat? Sihvonen huikkasi kaupan tiskin takaa.

Lasten arvauksiin kuuluivat karkit ja mausteet, mutta tupakkarasioiksi he eivät niitä helposti tunnista. Tämä oli äidin mielestä vain hyvä.

Puotiin astui seinäjokelainen Anita Perkka miniänsä Oona Ala-Topparin ja lapsenlapsensa Enna Ala-Topparin kanssa. Perkkalle puoti ja joulu toivat mieleen omat lapsuusmuistot ja isovanhemmat ja takkatulet. He tulivat tapahtumaan, kun Ala-Toppari löysi siitä tiedon sosiaalisesta mediasta.

– Sää on mitä se on. Ulkona olo on pukeutumiskysymys, Perkka sanoo.

Tonttujahti kuuluu ohjelmaan

Taskulamput vilkkuivat, kun Oosa ja Eemi Nieminen jahtasivat tonttuja pappansa Esa Niemisen kanssa.

– Olemme löytäneet jo seitsemän tonttua, Oosa Nieminen tietää kertoa.

He löysivät ainakin riihitontun, saunatontun ja paappatontun. Oosa Nieminen ei piitannut vanhan ajan joulupukista, koska pukilla oli tytön mielestä pelottava naamari.

Isoisä ja lapset osallistuivat tapahtumaan ensimmäistä kertaa. Esa Nieminen kehuu tapahtumaa. Edes kurja keli ei saanut kolmikkoa jäämään kotiin.

– Olin jo luvannut heille, Esa Nieminen perustelee.

Oosa Niemisen mielestä jouluun kuuluu ainakin joulupukki. Esa Nieminen muutti Seinäjoelle noin puoli vuotta sitten.

– Minulle joulun tekevät he, Nieminen sanoo ja viittaa lapsenlapsiinsa.

Joulun tuntu -tapahtuma kerää vuosittain noin sadasta kahteensataan kävijää. Viime vuonna kävijöitä oli noin 500. Tapahtumatuottajana toimiva Jenna Saarenketo arvioi, että syynä oli onnistunut markkinointi. Nyt hän uskoi, että märkä keli vaikuttaa jonkin verran kävijämäärään, mutta väkeä odotettiin silti runsaasti.

Tapahtuman aikana avoinna olivat myös Kivinavetta ja Liinamaan pihapiirin kohteet. Lauluesityksistä vastasi Seinäjoen naislaulajat. Saarenketo kertoo, että tapahtuma on tarkoitus järjestää myös tulevina vuosina.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta