Tilaajalle

”Asetetaan säännöt, ja katsotaan, kumpi voittaa” – Erilainen mittelöinti on kiinnostanut kannattajia aikojen alusta

SEINÄJOKI

Salibandyjoukkue Seinäjoen Peliveljiä valmentava Tommy Koponen vaipuu muistoihin, kun hän puhuu kotipelejä takavuosina elävöittäneestä rumpuryhmästä. Sellaiselle olisi hänen mielestään tilaa tänäänkin.

– Ryhmä tuli paikalle pelistä toiseen, täytti osan katsomosta ja toi sinne rumpuja ja pauketta, Koponen muistelee.

Rumpuja tärkeämpää ovat kuitenkin uskolliset kannustajat. Niitä SPV:n peleissä on riittänyt.

– Peruskannattajajoukko on pysynyt uskollisena aina niistä ajoista, jolloin emme pelanneet vielä liigassa. Mutta kyllä kannattajakulttuuri on kasvussa edelleen. Viime kaudella tehtiin runkosarjan katsojaennätys sekä yksittäisessä pelissä että koko kauden keskimäärissä, Koponen toteaa.

Nurmon Jymyn naisten lentopallojoukkue pelaa kolmatta kautta korkeimmalla sarjatasolla liigassa. Joukkueenjohtaja Eeva-Liisa Tuomela kiittelee nurmolaista kannustuskulttuuria.

– Ollaan asiallisia ja ystävällisiä, eikä missään nimessä mollata vastapuolta. Siitä olemme saaneet vierasjoukkueilta kiitostakin, hän kehaisee omiaan.

Parikymmentä vuotta lentopallosaleja Jymyn kanssa kiertänyt Tuomela tietää, ettei vierasjoukkuetta kohdella kaikkialla yhtä lailla silkkihansikkain.

– Kun syöttö on vierailla, huudetaan esimerkiksi Kuusamossa suoraan, että verkkoon, verkkoon, verkkoon, hän kertoo.

Tuomelan mielestä kannustuskulttuuri, ja se, miten vierasjoukkueita kohdellaan, on paljolti kiinni joukkueiden valmentajista.

– Kyse on siitä, miten nuoria halutaan kasvattaa. Meillä toivotetaan vieraat aina tervetulleeksi, kyllä siihen kiinnitetään huomiota, hän sanoo.

Kentän laidan kannustusjoukoilla on tärkeä merkitys pelaajille. Koposen mielestä näin on etenkin sisälajeissa, joissa katsojat pääsevät lähelle urheilijoita.

– Pelaajien ilmeet ja eleet pystyy aistimaan paremmin, hän sanoo.

Tuomela allekirjoittaa lentopallossa usein toistuvan termin seitsemännestä kenttäpelaajasta. Parhaimmillaan kannustajat ovat hänen mukaansa juuri sellainen.

– Kun kannustetaan, pelaajat kokevat, että heidän tekemäänsä työtä arvostetaan, Tuomela sanoo.

Koponen muistuttaa myös kannustuksen välillisistä vaikutuksista, joiden merkitys ei ole urheilussa lainkaan vähäistä.

– Kun laji kiinnostaa kannattajia, kiinnostaa se myös sponsoreita, ja kaikkia niitä, jotka ovat asian kanssa tekemisissä. Ellei katsojia käy, kertoo se siitä, ettei laji kiinnosta.

Viikonloppu toisensa jälkeen katsomot täyttyvät lajeja ja joukkueita kannattavista katsojista. Koponen pitää sitä luonnollisena, sillä aikojen alusta ihmistä on kiinnostanut erilainen mittelöinti.

– Idea on ollut, että asetetaan säännöt, ja katsotaan, kumpi voittaa. Jos salibandya ajattelen, se on yksi niitä lajeja, jotka ovat paikan päällä dramaattisempia ja nopeampia kuin televisiossa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta