Huumejäämät vielä vähäisiä Vaasan viemärivedessä

SEINÄJOKI

Tiistaina julkaistu laaja eurooppalainen huumausainetutkimus osoitti, että Suomessa metamfetamiinin käyttö on viimeisen vuoden aikana kasvanut runsaasti monessa kaupungissa.

Vaasa oli yksi tutkimuskohteista tutkimuksessa, jonka toteutti Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

– Vaasassa tutkittujen huumeiden käyttö on ollut melko vähäistä ja tasaista viime vuosina etenkin verrattuna eteläisen Suomen kaupunkeihin asukaslukuun suhteutettuna, kertoo tutkimusta johtanut, oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar .

Tutkimuksessa tietoa kerättiin jätevedestä huumejäämiä erittelemällä.

Tutkimukset näyttävät jopa pienempiä huumejäämämääriä Vaasassa nyt kuin kaksi vuotta sitten. Kun vielä vuonna 2014 jätevedestä löytyi vuorokausinäytteellä amfetamiinia 42,6 milligrammaa 1 000 ihmistä kohti, tämän vuoden tuloksissa amfetamiinimäärä oli laskettuna enää 29,7 milligrammaa 1 000 ihmistä kohti.

THL ei ole tähän mennessä ole kerännyt Seinäjoesta tietoa. Gunnar ei poissulje ajatusta siitä, että Seinäjoenkin jätevesiä tutkittaisiin jatkossa.

– Olemme pyrkineet valitsemaan tutkimuskohteiksi sellaiset kaupungit, jotka edustaisivat mahdollisimman hyvin koko Suomea. Olemme valinneet sekä isoja että pieniä kaupunkeja. Voi olla, että Seinäjoki on tulevaisuudessa mukana tutkimuksessa.

Kyseinen tutkimus tehdään kahden vuoden välein.

Seinäjoen jätevesistä on kerätty tietoa huumejäämistä vuonna 2013, mutta silloin tutkimuksen tekivät Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto yhteistyössä. Tutkimuksessa selvitettiin, mitä huumeita suomalaisissa kaupungeissa käytetään. Seinäjoki oli yksi kymmenestä tutkimuskaupungista.

– Yllätyimme silloin iloisesti, kuinka vähän huumejäämäpitoisuuksia löysimme Seinäjoelta. En ole tosin sen jälkeen seurannut tilannetta. Se on voinut muuttua siitä, kertoo vesihuoltotekniikan professori Riku Vahala, yksi tutkijoista.

Teemu Gunnar kertoo, että metamfetamiinin määrän lisääntyminen jäämäpitoisuuksissa on hyvin radikaali muutos. Esimerkiksi Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Turussa ja Kuopiossa mitattiin moninkertainen määrä metamfetamiinipitoisuuksia viime vuoteen verrattuna. Gunnar kertoo, että huumeiden käyttö on yleisempää erityisesti Etelä-Suomessa, mikä johtuu osin suuremmasta tarjonnasta.

Nähtäväksi jää, lisääntyykö metamfetamiinin käyttö Suomessa jatkossakin.

– Vaikea ennustaa, lisääntyykö metamfetamiinin käyttö Vaasassa. Ainakaan keväällä, jolloin näytteet kerättiin, metamfetamiinin määrät eivät vielä olleet kasvaneet.

Tutkimuksen päätavoite on tuottaa tietoa siitä, mitä huumeita ja kuinka paljon niitä esiintyy Suomen kaupungeissa.

– Näin voidaan esimerkiksi paremmin kohdentaa ehkäisevää päihdetyötä ja tiedottaa hoitohenkilöstöä, kertoo Teemu Gunnar.

– Keskeistä on myös aikatrendin seuraaminen, eli saamme tietää, mihin suuntaan ollaan menossa huumeiden käytössä sekä alueellisesti Suomessa että kansainvälisesti vertailtuna.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta