Tilaajalle

Harvinaista kuorolaulun herkkua tarjolla sekä eteläpohjalaisille että pohjalaisille viikonloppuna

SEINÄJOKI

Seinäjoella, Jalasjärvellä ja Vaasassa oli tarjolla harvinaista kuorolaulannan herkkua, kun Pohjalaisten Osakuntien Laulajat vierailivat täällä viikonloppuna. Konsertit ovat pääosin Helsingissä.

POL-kuoro on Helsingin yliopiston pohjalaisten osakuntien piirissä toimivat sekakuoro. Se koostuu pääsääntöisesti Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta sekä Lapista Helsinkiin muuttaneista opiskelijoista. Haastattelimme kolmea kuorolaista maakuntamme.

POL tekee omien konserttitapahtumien lisäksi yhteistyötä muiden kuorojen kanssa.

– Koko ajan treenataan johonkin konserttiin, seinäjokelainen Hanna Maria Pinta kertoo aktiivisesta toiminnasta.

Vakioitunut treenipäivä on maanantai. Sen lisäksi kuoro järjestää myös leiripäiviä ja leiriviikonloppuja, joita järjestetään Helsingin ulkopuolellekin.

Hanna Maria Pinta, mustasaarelainen Perttu Ojala ja jalasjärveläinen Heidi Kangasniemi ovat niin sanotusti kuorotoiminnan viemiä – harrastus on tärkeä osa elämää. Laulamisen lisäksi kuorossa vallitseva yhteisöllisyys on se juttu, joka saa harrastamaan aktiivisesti.

– Laulaminen on tosi kivaa ja varsinkin yhdessä. Siinä on se sosiaalinen puoli ja sitten pääsee myös kehittymään musiikissa, Pinta kiteyttää.

– Kuoro on tavallaan myös helppo tapa tehdä musiikkia, kun opiskelija-arki on kiireistä.

– Yhteisöllisyys on ykkönen, tiivistää Ojala puolestaan motivaation kuorotoimintaan.

– Musiikki itse, ja yhteisö ja porukka. Välillä puhumme POL-perheestä, ja sopraanot puhuttelevat toisiaan sopraanosiskoina, Kangasniemi naurahtaa.

– Kaikki lähimmät ihmiset olen löytänyt Helsingissä kuoron kautta. Siellä on sellainen henkinen koti.

Kuoron yhteisöllisyys pohjautuu paljolti pohjalaisuuteen. Kuoro on urheilutermein joukkuelaji, jossa kaveri tukee kaveria. Yhteisöllisyyttä vahvistavat yhteiset kuoromatkat, saunaillat, pitsahetket, piipahdukset pubissa ja niin edelleen.

– Kun yhdessä treenataan, niin pidetään yhteinen taso ja kuoron sointi samanlaisena, Pinta tiivistää.

Lumottu hetki -kiertue lupailee esittelytekstissään synkkää mystiikkaa, jonka puhkaisee kuitenkin aina kirkas valonpilkahdus.

– Synkkyyden, harmauden ja loskan keskeltä löydetään se pieni ilon pilkahdus. Laulamme sekä valosta että synkkyydestä, Kangasniemi kuvailee ohjelmiston antia.

Kuoron tavoite on saada energia virtaamaan kuorosta yleisöön ja yleisöltä kuorolle aina liikutuksen tuntemuksiin saakka. Yleisön tuntemukset ovat paras palkinto kuorolaisille.

POL-kuoro, jossa on 30 jäsentä, esiintyi eteläpohjalaisille lauantaina. Pohjalaisen yleisön vuoro on sunnuntaina.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta