Tilaajalle

Ilmajokelaiskoulussa eskarilaiset käyttävät kuulosuojaimia, koska väistötilojen meteli on niin kova – 12:lle tarkoitetussa tilassa vilistää 23 lasta

ILMAJOKI

Eteinen on tupaten täynnä, kun esikoululaiset pukeutuvat lähteäkseen koulun päärakennukseen syömään. Palonkylän koulun oppilaista osa siirtyi väistöön, kun B-rakennuksen kellarista löytyi toukokuussa tehdyissä tutkimuksissa kosteusvaurioita. Vs. koulunjohtaja Tarja Iso-Oja kertoo, että jo tuolloin tehtiin päätös, että B-rakennus tyhjennetään täysin oppilaista ja heidät asetettiin väistöön koulun muihin tiloihin.

– Onneksi päätettiin niin, sillä muutama viikko sitten valmistuneiden tutkimusten mukaan ongelmia on ihan koko rakennuksessa, Iso-Oja kertoo. Syyskuun lopussa valmistuneiden lisätutkimusten mukaan B-rakennuksessa on homekasvustoja ja sädesientä. Rakennuksessa on neljä luokkatilaa, pieniä ryhmätiloja ja toimistotilat.

Koska väistö tehtiin koulun muihin tiloihin, joka paikka on täynnä. Iso-Oja arvioi, että vaikein tilanne on esikoululaisilla, jotka aloittivat elokuussa vanhan ruokalan rakennuksessa. Kuntouttava luokka siirtyi keskustaan Palonkortteeriin pois koulun pihapiiristä.

Entisen ruokalan rakennuksessa on joskus ollut ryhmis. Tuolloin tilat oli mitoitettu 12 lapselle. Nyt rakennuksessa vilistää 23 esikoululaista. Eteinen on pieni, vessoja yksi ja vaatteille ei ole kuivaustilaa. Pukeutumaan mennään pienissä erissä. Eteisessä puetaan usein, sillä esikoululaiset marssivat syömään parhaillaan kolme kertaa päivässä pääkoululle ja takaisin.

– Aikuiset ovat laskeneet, että päivässä tulee 10 000 askelmaa, esiopetuksesta vastaava Anne Mäki kertoo.

Väkimäärä tekee sen, että meteli on kova. Osa lapsista käyttää säännöllisesti kuulosuojaimia leikin aikana, pelatessaan tai askarrellessaan. Mäen mukaan ahtaus näkyy levottomuutena.

– Tietyt lapset reagoivat ahtaisiin tiloihin ja siihen, että pitää kestää jatkuvaa meteliä, Mäki kertoo.

Tilojen puute on vaatinut henkilökunnalta mielikuvitusta.

– Olemme tehneet niin, että puolet luokasta on ulkona ja puolet on sisällä, mutta kun syksy etenee ja tulee talvi, ei pihalla voida olla niin paljon, Mäki sanoo.

Iso-Oja ja Mäki kertovat, että ahtaus vaikuttaa myös opetukseen. Palonkylän koulussa on vuosiluokkiin sitomaton esi- ja alkuopetus. Tästä on haluttu pitää kiinni, vaikka yhteistyötä vaikeuttaa se, että eskarit ovat väistössä. Mäen mukaan henkilökunta on venynyt tilanteessa. Huumori auttaa paljon.

– He tekevät kaiken, mitä voi tehdä, mutta tämän enempää ei voi joustaa, Mäki sanoo.

Koulun rakennuksissa vapaata tilaa ei ole liiemmin muuallakaan. Kaksi viitosluokkaa on vanhassa puukoulussa ja loput ovat koulun päärakennuksessa, eli A-rakennuksessa. Päärakennuksessa opetus on levittäytynyt käytäville ja portaikkoihin. Erityisen suosittuja ovat hissin edustat.

– Jos terapeutti tulee käymään, en tiedä, missä hän voisi ottaa vastaan. Päiväsaikaan joka ikinen tila on käytössä, Iso-Oja sanoo.

Iso-Ojan mukaan tilaa tarvittaisiin lisää ainakin neljän luokkahuoneen verran.

– Kuulin, että englannin ääntämistä harjoitellaan nauhoittamalla omaa puhetta vessassa, sillä se on ainoa rauhallinen paikka.

Ilmajoen kasvatus- ja sivistyslautakunta tutustui koulun tiloihin torstai-iltana. Lautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle, että se velvoittaa teknisen osaston selvittämään ja varautumaan väistötiloihin kiireesti. Toinen vaihtoehto on osoittaa tilat muualta.

Koulussa on yhteensä 174 oppilasta. Vielä ei ole tiedossa, mitä homeiselle B-rakennukselle tehdään ja millä aikataululla.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta