Tilaajalle

Henkilöhaastattelu vuodelta 2016: Keräilijä Kauko Välimäki kertoo, miten elämänmittainen harrastus sai alkunsa

Kaikki sai alkunsa kolmevuotiaana tulitikkurasioiden etiketeistä.

Alavudelta kotoisin olevan Kauko Välimäen isä oli metsätyönjohtaja. Välimäki sanoo, että kiinnostus keräilyharrastukseen sai alkunsa isän aloittaessa romukauppiaana.

Karijoen Ylikylässä sekä Kristiinankaupungissa naisystävänsä Aino Långin seurassa osan eläkepäivistään viettävä Välimäki ei kokoelmillaan rehentele. Silti voidaan puhua todellisesta harrastajasta.

– Keräilijän ei pidä koskaan mennä sanomaan, että omistaa parhaan kokoelman. Aina tulee vastaan joku, jolla on kattavampi valikoima, sanoo mies, jolla on kerättynä muun muassa kaikki Rudolf Koivun piirtämät postikortit.

Ennakkoarpoja, lääkereseptejä, vanhoja paperinukkeja...

Keräilyharrastus on vuosien varrella saanut melkoiset mittasuhteet.

Tulitikkurasioiden etiketeistä hän on siirtynyt keräämään muita tuotteita. Ennakkoarvat, lääkereseptit, postimerkit, partakoneen terien kääreet, vanhat paperinuket, Suomen sortokauden aikaiset postikortit, taide...

Listaa voisi jatkaa monella muulla tuotteella, mutta keräilijä vaikenee salaperäisesti.

Vitriinit täynnä Arabian maitokannuja

Arabian maitokannuja Välimäellä on paljon. Yleensä hän ei ole halukas kertomaan määriä, mutta kannut ovat jo niin tuttuja sisustus- ja antiikkilehtien sivuilta, että hän paljastaa niitä olevan vähintään 1 500 erilaista.

Vanhimmat Arabian tuotannon alkuvuosilta.

– Suurin osa on esillä Alavudella taidekeskus Harrissa ja Fasaadissa. Kaupunki pitää huolta niistä, mutta minä omistan yhä kokoelman, selventää Välimäki .

Postimerkit ja kirjekuoret lähinnä sydäntä

Hänelle itselleen tärkeimpiä keräilykohteita ovat edelleen postimerkit ja kirjekuoret, maitokannut ja vuosien ajan tehty työ Alavuden postihistoriasta ja siihen liittyvistä tuotteista. Näin, vaikka kokoelmista löytyy myös Olympia-aiheisia tuotteita Helsingin vuoden 1940 perutuista ja varsinaisista Olympialaisista vuodelta 1952.

Lisäksi Välimäellä on kokoelmissaan pari Venäjän vallan aikaista lähes ainutlaatuisen arvokasta postimerkkiä.

Kesällä tavattavissa Kristiinassa ja Karijoella

Karijoesta ei Välimäki tien nyt paljon, ennen tutustumistaan Långiin.

– Joskus varmasti tästä ohi olin ajellut, mutta toisaalta en minä Kristiinassakaan kovin usein ollut käynyt. Molemmat paikkakunnat ovat nyt tulleet tutuiksi. Kesällä pidän täällä Karijoen museolla pienen näyttelyn Rompepäivien aikaan. Samoin Kristiinassa olen mukana Avoimet Portit -tapahtumassa yhdessä pihassa. Siellä on joitakin keräilyaiheitani esillä ja kerron harrastuksestani kiinnostuneille.

– Jos jollain on mukana silloin joku tuote, annan oman arvioni siitä, sanoo Välimäki vuosikymmenien keräilijäkokemukseen tukeutuen.

Keräily on kiinnostavaa, mutta sitkeyttä vaativaa

Joskus saattaa tuntua, ettei nykytekniikan aikaan löydy enää mitään uutta keräiltävää. Tätä ajatusta Välimäki ei allekirjoita.

– Kyllä löytyy, mutta pitää muistaa, että keräilyharrastus saa arvonsa vasta vuosien työn jälkeen.

Kauko Välimäellä on jälleen uusi kohde keräilyssä, mutta sitä hän ei suostu paljastamaan.

– Työ on kesken ja kokemukseni on, että hiljainen työ tuo parhaat tulokset.

Haastattelu on julkaistu Suupohjan Sanomissa 9.6.2016

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta