Tilaajalle

”Höpöhöpö”, sanoo Vaasan kaupunginhallituksen pomo - ”Valtuutetut voisivat lukea lehdestä faktalaatikot, niin tietäisivät, mitä päättävät”

VAASA

Vaasaan kaavailtu musiikki- ja kongressikeskus Wasa Station ottanee pian ison askeleen kohti toteutumista.

Maria Tolppanen uskoo, että suuria uutisia kerrotaan vielä tänä syksynä.

– Sopimus hollantilaisen hotelliketjun kanssa näyttää jo selvältä. Heti kun ketjun johto näyttää vihreää valoa, kerromme lisää.

Odyssey Hotel Groupin johtoryhmä haluaa Tolppasen mukaan itse rantautua Vaasaan kertomaan suunnitelmistaan.

– Ketjun kiinnostus osoittaa, että Wasa Stationiin uskovat muutkin kuin me.

Tolppanen on musiikki- ja kongressikeskuksen ohjausryhmän puheenjohtaja ja Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Odyssey Hotel Group -ketju kaavailee Vaasaan lähes 200 huoneen hotellia. Hotelli edustaisi Wasa Stationin kiinteistön suurinta liiketoimintaa.

Lähes 200 miljoonaa maksavaan kolossiin on tulossa ravintoloita, suuria ja pieniä ketjuyrityksiä sekä putiikkeja ja asuntoja.

Kiinteisön nykytilannetta esiteltiin vaasalaisvaltuutetuille maanantain strategiaseminaarissa.

– Höpöhöpö, tuhahtaa Tolppanen niille, jotka vaativat Wasa Station -hankkeen tuomista uudelleen valtuustoon.

Päätös musiikkikeskuksen rakentamisesta tehtiin jo toukokuussa 2017, mutta osa valtuutetuista kokee, että heille on annettu matkan varrella epäselvää tai ristiriitaista tietoa.

– Jos ihmiset lukisivat paperinsa tai edes lehdissä julkaistut faktalaatikot, he tietäisivät, missä mennään. Ei mahda mitään, jos valtuutetut tekevät päätöksiä perehtymättä asioihin etukäteen, Tolppanen sanoo.

Päättäjät väittelevät myös siitä, pitäisikö YIT:n kanssa tehdystä sopimuksesta päästä kokonaan irti. Virkamiehiltä on irronnut erilaisia näkemyksiä kaupungin sakkomaksuiksi.

Tolppasen mukaan kaupunki on tehnyt YIT:n kanssa perussopimuksen, jonka mukaan mennään.

– Nyt kun suunnitelmat ovat kesken, sopimussakko irtautumisesta olisi 200 000 euroa. Mutta jos päätämme, ettemme enää lainkaan leiki YIT:n kanssa, firma alkaa laskuttaa siitä, mitä he ovat jo tehneet valmiiksi. Ja se on sitten kallista.

Takarajaan on Tolppasen mukaan vielä pari vuotta aikaa.

– Nyt YIT päättää, ryhdytäänkö Wasa Stationia rakentamaan vai ei.

Tolppasen hihasta on otettu kiinni kerran jos toisenkin ja tivattu, mistä kaupunki repii kiinteistön rakennuttamiseen tarvittavat 200 miljoona.

– Kaupungin osuus on kuitenkin vain 50 miljoonaa eli musiikki- ja konferenssisali, ja sekin summa jyvittyy usealle vuodelle.

Tolppasen arvion mukaan täysin toiminnassa oleva Wasa Station tuottaisi kaupungille liki miljoonan joka vuosi verorahoina.

– Summa tulee yritysten arvonlisäveroista sekä verotuloina työntekijöiltä, joiden toki toivomme asuvan Vaasassa eikä kulkevan Kurikasta tai Lapualta.

Menojakin on.

– Musiikkisalit eivät ole kultakaivoksia, mutta kaupungissa pitää olla sali, jolla voimme houkutella puoluekokouksia tai pienehköjä messuja, joiden tarpeisiin Botniahalli on liian iso.

Myös Ylen harkitsee muuttamista Palosaarelta keskustaan.

– Olisi loistavaa, jos musiikkisalin esitykset saataisiin näin taltioitua tuoreeltaan Ylelle.

Wasa Stationia syytetään liian kalliiksi, koska kaupungilla menee muutenkin huonosti. Mitä siihen sanotte?

Kaupungilla menisi vieläkin huonommin, ellemme tekisi mitään. Vierivä kivi ei sammaloidu. Koko ajan pitäisi olla jotain uutta tulossa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta