Tilaajalle

Ely-keskus raivasi esteet: Kyrkösjärven kiertävä luontoreitti on vuosien pattitilanteen jälkeen auki

Kyrkösjärven kiertävä luontoreitti on vuosien jälkeen auki. Ely-keskus poisti esteet täyttökanavan penkereeltä perjantaiaamuna.

– Olemme kunnostaneet penkereen harjan vajaan sadan metrin matkalta. Penger on nyt saatettu alkuperäiseen korkeuteen, kertoo vesitaloussuunnittelija Ari-Pekka Ojala ely-keskuksesta.

Ojala korostaa, että elyn tekemässä raivauksessa on kyse vesistörakenteiden kunnostuksesta. Ely ei ota kantaa reitin virkistyskäyttöön.

– Penkereestä oli otettu maata rakenteisiin, joita reitille oli koottu esteeksi. Penger on ollut sen vuoksi vajaa, mutta nyt se on oikeassa korkeudessa. Tieltä on siirretty betonirenkaita ja puutavaraa sivuun.

Työt Kyrkösjärven täyttökanavan alaosassa sijaitsevalla alueella alkoivat aamuseitsemältä perjantaina. Puoleen päivään mennessä esteet oli raivattu ja tie oli auki. Vielä on kuitenkin urakkaa jäljellä.

– Vesakot poistetaan penkereen harjalta ja osittain luiskalta yhteensä kilometrin matkalta, Ojala kertoo.

Ely-keskus oli yhteydessä tulevista toimenpiteistä alueen maanomistajiin jo kesällä ja antoi elokuun loppuun asti aikaa poistaa esteet. Ojala oli vielä kaikkiin alueen maanomistajiin yhteydessä viime viikolla ja kertoi tulevista töistä.

Operaation kustannukset menevät ely-keskuksen kunnostusrahoista. Ely kilpailutti urakan ja sen voitti lapualainen kaivinkoneurakoitsija.

– Nämä ovat penkereitä, jotka saattavat sortua esimerkiksi tulvan vuoksi. Tällaiset työt ovat yleiskustannuksia ja menevät kunnostusrahoista, Ojala sanoo.

Ely tarttui alun perin toimeen, koska valtion vesistörakenteiden kunnossapidossa siirrytään alueurakoihin ja Seinäjoen uusi alueurakka alkaa lokakuun aikana. Pengeralue oli laitettava sellaiseen kuntoon, että kunnossapito siirtyy urakoitsijoille sujuvasti.

– Tarkoitus on raivata Kyrkösjärven täyttökanavan penkereen harjalta puusto noin viiden metrin leveydeltä, jotta kunnossapito onnistuu. Raivausta haittaavat esteet on poistettava, ely-keskuksen säännöstely- ja patoturvallisuustyöryhmän päällikkö Kim Klemola kertoi aiemmin.

Elyn vesistörakenteiden kunnostustöiden ansiosta Kyrkösjärven kiertävä luontoreitti on vuosien pattitilanteen jälkeen auki. Reitti on ollut useita vuosia poikki ja kulku on ohjattu kiertotietä.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta