Tilaajalle

Ilahduta naapuria, opettajaa tai valmentajaa maistuvalla joululahjalla – tässä reseptit viiteen helppoon ruokalahjaan

Sujauta lahjapussiin suolalla silattu rapea ja kinuskinen krokantti. Juuston ystävä arvostaa puolestaan maukkaita parmesaanikeksejä ja chorizohilloa. Purkillinen glögisiirappia ilahduttaa jouluihmistä, joka valmistaa siitä helposti ihanan jouluisen pannacotta-jälkiruoan.

Glögisiirappi

Glögisiirapin keittelystä tulee huumaava joulun tuoksu kotiin. Mausteinen siirappi sopii hyvin esimerkiksi marinoimiseen, leivontaan tai kaupan valmiin glögin maustamiseen. Kaada tilkka glögisiirappia kuohuviinilasilliseen ja jouluinen alkumalja on valmis.

Ohjeesta tulee noin 6 dl siirappia.

1 vaniljatanko

2 tähtianista

2 kanelitankoa

10 kokonaista neilikkaa

5 dl vettä

4 dl ruokosokeria

Halkaise vaniljatanko. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 15 minuuttia. Siivilöi mausteet pois ja kaada pulloihin. Anna jäähtyä. Säilytä valmis siirappi jääkaapissa.

Rosmariini-parmesaanikeksit

noin 40 kpl

200 g parmesaania

2 tl tuoretta rosmariinia

300 g huoneenlämpöistä voita

6–7 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

mustapippuria

Raasta parmesaani ja hienonna rosmariini. Sekoita kaikki ainekset yleiskoneella. Muotoile taikinasta muutama pötkö, kääri tiiviisti kelmuun ja laita pakastimeen puoleksi tunniksi. Leikkaa kovettuneet pötköt noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista 200 asteessa 10–12 minuuttia kunnes keksit ovat saaneet hieman väriä.

Omena-taatelichutney

Mausteinen omena-taatelichutney sopii loistavasti joulukinkun seuraksi. Ohjeesta tulee noin 7 dl valmista hilloa.

2 kiinteää omenaa

100 g pehmeitä taateleita

1 sipuli

200 g pakastepuolukoita sulatettuna

1 appelsiini

2 dl sokeria

¼ tl jauhettua neilikkaa

1 tl kanelia

ripaus cayennepippuria

1 dl vettä

2 dl valkoviinietikkaa

½ tl suolaa

Kuori omenat ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Leikkaa taatelit muutamaan osaan. Kuori ja hienonna sipuli. Purista appelsiinista mehu. Kaada kaikki ainekset isolle pannulle. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Anna seoksen pulputella miedolla lämmöllä noin tunti tai puolitoista tuntia, kunnes chutney on keittynyt kasaan. Purkita puhtaisiin ja lämpimiin lasipurkkeihin.

Chorizohillo

Chorizohillo yllättää mausteisen makkaran ja makean portviinin koukuttavalla yhdistelmällä. Tarjoile chorizohilloa voimakkaan makuisten juustojen kanssa.

Ohjeesta tulee noin 1,5 dl hilloa.

200 g chorizoa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl tomaattipyrettä

½ dl fariinisokeria

½ dl portviiniä

3 rkl vettä

1 rkl agavesiirappia

Kuori chorizo ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna paistinpannu ja paista chorizokuutioita muutama minuutti. Varo polttamasta. Nouki chorizokuutiot talouspaperin päälle valumaan, mutta jätä rasva pannulle. Kuullota sipulia chorizorasvassa 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää valkosipuli sekä tomaattipyre ja paista vielä 5 minuuttia. Lisää sokeri ja paista, kunnes sokeri on sulanut. Lisää pannulle chorizokuutiot, portviini, vesi sekä agavesiirappi. Anna hautua miedolla lämmöllä 30 minuuttia kunnes seos on hillomainen. Lisää tilkka vettä hautumisen aikana, jos seos näyttää kuivalta. Soseuta hillo tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella ja purkita puhtaaseen ja lämpimään purkkiin. Säilytä viileässä.

Suola-cashewpähkinäkrokantti

Kinuskinen krokantti viimeistellään laadukkaalla sormisuolalla. Kokeile cashewpähkinöiden tilalle vaikkapa manteleita tai saksanpähkinöitä.

Pieneksi paloiteltuna krokantti sopii esimerkiksi leivonnaisten koristeeksi tai jäätelöannoksen päälle. Luultavasti tämä herkku tulee kuitenkin napsittua parempiin suihin sellaisenaan.

300 g cashewpähkinöitä

3 ½ dl erikoishienoa sokeria

150 g voita

1 ¾ dl vettä

1–2 tl sormisuolaa

Levitä cashewpähkinät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paahda 175 asteessa 10 minuuttia kunnes pähkinät ovat saaneet väriä. Sekoita pähkinöitä paahtamisen aikana muutamaan kertaan. Anna jäähtyä. Rouhi pähkinät karkeasti ja levitä tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle. Laita sokeri, voi ja vesi kattilaan. Kiehauta seos ja keitä sitten noin 20–30 minuuttia kunnes seos on muuttunut kullanruskeaksi. Sekoittele välillä, älä päästä palamaan pohjaan tai kiehumaan liikaa.

Kaada seos cashewpähkinöiden päälle. Ripottele päälle reilusti sormisuolaa ja anna kovettua pari tuntia. Murra kovettunut krokantti palasiksi ja säilytä kuivassa.

Jouluinen pannacotta maistuu glögille

Hyödynnä herkullista glögisiirappia joulun jälkiruuissa. Kermainen pannacotta raikastuu siirapissa marinoituneilla marjoilla. Tee annokset valmiiksi jo edellisenä päivänä ja nosta peitettynä jääkaappiin hyytymään. Koristele muutamalla marjalla ja pöläytä päälle tomusokeria.

Vielä yksinkertaisempi jälkiruoka syntyy, kun tarjoat glögissä marinoidut marjat kanelilla maustetun kermavaahdon kanssa. Ripaus piparkakkumurua kruunaa annoksen.

Ohje on neljälle.

Marinoidut marjat

½ dl glögisiirappia

200 g marjoja (esimerkiksi mansikkaa, herukoita ja mustikoita)

Pannacotta

2 liivatelehteä

5 dl kuohukermaa

1 vaniljatanko

½ dl sokeria

koristeluun karhunvatukoita ja tomusokeria

Marinoi marjoja glögisiirapissa muutama tunti tai yön yli. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kaada kuohukerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Lisää tangon puolikkaat ja sokeri. Kuumenna kerma vähitellen. Keitä vartti koko ajan hämmentäen. Ota kattila liedeltä ja poista vaniljatangot. Purista liivatelehdistä vesi ja lisää kermaan. Jaa tarjoiluastioiden pohjalle marinoidut marjat ja kaada seos niiden päälle. Anna hyytyä kelmulla peitettynä jääkaapissa pari tuntia. Koristele juuri ennen tarjoilua karhunvatukoilla ja tomusokerilla.

Kommentoi











Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi




Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta