Tilaajalle

Antiikkikauppias Wenzel Hagelstam Alavuden maitokannukaupoista: ”180 000 euroa! Siinä on nollavirhe”

Seinäjoki

Antiikkikauppias Wenzel Hagelstam ei ole uskoa korviaan, kun hän kuulee, mitä Alavuden kaupunki on maksanut 1 230 kappaleesta Arabian vanhoja maitokannuja.

– 180 00 euroa, hän huudahtaa puhelimessa.

– Siinä on nollavirhe.

Summa on hänen mukaansa ylimitoitettu, vaikka joukossa olisi harvinaisuuksiakin. Arabian niin sanotuista papukaijakannuista maksettiin joskus yli tuhat euroa, mutta nykyisin niistä voi saada Hagelstamin mukaan kaksisataa euroa.

Tavallisesta Arabian vanhasta maitokannusta saa noin 10–20 euroa kappaleelta. Se on niin vähän, että Hagelstamin huutokauppakamari ei enää ota niitä edes myyntiin.

–Kukaan ei enää kysy niitä, sanoo 45 vuotta alalla ollut kauppias.

–Buumi on mennyt ohi ajat sitten. Nuoret eivät enää niitä ota. Maitokannut eivät vaan sovi moderniin kotiin. Nuoria kiinnostavat Oiva Toikan linnut.

Takavuosina Arabian vanhoja kannuja myytiin Hagelstamin mukaan parhaimmillaan 50–60 euron kappalehintaan.

Harvinaisuudet ovat Arabian historian alkuvaiheilta 1800-luvun lopulta. Sodan jälkeen tuotantoa oli niin paljon, että niillä on lähinnä nostalgia-arvoa. Laatu jäi huonoksi.

–Ne ovat nyt niitä kympin kannuja.

Maakunnissa kannuja arvostetaan Hagelstamin mukaan enemmän kuin pääkaupunkiseudulla, mutta arvostusero ei ole enää niin suuri kuin joskus, kun netistä voi kuka tahansa käydä katselemassa hintoja.

Miten tällaisen kokoelman arvo olisi sitten pitänyt arvioida?

Hagelstamin mukaan yleensä paikallisten keräilijöiden kokoelmia on otettu kunnissa vastaan lahjoituksina. Sekin voi olla vaikeaa. Esimerkiksi Porin lähellä Kalannin kunta on pohtinut yli 7 000 esineen talonpoikaiskokoelman vastaanottamista.

–Sitä ei ole vieläkään päätetty ottaa vastaan ilmaiseksi. Sekin maksaa kunnalle, koska tilat maksavat, eivätkä vanhat esineet kovin paljon kiinnosta ihmisiä, Hagelstam sanoo.

Jos lahjoitus ei tullut Alavudella kyseeseen, kohtuuhinta olisi Hagelstamin mukaan ollut ehkä 10 000 euroa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta