Tilaajalle

Etelä-Pohjanmaan ampumaradoista tuore selvitys – osalla radoista ei ole ympäristölupaa

SEINÄJOKI

Etelä-Pohjanmaan maakuntahallitus on hyväksynyt maakunnan ampumaratojen kehittämissuunnitelman. Siihen on koottu tiedot verkostosta, joka koostuu 54 toiminnassa olevasta ulkoampumaradasta.

Suunnitelmaan on kirjattu verkoston kehittämistarpeet sekä tiedot merkittävistä meneillään tai suunnitteilla olevista kehittämistoimista. Tietoja hyödynnetään alueiden käytön suunnittelussa.

– Tarkoituksenmukaisella ampumarataverkostolla taataan metsästäjille, harrastajille, reserviläisille ja viranomaisille toimintaedellytykset, ympäristösuunnittelija Maaria Vanhatalo kertoo.

Etelä-Pohjanmaalla on yhteensä 54 ampumarataa. Lisäksi Lapuan Ruhaan on rakenteilla 2019–2020 Kivimäen ampumakeskus ja Seinäjoen Ämmälänkylään suunnitteilla SRA-rata.

Luokituksen mukaan maakunnan ampumaradoista 29 on vähäisiä ampumaratoja, 23 kuuluu ampumarataluokkaan ja kaksi ampumaurheilukeskuksiin (Sotkan ampumahiihtostadion Kauhajoella ja Järvirannan ampumaurheilukeskus Ylistarossa). Vuoden 2015 tietojen mukaan Etelä-Pohjanmaalla on voinut harrastaa ammuntaa yhteensä 63 kivääriradalla, 54 haulikkoradalla ja 33 pistooliradalla.

Etelä-Pohjanmaan ampumaradat ovat suhteellisen vanhoja. Suurin osa niistä on perustettu 1960- ja 1980-luvuilla. Toiminnassa olevista radoista lähes 75 prosenttia on perustettu ennen vuotta 1990. 2000- ja 2010-lukujen aikana maakuntaan on perustettu yhteensä viisi ampumarataa, joista Kivimäen ampumakeskus on vielä rakennusvaiheessa.

31 radalla on lokakuun 2019 tietojen mukaan joko osittain tai kokonaan voimassa oleva ympäristölupa. Kuudella radalla ympäristölupa on joko tarveharkinnassa, vireillä tai tulossa vireille. Lopuilla 19 radalla ei ole voimassa olevaa ympäristölupaa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta