Tilaajalle

Jäätävä sade sai koko Etelä-Pohjanmaan sähköt poikki – Onneksi kyse on vain varautumisesta kaikkein pahimpaan

Jäätävä sade on yllättäen hyydyttänyt yhteensä 300000 ihmisen sähköt Länsi-Suomen alueelta. Erityisesti Etelä-Pohjanmaa on harvinaisen sääilmiön edessä polvillaan.

Onneksi nyt ollaan seinäjokelaisen hotellin kokouskabinettiin pystytetyssä johtokeskuksessa, jossa vasta harjoitellaan lämpimissä ja kuivissa sisäolosuhteissa eri viranomaisten, kuntien ja yritysten elintärkeää yhteistoimintaa sään aiheuttamassa laajassa ja vakavassa sähkönjakelun häiriössä, joka kohdistuu sekä paikalliseen että valtakunnalliseen sähköverkkoon.

Harjoituksen tavoitteena on parantaa alueen yhteistoimintaa vaikeissa häiriötilanteissa.

Kriisiharjoitus testaa yhteistyötä

Eteläpohjalaisille helpottava tieto on, että maakunnassa on ilmeisen vahvat sähköverkot, koska harjoitusta varten piti tehdä paljon kuvitteellista tuhoamistyötä, että alue saatiin harjoitusta varten pimeäksi.

Sähköjä harjoituksessa ei todellisuudessa katkaista.

– Seuraavaksi lähdetään priorisoimaan korjaavia menetelmiä, katsotaan toimiiko yhteistyö ja saadaanko valot päälle, kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n valvomopäällikkö Arto Pahkin taustoittaa.

Tavoitteena on lisätä viranomaisten, kuntien ja yritysten toimintakykyä sähkönjakelun vaikeassa häiriötilanteessa. Lisäksi harjoituksen avulla varmistetaan ja kehitetään toimintamalleja sekä teknologian ja erilaisten it-järjestelmien hyödynnettävyyttä viankorjauksen aikana.

– Mukana olevat ovat todella sitoutuneita. He ovat oikeasti myrskyn silmässä kirjaimellisesti. Ulos ei voi mennä vikoja korjaamaan, koska jääkerros on kaluston päällä. Nyt ollaan sisällä ja tehdään suunnitelmia sähköjen palauttamiseksi, Huoltovarmuuskeskuksen voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen kertoo.

Ongelmana varautuminen pitkäkestoisiin sähkökatkoksiin

Kriisiharjoitusskenaarion aivot kuuluvat Fingrid Oyj:n Arto Pahkinille, jonka tehtävänä on aiheuttaa päänvaivaa eri alojen toimijoille harjoitellussa kriisitilanteessa.

– Lyhyisiin sähkökatkoihin on Suomessa varauduttu ihan hyvin ja niistä toivutaan nopeasti. Pitkäkestoisiin sähkökatkoksiin ei ole niin hyvin yleisesti varauduttu, Pahkin tiivistää.

Tiivistettynä JÄÄTYVÄ 2019 -harjoituksessa pyritään saamaan varautumista aikaisempaa paremmalle tasolla ja kohdistettua varoitukset oikeisiin paikkoihin. Huomiota kiinnitetään esimerkiksi evakuointiin, varovoimakoneisiin, henkilöjärjestelyihin ja kommunikaatiovälineisiin, jotta niiden käyttö olisi yhdenmukaista ja kommunikointi kriisin keskellä onnistuu.

Tilannekuvajärjestelmä auttaa tiedon välittymisessä

Harjoitus on lähtenyt Pahkinin mukaan positiivisesti käyntiin, ja ainakin harjoituksen alku on osoittanut, että kriittisten toimijoiden tilannekuvajärjestelmää Krivatia osataan käyttää ja se on saatu harjoituksessa menestyksekkäästi käyttöön.

Krivatin kautta tilannekuvaa saadaan välitettyä paitsi organisaatioiden sisällä myös niiden ulkopuolisille yhteistyötahoille.

– Krivatin kautta näytetään omaa tilannekuvaa osapuolille, mitä on tehty missäkin ja miltä heidän osaltaan kriisi näyttää.

– Lisäksi viranomaisradioverkko Virven yhdenmukaisessa käytössä on menty eteenpäin, ja Virve-puhelimet alkavat olla suht koht oikeissa paikoissa.

Elenialla jo rohkaisevia kokemuksia Krivatista

Krivatia hyödyntävät osa energiayhtiöistä, pelastuslaitokset, sairaanhoito sekä teleoperaattorit.

– Valitettavasti kaikki energiayhtiöt eivät ole mukana sen käytössä, Pahkin harmittelee.

– Tilannekuvajärjestelmän käytöstä on hyvät pohjakokemukset. Harjoitusten jälkeen yhteistyötä pitää kehittää ja saada järjestelmälle lisää käyttäjiä.

– Toivottavasti luotettavalle, tietoturvalliselle ja varmalle kanavalle tulee lisää käyttäjiä, sanoo harjoitukseen Seinäjoella osallistuva Elenian verkkojohtaja Jorma Myllymäki.

Elenialla on paljon kokemuksia tuntien tai jopa päivien sähkökatkoksista myrskyihin liittyen. Siksi on tärkeää harjoitella sähkönjakelun häiriöitä, jotka voivat ääritilanteissa kestää jopa viikkoja, ja jossa voi ilmetä viestiyhteyksien toimimattomuutta ja liikkuminen on sääolosuhteiden takia hankalaa.

Myllymäen lisäksi sähköyhtiön pääpaikasta Tampereelta harjoitukseen osallistuu 20 ihmistä sekä Elenian alueellinen urakoitsija.

Kuopiosta hyviä kokemuksia käytännön kriisiapuun

Huoltovarmuuskeskuksen Petri Niemisen mukaan harjoituskiertueella on käynyt ilmi, että kuntien varautumisessa on eroja.

– Yhteisen tilannekuvan näkyminen tukisi heidän selviytymisestään. Kun johto on sitoutunut huoltovarmuuteen, koko organisaatio seuraa perässä, Nieminen näkee.

Toistaiseksi Krivatin avulla tietoa kaupunkien ja kuntien johtokeskuksiin saadaan kuntien omistamien pelastuslaitosten kautta, mutta niissä tapauksissa viranomaisten täytyy siirtyä paikasta toiseen.

Pahkinin mukaan Seinäjoella on selkeästi herätty laajaan sähkökatkokseen varautumiseen.

– Mukana oleva vajaan 40 ihmisen porukka on osallistunut harjoitukseen aktiivisesti. Yhteistyö toimi ja löysimme ongelmiin ratkaisuja, Seinäjoen kaupungin työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö Elina Hihnala-Mäkelä iloitsee kaksipäiväisen harjoituksen tuloksista.

Hihnala-Mäkelän mukaan oli todella tarpeellista harjoitella poikkeuksellisen pitkäkestoiseen sähkökatkokseen varautumista. Samalla tilannekuvajärjestelmä Krivatin hyödyllisyys selkisi harjoituksen aikana.

Hyvä ja onnistunut esimerkki on ensimmäinen JÄÄTYVÄ-harjoitus Kuopiosta vuodelta 2017.

– He oppivat siinä todella paljon ja laittoivat omat varautumisjärjestelmänsä kuntoon, Pahkin kertoo.

Sittemmin harjoituksissa opituilla varautumisopeilla on osattu toimia oikein Kuopiossa sattuneessa bussionnettomuudessa, Kuopion yliopistollisen sairaalan vesiongelmassa sekä opiskelijoihin kohdistuneessa traagisessa miekkaiskussa.

Toistaiseksi terveydenhuollon toimijoista Krivatia käyttävät yliopistolliset sairaanhoitopiirit Helsingissä, Kuopiossa ja Tampereella.

– Esimerkiksi isossa onnettomuudessa järjestelmän kautta nähdään, kuinka paljon loukkaantuneita voidaan viedä kuhunkin sairaalaan.

Sähkönjakeluhäiriöt voivat johtua näistä syistä

Huoltovarmuusorganisaatio muistuttaa, että sähkönjakelun häiriöt voivat johtua useista eri syistä.

Niitä voi syntyä erilaisten sääilmiöiden, terroritekojen, kyberiskujen, huolimattomuuden, tietämättömyyden tai onnettomuuksien seurauksena.

Häiriöiden kesto, laajuus ja vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia. Monimuotoisiin tilanteisiin varautuminen edellyttää erilaisten häiriötilanteiden tunnistamista, varautumisen suunnittelua ja kokonaisvaltaista harjoittelua. Yhteiskunnan ja sen toimintojen häiriönsietokykyä on harjoiteltava ja kehitettävä.

Fakta: JÄÄTYVÄ 2019 -harjoitus pähkinänkuoressa

Harjoituksessa selvitetään yhteistyön ja yhteydenpitojärjestelmien toimivuutta pitkäkestoisessa sähkökatkossa viranomaisten ja elinkeinoelämän välillä, energiayhtiöiden korjaustyössä ja sähköjen palautuksessa. Erityisesti on tarkoitus kiinnittää huomiota tiedottamisen ja viestinnän toimivuuteen organisaatioiden sisällä ja ulkoisille sidosryhmille. Lisäksi testataan kuntien todellista kykyä toimia poikkeuksellisissa tilanteissa.

JÄÄTYVÄ 2019 -harjoituksen toteutuksesta vastaa Huoltovarmuusorganisaation Voimatalouspooli ja siihen osallistuu laaja-alaisesti yrityksiä, viranomaisia sekä alueen kuntia.

Harjoituksen kohteena on sään aiheuttama laaja-alainen sekä pitkäkestoinen kanta- ja jakeluverkkojen sähkönjakelun häiriö. Tämä lamauttaa pitkäksi aikaa yhteiskunnan perustoiminnot Länsi-Suomessa Seiverkot Oy:n, Elenia Oy:n, Herrfors Nät-Verkko Oy Ab:n ja Caruna Oy:n jakelualueilla.

Harjoituksessa ja sen puolitoista vuotta kestäneissä valmisteluissa on ollut mukana 240 henkilöä yhteiskunnallisesti kriittisistä organisaatioista.

Harjoitukseen osallistuvat kutsuttuina yhteistyökumppaneina kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj, Huoltovarmuuskeskus, Seiverkot Oy, Elenia Oy, Caruna Oy, Herrfors Nät-Verkko Oy Ab, Seinäjoen kaupunki, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos, Valio Oy sekä alueen muita viranomaisia ja yrityksiä, kuten teleyhtiöitä.

Fakta: Suomen Erillisverkot Oy ja Krivat

Suomen valtion kokonaan omistaman erityistehtäväyhtiö Suomen Erillisverkot Oy:n tarjoama Krivat tehostaa yritysten yhteistyötä suurhäiriötilanteissa ja nopeuttaa niistä toipumista. Krivat on palvelualusta ja siihen kuuluvien toimijoiden yhteisö, toimintamalli ja informaatiokanava.

Palvelu on tarkoitettu kriittisen infrastruktuurin organisaatioille. Krivat auttaa yrityksiä ennakoimaan paremmin häiriötilanteita, kuten myrskyjä ja kyberhyökkäyksiä, sekä hallitsemaan työnjakoa kriisin keskellä.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta