Tilaajalle

Henkilösuhteillakin on merkitystä firmojen miettiessä minne sijoittua, ProModulesin omistajista puolet on Kauhajoen miehiä

KAUHAJOKI

Kauhajoen kaupungille puukerrostalojen elementtitehdas ProModulesin tulo on lottovoitto, ja luo osaltaan paljon puhuttua positiivista imagoa. Yhtiön puolelta toimitusjohtaja Olli Koistinen kiittelee kaupunkia aktiivisuudesta erilaisten selvitysten tekemisessä ja muussakin.

– Olimme yhdessä yhtiön hallituksen puheenjohtajan Arttu Suurosen kanssa laittamassa tätä tehdasta pystyyn jo toiselle paikkakunnalle, mutta Artun kontaktien kautta saimme tietää kauhajokelaisilta, että täällä olisi mahdollisuuksia.

Koistinen itse on Kuopiosta ja Suuronen Jyväskylästä.

Tehtaiden saaminen ei ole näinä aikoina aivan helppoa. Tässäkin tapauksessa asioista neuvoteltiin Kauhajoen kaupungin kanssa vuodenpäivät.

Kaupunginjohtaja Linda Leinonen kertoo, että ProModulesin kaltaisia yrityksiä hakeutuu kaupungin juttusille vuosittain noin viisi.

ProModules oli kaupungin kannalta helppo neuvottelukumppani.

– Kun näitä vastaavia prosesseja aloitetaan, osa tyssää heti alkumetreille. Jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen yleensä yrittäjälle tulee tunne, ettei tämä ole meidän paikka. Ja sen kyllä aistii pöydän toisellakin puolella, Leinonen kuvailee.

Eri yrittäjille eri asiat ovat tärkeitä.

– Joillekin pitäisi olla heti oikeanlainen halli, joka olisi varusteltu oikeanlaisilla nostureilla, ja pilarien välitkin pitäisi olla sopivat. Toinen taas on valmiimpi kuulemaan eri vaihtoehtoja.

– Osa kyselee paljon alueen koulutusmahdollisuuksista ja työvoimasta, osa logistiikasta ja tieyhteyksistä. Joillekin on tärkeää kaikki muut palvelut, kuten onko suunnittelutoimistoja ja alihankkijoita saatavilla.

ProModulesin tapauksessa moni asia loksahti Leinosen mielestä heti kohdalleen.

– Aina se silti jännittää loppumetreille, valikoituuko meidän paikkaunta voittajaksi.

Mikä merkitys sillä on ,että tässäkin yhtiössä on mukana kauhajokelaisia, joten sieltä oli valmiiksi henkilökontakteja kaupunkiin?

– Kyllä niillä merkitystä on. En osaa sanoa, olisiko tässä koko homma kaatunut ilman heitä. Uskon silti, että yhtiöille on lopulta tärkeintä löytää oikea kumppaniverkosto. Kauhajoellahan on osaamista puutuoteteollisuudesta, ja täällä on esimerkiksi materiaalinkäsittelylaitteiden tekijöitä. On myös puulevyä tekevä CLT Plant, vaikka tulokasyrityksen ei sieltä tarvitse pakosta ostaa mitään.

Parhaillaan Kauhajoen kaupunki on ottamassa elinkeinotointa omaksi työkseen, ja neljän kunnan yhteinen Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä puretaan. ProModulsin pyytämiä laskemia ja muita selvityksiä teki paljolti SEK:n elinkeinoasiamies Carita Latikka. Leinonen itse kertoo olleensa vuoden aikana mukana viidessä palaverissa, mutta Latikka paljon useammassa, ja hän teki myös selvitystyötä yhtiön eteen.

Leinonen arvelee, että jos elinkeinotoimi olisi ollut jo kaupungin omaa, hän itse olisi ollut vielä enemmän mukana, samoin kaupungin tekninen toimi.

–Elinkeinoasioiden tulevassa muutoksessa oleellista on se, että kaikki on sitten kaupungin hallussa sisältäen teknisen toimen työt, maankäytön ja kaavoituksen. Nytkin yhtiö tekee remonttia itse, ja kaupunki piha-alueelle asvalttikenttää, joka sitten vuokrataan.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta