Tilaajalle

Etelä-Pohjanmaan yritysten kärkikolmikkoon nopeasti nousseen OmaSp:n työntekijöistä puolet on myös pankin omistajia – ”Jos pärjätään, se näkyy omassa tilipussissa osinkoina, jos ei pärjätä, sitten se vastaavasti kirpaisee”

SEINÄJOKI

Oma Säästöpankki oli vuonna Etelä-Pohjanmaan kolmanneksi suurin yritysverojen maksaja. Edellä olivat vain DNA-osakkeitaan myynyt Viria ja Isojoen Konehalli.

Pankki maksoi viime vuonna 12,8 miljoonan euron tuloistaan 2,5 miljoonaa euroa veroja.

Pankin kasvutarina on monella tavalla poikkeuksellinen Suomessa.

Pankki syntyi Kuortaneen ja Töysän Säästöpankkien fuusiosta kymmenen vuotta sitten. Nyt se on valtakunnallinen pankki, joka listautui viime vuonna Helsingin pörssiin.

Kotipaikka on Seinäjoella, jonka paraatipaikalle valmistuu piakkoin kullanhohtoinen toimitalo. Pankki on 30 miljoonaa maksavan talon yksi omistaja.

Uusiin tiloihin muuttaa kolmekymmentä työntekijää.

Kotikaupunki on edelleen vahvaa markkina-aluetta. Seinäjoen konttori on OmaSp:n kolmen suurimman konttorin joukossa.

Moni johtaja on kasvanut talon sisältä

OmaSp:n seinäjokelainen varatoimitusjohtaja ja asiakasliiketoiminnan johtaja Pasi Turtio on ollut mukana alusta asti. Hän tuli Kuortaneen Säästöpankkiin töihin vuonna 2008.

Seinäjoen konttorin nykyisellä johtajalla Nico Wardella on talossa lähes yhtä pitkä historia. Hän asteli Kuortaneen Säästöpankkiin harjoittelijaksi toukokuussa 2009.

–Olin Pasin ensimmäinen rekrytointi. Olen nähnyt kaikki fuusiot, ollut mukana koko meidän tarinan, Warde sanoo.

Warde on esimerkki siitä, miten kasvuyritys on tarjonnut työntekijöillekin kasvun mahdollisuuksia. Monet esimiehistä ovat tulleet pankin sisältä. Vastuuta on annettu sitä mukaa, kun on ollut harteita sitä kantaa.

Se kuuluu talon johtamisfilosofiaan.

–Itsellä pitää olla intohimo, halu ja tahto, taitokapasiteetti kasvaa tekemisen myötä. Hyvin monella on siihen mahdollisuus, kun ympärillä on oikeat ihmiset, Turtio sanoo.

Uusimmat konttorit Helsingissä ja Turussa

Kun muut pankit ovat sulkeneet konttoreitaan, OmaSp on avannut niitä. Helsingin ydinkeskustaan Kluuvikadulle avattiin konttori tämän vuoden tammikuussa. Myös Turkuun on avattu konttori tänä vuonna.

Linjaratkaisu tehtiin Turtion mukaan jo silloin, kun päätettiin jättäytyä säästöpankkiryhmän ulkopuolelle itsenäiseksi.

–Samalla päätettiin, että pankin pitää olla riittävän suuri, että se kestää tämän maailman heittämät haasteet ja vaatimukset.

Sydänlammi ja Turtio suurimpia henkilöomistajia

Töysän ja Kuortaneen Säästöpankkisäätiöt kuuluvat edelleen pankin suurimpiin omistajiin. Pääomat ovat jääneet maakuntaan.

OmaSp:n toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi on suurin henkilöomistaja. Viime vuosina Etelä-Pohjanmaan ansiotulolistojen kärkisijoilla olleen Sydänlammin kotipaikka on nykyisin Helsinki.

Varatoimitusjohtaja Turtio on pankin seuraavaksi suurin henkilöomistaja. Hänen osakepottinsa markkina-arvo on yli 400 000 euroa.

Myös Wardella ja OmaSp:n viestintäjohtajana vuonna 2017 aloittaneella Minna Sillanpäällä on merkittävät määrät pankin osakkeita.

Eikä omistus koske vain johtohenkilöitä. Yli puolet työntekijöistä on pankin omistajia. Ensimmäinen henkilöstöanti järjestettiin vuonna 2017, toinen listautumisen yhteydessä.

Henkilöstön mukanaolo näkyy Turtion mukaan yhdessä tekemisen henkenä.

–Jos pärjätään, se näkyy omassa tilipussissa osinkoina, jos ei pärjätä, sitten se vastaavasti kirpaisee. Tämä on kaikkien meidän yhteinen juttu. Jokaisen panosta tarvitaan.

Johdon vastuuta se ei poista.

–Jos yritys ei pärjää, se on johdon syy.

Palkka motivoi, mutta sillä ei voi ketään ostaa

Puhutaan rahasta.

Turtio sai viime vuonna 230800 euron verotettavat ansiotulot ja 175300 euron pääomatulot. Palkka on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Hän kuuluu kiistatta yhteiskunnan hyvätuloisiin.

Hän ei kiistä palkan merkitystä. Se on yksi motivaattori urakehityksessä. Hän ei silti usko, että rahalla voi ketään ostaa.

–Kyllä se on se, että kokee sen työn sellaisena, että siinä on jotain, joka liikuttaa. Mikä se on se syvin intohimon lähde, miksi tänne aamuisin tulen.

Turtio sanoo maksavansa veroja mielellään.

–Minusta se on mukava asia, koska hyvinvointiyhteiskunta perustuu niihin. Meillä on täällä asiat hyvin, ja asiat ovat pääsääntöisesti paremmin kuin eilen.

Työntekijöilläkin on uudessa toimitalossa sijoitusasuntoja

Yksi pankin tehtävistä on neuvoa asiakkaita vaurastumisessa. Neuvojat suosittavat rahastosäästämistä, omistusasumista ja asuntosijoittamista. Viimeksi mainittu ei ole enää vain herrojen harrastus.

–Pidän erittäin terveenä ja hyvänä, että nykyisin yksityishenkilöt ostavat sijoitusasuntoja. Yksityishenkilöt ostavat asunnot pitoon ja suhde vuokralaisiin on parempi kuin isoilla toimijoilla, Turtio sanoo.

OmaSp:n uuteen toimitaloon valmistuu pankin omien toimitilojen lisäksi 104 asuntoa. Pankin työntekijöilläkin on siinä sijoitusasuntoja. Kyllä, Turtiokin on ostanut yhden.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta