Tilaajalle

Järviseudulle ainutlaatuinen kilpapelaamisen opintokeskittymä, Alajärven ja Vimpelin lukiotkin lähtevät mukaan

ALAJÄRVI/VIMPELI

Alajärven ja Vimpelin lukioissa voi ensi syksystä lähtien suorittaa kilpapeliopintoja. Lukiot seuraavat ammattikoulun esimerkkiä: Järviseudun ammatti-instituutti aloitti jo tänä syksynä kilpapelikouluttamisen. Esport-liiketoimintaa on Jamissa voinut opiskella jo keväästä 2014 lähtien. Opinnot kuuluvat merkonomi- ja dataopintojen koulutusohjelmaan.

– Laajentumisessa Vimpelin ja Alajärven lukioihin vastataan monen suomalaispelaajan kutsuun, monet heistä haluavat opiskella lukiossa, Jamin esport-opettaja Mikko Kalijärvi sanoo.

Kalijärvi ryhtyy opettamaan ensi syksynä esportsia myös lukioissa. Rinnalleen hän saa opettajaksi Christian Joutsenvuoren, joka opettaa myös Jamissa.

Kun kaikki nämä alueella olevat esportiin liittyvät opintopaikat ynnätään yhteen, on kyseessä Suomen suurin kilpapelaamisen koulutuskeskittymä, vakuuttaa Kalijärvi.

Harvinaislaatuista on myös urheiluseurojen mukana oleminen. Pelaajapolkua voi siis pyrkiä jatkamaan aina ammattilaiseksi asti.

Vimpelin Veto lanseerasi oman kilpapelijoukkueensa huhtikuussa. Veto-akatemia julkaistiin syyskuussa.

– Vimpelin Vedon akatemiajoukkue toimii jatkossa pohjana, joihin oppilaitoksiemme opiskelijat voivat ponnistaa. Tarkoituksena on tietysti rakentaa pelaajapolkua ammattilaiseksi, mutta myös ottaa nuoret lajin edustajat mukaan Vedon edustusjoukkueen harjoitusrinkiin.

Kalijärvi uskoo, että Vedon kaltaisen kilpapelijoukkueen läsnäolo on suuri vetovoimatekijä syksyn yhteishaussa. Lukioiden rehtori Marko Timo sanoo, että keskiarvorajana opintojen pariin on lukiossa 7,0. Kalijärvi huomauttaa, että valintamenettelyyn tulee osaksi myös taitotasopisteytys ja ryhmähaastattelu.

– Näillä kaikilla tavoin pyrimme löytämään sopivat opiskelijat.

Kalijärvi huomioi, että tavoitteena on aidosti saada myös kilpailullisesti tasokkaita joukkueita.

Kalijärvi uskoo, että kilpailu kovenee tällä alalla myös oppilaitosten kesken, koska esport jatkaa kasvuaan niin Suomessa kuin maailmalla. Järviseutu on saamassa haastajia hänen mukaansa Hyvinkäälle ja Riihimäelle.

Yhtenä etulyöntiasemana verrattuna muihin Kalijärvi näkeekin juuri sen, että perinteiset urheiluseurat on saatu mukaan. Kilpailuhenkisyyskin saattaa olla yksi opiskelijoita houkutteleva lisätekijä.

– Joissain oppilaitoksissa kilpapelaamista tarjotaan lisäkurssina samoin kuin vaikkapa kuvaamataitoa. Me haaveilemme, että saamme kerättyä parhaat pelaajat ympäri Suomen.

Kalijärvi ja Timo toteavat, että Järviseudulla opintojen osana on Jamissa kehitetty opetussuunnitelma, johon kuuluu ruokavaliotietoa, elämänhallintaa ja pelivalmennusta.

Fakta: Kaksi lukiota ja ammattioppilaitos mukana

Alajärven lukio, Vimpelin lukio ja Järviseudun ammatti-instituutti perustavat Suomen suurimmaksi markkinoidun esport-koulutuskeskittymän.

Aloituspaikkoja on kevään yhteishaussa kilpapelilinjalle Vimpelissä 15, Alajärvellä 15 ja Jamissa 20. Kilpapelinä on Counter Strike. Lisäksi Jamissa on tarjolla myös esports-liiketoiminta 10 aloituspaikalla.

Lähtölaukauksena tälle kaikelle oli Jamin kilpapelikouluttamisen aloittaminen tänä syksynä. Paikkoja haki 30, aloituspaikkoja oli vain 10.

Poikkeuksellista on se, että mukana on myös urheiluseurat. Vimpelin Vedolla on jo esports-kilpajoukkue, Alajärven Ankkurit virittelevät sitä. Tavoitteena on rakentaa kilpapelipolku ammattilaisuuteen.

Alajärven lukiossa on tälle hetkellä 200 opiskelijaa, Vimpelin lukiossa 80. Vimpelissä neljäsosa opiskelijoista on kotoisin muualta kuin Vimpelistä.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta