Tilaajalle

Haaveiletko takan tuomasta tunnelmasta? Nämä takkamallit voi hankkia myös kerrostaloasuntoon

Painallus kaukosäätimestä, ja valot syttyvät valkoisen sähkötakan alaosassa näkyvään näyttöön. Toinen painallus, ja takkaan syttyvät liekit.

Ne eivät tosin ole oikeita, sillä tulenlieskoja matkiva efekti saadaan aikaan led-valoilla.

Oululainen Maiju Konttinen hankki tänä syksynä sähkötakan omakotitalonsa sauna- ja pukuhuonetilojen yhteydessä olevaan huoneeseen.

Takka on ennen kaikkea sisustuselementti, mutta sillä on myös mahdollista lämmittää toisinaan viileältä tuntuvaa tilaa.

Sähkötakassa myös lämmitys hoituu kaukosäätimellä. Kun puhallin alkaa pyöriä, kuuluu vaimeaa hurinaa. Takasta säteilevän lämmön alkaa tuntea jo parissa minuutissa.

Tunnelmallinen ja lämmittävä takka on monen haave. Aina perinteisen, puilla lämmitettävän takan hankkiminen ei ole mahdollista. Silloin vaihtoehto voi olla sisustustakka.

Sisustustakoiksi kutsutaan sähkötakkoja sekä bioetanolilla toimivia biotakkoja. Niissä kummassakaan ei ole hormia eivätkä ne tarvitse erillistä lupaa.

Sekä biotakka että sähkötakka myös lämmittävät käytön aikana.

Suurin ero sähkötakan ja biotakan välillä on se, että biotakassa palaa oikea tuli, mutta sähkötakassa lepattaa vain keinoliekki.

Sisustustakan asennus on helppoa

Kumpikaan takkamalli ei vie paljon tilaa ja molemmat voidaan asentaa kaikenlaisiin sisätiloihin. Ne voidaan myös siirtää helposti huoneesta toiseen tai ottaa esimerkiksi muuton mukana uuteen asuntoon.

Toisin kuin perinteisen, puilla lämmitettävän takan asennus, sisustustakan asennus ei vaadi valtuutettua asentajaa.

Suomen sisustustakat oy:n toimitusjohtajan Jaakko Raanimon mukaan molemmista sisustustakoista on saatavilla sekä vapaasti lattialla seisovia että seinään kiinnitettäviä malleja.

Suurin osa malleista voidaan kiinnittää suoraan puuseinään. Osa seinään asennettavista biotakoista on sellaisia, että asennus vaatii kiviseinän.

–Sisustustakkojen käyttö on turvallista. Valmistajan antamia asennus- ja käyttöohjeita ja suojaetäisyyksiä tulee aina noudattaa, Raanimo korostaa.

Sisustustakkoja on ollut markkinoilla jo viitisentoista vuotta. Euroopassa ne ovat olleet suositumpia jo pidempään. Sekä biotakoista että sähkötakoista on tarjolla monenlaisia malleja. Hintahaarukka on laaja, alkaen muutamasta satasesta useisiin tuhansiin euroihin.

Raanimon mukaan biotakat ovat sähkötakkoja suositumpia. Niitä halutaan hankkia etenkin kerrostaloasuntoihin, joihin tavallista takkaa ei voida asentaa.

Elävä tuli selittää biotakkojen suosiota

Biotakkojen suosiota selittää se, että biotakassa palaa elävä tuli. Liekit eivät tosin ole yhtä isoja kuin puilla poltettaessa. Tuli saadaan aikaan bioetanolilla, jota kaadetaan takassa olevaan säiliöön.

–Polttojätteenä tulee pelkästään hiilidioksidia ja vesihöyryä, mutta ei lainkaan nokea eikä pienhiukkasia. Siinä mielessä se on huomattavasti ekologisempaa kuin puulla lämmittäminen, Raanimo sanoo.

Sähkötakoissa hinta korreloi Raanimon mukaan suoraan liekkiefektin näyttävyyden kanssa.

–Halvemmissa malleissa on led-paneeli, jossa on erilaisia led-valoja. Kalleimmissa malleissa on ikään kuin 3d-halot ja taustalla lcd-näyttö, johon liekit saadaan näkymään. Hyvännäköisen saa karkeasti tonnin paikkeilla.

Hinta vaikuttaa myös muihin ominaisuuksiin. Useimmissa sähkötakoissa on lämmitin, joka voidaan tarvittaessa kytkeä päälle.

Jotkin sähkötakat on varustettu vesisäiliöllä, jolloin ne tuottavat savuefektin höyrystyvän veden avulla.

Maiju Konttinen päätyi hankkimaan sähkötakkansa tutun, suomalaisen tavaratalon verkkokaupasta etsittyään sitä ennen tietoa erilaisista sisustustakoista.

Noin kolmensadan euron hintaisen takan asennus ei ollut vaikeaa. Riitti, että takka otettiin pois paketista, sijoitettiin se halutulle paikalle seinää vasten parkettilattialle ja kytkettiin pistoke pistorasiaan.

Vaikka biotakassa palava elävä tuli miellyttäisi enemmän silmää kuin lepattavaa tulta muistuttavat led-valot, hän päätyi sähkötakkaan sen helppokäyttöisyyden takia.

–Biotakassa arvelutti ajatus siitä, että pitäisi pelata bioetanolinesteiden kanssa sisätiloissa, hän sanoo.

Sitä paitsi elävän tulen tuomasta tunnelmasta päästään nauttimaan olohuoneessa, jossa perinteinen, varaava takka on ahkerassa käytössä liki päivittäin.

–Olen ollut hankintaan tyytyväinen. Sähkötakka tuo myös tunnelmallista valoa huoneeseen. Led-valon kirkkautta voi säätää, eikä muita valoja välttämättä edes tarvitse, Konttinen sanoo.

Eniten on yllättänyt se, miten nopeasti takka lämmittää pienen huoneen.

Sähkötakan lämmitystehoa voi säätää niin, että teho on joko tuhat tai kaksi tuhatta wattia. Lämmitysajan voi säätää ajastimella ja takassa olevan sensorin avulla myös toivotun lämpötilan voi määritellä.

–Jos haluan, että huoneen lämpötila on esimerkiksi 25 astetta, sensori mittaa lämpötilaa ja takka lämmittää niin kauan, kunnes huoneilma on halutuissa lukemissa, Konttinen sanoo.

Erityisesti sähkötakan tuoma lämpö tuntuu viihtyisältä silloin, kun saunotaan pidemmän aikaa kerrallaan ja löylyjen välillä halutaan istahtaa hetken aikaa takan edustalla.

Mikä selittää kiertoilmatakan suosiota?

Perinteiset, puulla lämpenevät ja hormilliset takat ovat edelleen suositumpia kuin sisustustakat. Takkavalmistaja Conturan Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi sanoo, että valtaosa suomalaisten takoista on edelleen varaavia takkoja, vaikka kiertoilmatakkojen suosio on kasvanut selvästi.

Suosiota selittää se, että takka hankitaan useimmiten uudiskohteeseen, jossa on nykyaikaiset lämmitysjärjestelmät.

–Takkaa ei tarvita ensisijaisesti lämmityskulujen leikkaamiseen, vaan luomaan tunnelmaa. Toki siitä saadaan myös lisälämpöä,, Varjokorpi sanoo.

Myös ulkonäkö vaikuttaa. Kiertoilmatakat ovat merkittävästi pienempiä kuin varaavat takat eivätkä hallitse koko sisustusta. Lisäksi niissä viehättävät moderni muotoilu ja isot lasipinnat, joissa tuli pääsee näkyviin.

Kiertoilmatakka ottaa painovoimaisesti ilmaa lattianrajasta takan kuoren ja sisäosan väliin ja puhaltaa lämpimän ilman yläkautta ulos.

Useimmat mallit alkavat puhaltaa lämmintä ilmaa jo muutamassa minuutissa. Kiertoilmatakat eivät varastoi lämpöä, ellei niissä ole lämpömakasiinia. Niissä on kaasutiivis luukku ja hiilen ja tuhkan tuotto on vähäistä.

Varjokorven mukaan lähes kaikki teräspintaiset kiertoilmatakkamallit voidaan asentaa mille tahansa lattiapinnalle. Takat itsessään ovat helppoja asentaa, mutta hormin läpivientien ja ulkopuolisten osien vesitiiveyden varmistamiseksi asentaminen kannattaa jättää ammattilaiselle.

–Kiertoilmatakka vaatii hormin, joten siihen tarvitaan vähintään toimenpidelupa. Vanhan takan paikalle voidaan lähes poikkeuksetta vaihtaa kiertoilmatakka ilman erillistä lupaa, jos uutta hormia ei tarvitse tehdä. Lupa-asiat kannattaa tarkistaa oman alueen rakennusvalvonnasta, Varjokorpi muistuttaa.

Fakta: Elävä tuli vai tuliefekti?

Biotakassa palaa oikea tuli. Se saadaan aikaan polttamalla bioetanolia, jota kaadetaan takassa olevaan säiliöön.

Markkinoilla on useita erilaisia bioetanolivalmisteita, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä korkeampi etanolipitoisuus, sitä puhtaampaa ja hajuttomampaa neste on. Kun etanolipitoisuus on 97 prosenttia, biotakka on lähestulkoon hajuton.

Pieni biotakka palaa yhdellä täytöllä 3–4 tuntia. Suurimmissa malleissa paloaika on jopa 40 tuntia.

Etanolia poltettaessa syntyy pelkästään hiilidioksidia ja vesihöyryä, ei lainkaan nokea eikä pienhiukkasia.

Biotakka tuottaa polttimen koosta riippuen noin 1–4 kilowatin verran lämpöä.

Biotakkojen hinnat vaihtelevat parista sadasta eurosta 10 000 euroon. Keskimäärin laadukkaan biotakan saa 1 500 eurolla.

Halvimmat mallit ovat teräslaatikkoja, joihin etanoli kaadetaan. Niissä ei ole erillisiä turvallisuuselementtejä. Kalliimmat mallit ovat automatisoituja ja niissä on useita turvasensoreita. Niitä voidaan myös ohjata wifin avulla.

Asennus ei vaadi hormia. Käyttöohjeita on noudatettava ja huomioitava suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin. Polttoainetta ei saa lisätä vielä palovaiheessa olevaan takkaan.

Voidaan käyttää katetuilla ja lasitetuilla parvekkeilla läpi vuoden.

Sähkötakka

Sähkötakka toimii nimensä mukaisesti sähköllä. Siinä ei pala oikea tuli, vaan liekkiefekti saadaan aikaan mallista riippuen esimerkiksi led-valoilla. Joissain malleissa saadaan vesihöyryn avulla aikaan savuavaa hiillosta muistuttava savuefekti.

Sähkötakkojen hinnat vaihtelevat noin kolmestasadasta eurosta 5 000–6 000 euroon.

Mallit ja koot vaihtelevat. Voidaan asentaa seinälle tai sijoittaa suoraan lattialle.

Useimmissa sähkötakkamalleissa on myös sähkölämmitin, joka voidaan kytkeä päälle haluttaessa. Lämpöteho on yleensä noin 1–2 kilowattia.

Helppo asentaa. Asennus ei vaadi hormia. Käyttöohjeita on noudatettava ja huomioitava suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin.

Voidaan käyttää katetuilla ja lasitetuilla parvekkeilla läpi vuoden.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta