Tilaajalle

Aseman valot: ”Pelkkä silinteri ei tee tavallisesta pulliaisesta pormestaria!”

Jos järjestettäisiin kansanäänestys siitä, kuka on tunnetuin pormestari Suomessa, voittajasta ei olisi epäselvyyttä. Ei, hän ei olisi Jan Vapaavuori (kok.), joka johtaa Helsinkiä ajoittain kuin johtaisi koko maata. Eikä hän olisi Lauri Lyly (sd.), josta Tampere on saanut kehitysloikkiensa takuumiehen.

Eikä hän taitaisi myöskään olla Puolangan pormestari, lypsykarjatilallinen Harri Peltola (kesk.), vaikka Puolanka on kuntana brändännyt itsensä jo maailmankartalle. Puolangalla vietetään pessimismipäiviä tammikuun alusta joulukuun loppuun, ja syrjäiseen Kainuun kuntaan pääsee linja-autolla Oulusta kuulemma melkein joka päivä.

Suomen tunnetuimmat pormestarit ovat virassa Ankkalinnassa. Piri Pösö, silkkipyttyyn ja sakettiin pukeutuva sika, toteuttaa hetkittäin sitä vanhaa viisautta, että valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti. Vallan vastustamaton pormestari Luumula ei puolestaan sorru populistiseen loanheittoon edes vaalitaistelussa.

Seinäjoella on käyty pinnan alla poreilevaa keskustelua siitä, pitäisikö kaupungissa siirtyä kaupunginjohtajamallista pormestarimalliin. Asia on nyt ajankohtainen, koska kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki jää ensi syksynä eläkkeelle. Virkajärjestelyillä alkaa olla kiire.

Kaupungin hallintosääntö määrittelee kaupunginjohtajan kelpoisuusehdot lyhyesti: valittavalta vaaditaan virkaan soveltuva ylempi tiedekorkeakoulututkinto ja "että hän on käytännössä hyvin perehtynyt kunnallishallintoon". Tutkintovaatimus sulkee ovet ammattikorkeakoulun tutkinnon suorittaneilta, mutta jälkimmäinen ehto joustaa enemmän.

Jossakin pannaan tietysti aina paremmaksi. Pälkäneen kunnanjohtajan kelpoisuusehdot viime talvelta olivat suorastaan yli-inhimilliset: virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, käytännön kokemus vaativista kunnallishallinnon tehtävistä tai vastaavista johtotehtävistä, kyky strategiseen ajatteluun muuttuvassa kuntakentässä, kyky asioiden, ihmisten ja verkostojen johtamiseen, yhteistyökyky ja kehittämiskykyisyys, yrityselämän tuntemus ja kielitaito sekä markkinointihenkisyys. Ehdot kuvitteli täyttävänsä 19 hakijaa. Valituksi tullut Jussi Teittinen esiintyi Kuntalehdessä suorissa housuissa ja kravatissa eli kaiketi harhautusmielessä näytti aivan tavalliselta ihmiseltä.

Jorma Rasinmäki saanee seuraajakseen kaupunginjohtajan viran haltijan, ei pormestaria. Jäsenkirjoja ei ole tapana enää kysellä saati esitellä, mutta valtuuston kokoonpano viittaa siihen, ettei ainakaan julkivasemmistolaisen valinta Avaruuden pääkaupungin johtoon ole ykkösenä agendalla.

Johtajamallin valinta ei ole Veikkauksen pelikohde, mutta jos olisi, kaupunginjohtajan kerroin pormestaria vastaan olisi lähellä ykköstä.

Jos nimittäin päädyttäisiin pormestariin, pitäisi perustaa toimikunta perkaamaan kaupungin johtamisjärjestelmää. Valtuusto päättäisi aikanaan kelpoisuusehdoista ja muun muassa siitä, pitääkö pormestarin olla valtuutettu tai edes asua kaupungissa. Siihen vääntöön saataisiinkin valtuustokauden loppu kulumaan iloisesti – tunnuslauseella "Jos jonkin asian on oltava kaupungissa rempallaan, olkoon se talous".

Lukeminen kannattaa aina. Myös Aku Ankan.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta