Diplomaattiauto haki venäläiset lapset Ylistarosta – tutkinta yhä kesken

Venäjän diplomaattiauto haki venäläislapset lastensuojeluyksiköstä Ylistarosta syyskuun lopulla. Asia selviää toimituksen useista eri lähteistä saamista tiedoista.

Perjantai-iltana 23. syyskuuta Ylistarosta viedyt lapset saatiin palautettua takaisin suomalaisten sosiaaliviranomaisten huostaan seuraavana maanantai-iltana.

Tapauksen tutkinta siirtyi Pohjanmaan poliisilta keskusrikospoliisille heti lauantaiaamuna. Keskusrikospoliisi tutkii tapausta yhä omavaltaisena huostaanottona. Lapsikaappauksesta puhuttaisiin vasta, jos lapset olisi viety ulkomaille.

– Poliisilla on tiedossaan tapahtumien kulku ja siihen osallistuneet henkilöt, kertoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista.

Ihaksinen kommentoi keskeneräistä esitutkintaa niukkasanaisesti. Hänen mukaansa kuulusteluja on jo tehty ja tehdään vielä.

– Uskoisin, että ennen joulua on valmista.

Mikäli rikostutkintaan liittyy diplomaatteja, tutkintapyyntö lähetetään lähetystöön, joka päättää, poistaako se henkilöltä diplomaattisuojan. Ihaksinen puhuu yleisellä tasolla.

– Jos diplomaattisuoja poistetaan, tulee kyseinen henkilö esitutkinnan piiriin.

Jos tutkinnassa on epäiltynä useita henkilöitä, voidaan esitutkintaa jatkaa, vaikka joku tai jotkut epäillyt kuuluisivat diplomaattisuojan piiriin. Keskusrikospoliisilla on venäläislasten omavaltaisessa huostaanotossa useampia epäilty.

Myös ulkoasiainministeriön mukaan kokonaisuutta selvitellään parhaillaan. Ministeriön osastopäällikön Maimo Henrikssonin mukaan tapaus tuli tietoon mahdollisena laittomana huostaanottona, joka liittyy Venäjään ja venäläisiin lapsiin.

– Ei mitään kummallista, näitä on ollut vuosien varrella, Henriksson sanoo.

Ulkoministeriö oli tapauksen aikana auttamassa kontaktien luomisessa ja yhteyden pitämisessä Venäjän osapuoliin.

Lähetystön osallisuutta ja sitä, onko kaikki mennyt korrektisti, tutkitaan.

Venäjällä on maanmiespolitiikka, jossa Venäjän kansalaisia suojellaan myös valtion rajojen ulkopuolella. Henrikssonin mukaan tämä voi tarkoittaa yhteentörmäyksiä suomalaisen lainsäädännön kanssa. Suomessa oleskeleviin ja asuviin henkilöihin sovelletaan Suomen lainsäädäntöä.

– Se on juuri se asia, mitä poliisi arvioi ja tutkii. Onko Suomen lakia rikottu.

Ulkoministeriön sivuilla kerrotaan, että diplomaattiedustaja on koskematon. Häntä ei saa esimerkiksi pidättää.

Wienin yleissopimuksessa erioikeuksia ja -vapauksia perustellaan tehtävien tehokkaalla hoitamisella. Wienin sopimuksessa määrätään lisäksi, että kaikkien erioikeuksia ja vapauksia nauttivien henkilöiden tulee noudattaa vastaanottajavaltion lakeja ja määräyksiä.

Henrikssonin mukaan ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, mitä tarkoittaa, jos diplomaatti on toiminut Suomen lakien vastaisesti.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta