Tilaajalle

Jos brexit tulee kuun lopussa, pitääkö nyt Britanniasta tilatut paketit tullata? Näin Tulli vastaa

Britannian parlamentin alahuone myöntyi tiistai-iltana alustavasti EU-erosopimukseen. Lakipaketin käsittelyn pika-aikataulun sen sijaan parlamentti hylkäsi. Britannia odottaa nyt muiden EU-maiden kantaa brexit-päivän lykkäykselle. Mikäli EU ei myönnä Britannialle lisäaikaa, maan sopimukseton ero unionista astuu voimaan 31. lokakuuta. Siitä lähtien Britannia olisi Euroopan unionin ulkopuolinen maa eli niin sanottu kolmas maa.

Sen myötä esimerkiksi yksityistalouksien Britanniasta tilaamat tuotteet luokitellaan jatkossa EU:n ulkopuolelta tuleviksi.

EU:n ulkopuolelta saapuvista lähetyksistä pitää tehdä tulliselvitys, mikäli tavaroiden arvo ylittää 22 euroa. Tavarasta täytyy maksaa silloin arvonlisävero. Poikkeuksena sääntöön ovat muutamat tuoteryhmät, kuten hajuvedet ja alkoholit, jotka on tullattava aina. Jos lähetyksen arvo ylittää 150 euroa, täytyy siitä maksaa arvonlisäveron lisäksi tulli.

Jos yksityishenkilö tilaa tuotteita Britanniasta ja tilauspäivämäärän ja tuotteen saapumisen välillä Britannia poistuu EU:sta jo 31. lokakuuta, miten Tulli suhtautuu silloin tavaran tullaamiseen, Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä?

– Jos tullimenettely on alkanut ennen eroa ja päättyy vasta eron jälkeen, menettelyyn sovelletaan sen alkuhetkellä nykyisiä säännöksiä menettelyn päättymiseen saakka. Säännöt eivät siis muutu kesken tullimenettelyn. Yksityishenkilön tilaaman tavaran osalta riippuu tullimenettelyn alkamishetkestä. Jos tavarat on lähetetty Britanniasta ennen erohetkeä, niin ne saapuvat Suomeen sisämarkkinatavaroina.

Minkälaisia kysymyksiä Tulliin tulee yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä brexitistä?

– Tullin yritysneuvonnasta yritykset ovat eniten kysyneet tullausilmoittamisessa tarvittavasta EORI-tunnuksen hakemisesta. Yksityishenkilöiden osalta kyselyitä on tullut sitä vähemmän. Tulli on lisännyt asiakaskyselyiden mukaan sekä henkilö- että yritysasiakkaiden brexit-sivulle tietoja.

Miten uskotte tullausmäärän kehittyvän, kun brexit astuu voimaan?

– Nykyisin EU-sisäkauppa on vapaata, jolloin Britanniasta tulevia tavaroita ei tullata. Brexitin jälkeen kolmasmaakaupassa jos lähetyksen tavaroiden arvo ylittää 22 euroa, lähetys on verollinen ja se pitää tullata. Tullattava pakettimäärä lisääntyy vuositasolla noin 500 000 lähetyksellä brexitin myötä, jos tilaukset jatkuvat ennallaan.

Millä tavoin muuten brexit on näkynyt yksityishenkilöiden kannalta katsoen Tullissa?

– Tulliselvitettäväksi muuttuvan pakettiliikenteen lisäksi henkilöliikenteen selvitettävien asioiden määrä kasvaa Lentotullissa, esimerkiksi Britannian kautta kolmasmaahenkilöiden saapumiset Suomeen lisäävät tullin ja rajavartiolaitoksen työtä. Tulli on varautunut kovan brexitin tapauksessa myös tiedottamaan Britanniasta Suomeen saapuvia henkilöitä lentoasemalla infotaulujen ja tulliasioissa opastavien neuvontahenkilöiden avulla.

Ulkoministeriön ohjeistuksen mukaan varmin matkustusasiakirja Britanniaan on passi. Kukin maa vastaa maahantulosäädöksistä itse, mutta ulkoministeriön tiedon mukaan Britannia ei aio vaatia viisumia lyhyeksi ajaksi Britanniaan matkustavilta EU-kansalaisilta.

Juttua muokattu 24.10. kello 14.50. EU:n ulkopuolelta tulevien lähetyksien tullaussäännöt sisälsivät virheitä.

Jos EU:n ulkopuolelta tulevan lähetyksen arvo ylittää 22 euroa, siitä täytyy maksaa arvonlisävero, mutta ei tullia. Lähetyksestä on tehtävä tulliselvitys. Jos lähetyksen arvo ylittää 150 euroa, täytyy siitä tehdä tulliselvitys sekä maksaa arvonlisävero että tulli.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta