Tilaajalle

Ammattiopisto Luovilla oli säpinää esteettömän e-urheilun SM-karsintakilpailuissa - ”Ei kannata ottaa liian tosissaan, sillä peliähän tämä vain on”

SEINÄJOKI

– En ole pelannut tällaista tietokonepeliä aikaisemmin. Varsinkin nämä liikkuvat pelituolit olivat uusi juttu, kun niitä piti ohjata keholla. Tuolit olivat pelaamiseen hyviä, kun sai samalla liikuntaa, kun niitä piti käännellä. Ei tätä kuitenkaan liian tosissaan kannata ottaa, sillä peliähän tämä vain on.

Näin kertoi ammattiopisto Luovin Alavuden yksikössä toista vuotta opiskeleva Susanna Voima, 18. Hän osallistui 20 muun nuoren kanssa Luovin tiloissa järjestettyyn ensimmäiseen esteettömän e-urheilun SM-karsintakilpailuun tiistaina Seinäjoella.

Kilpailu oli tarkoitettu lähinnä kehitysvammaisille pelaajille sekä sellaisille osallistujille, jotka voivat ottaa osaa Special Olympics -kilpailuun. Lajeina karsinnoissa olivat moottoripyöräilyn nopeuskilpailu, lentokoneen tarkkuuslento ja tunneliryntäys.

Alavuden Luovilta oli tapahtumassa 14 innokasta opiskelijaa ohjaajiensa kanssa. Yksi nuorista pelaajista oli viikon päästä 19 vuotta täyttävä Veeti Mäntylä, joka treenasi vaativaa tunnelipeliä ennen kilpailun alkamista. Tavoitteena pelissä oli päästä mahdollisimman pitkälle osumatta esteisiin.

– Peli oli vähän vaikeampi kuin odotin, kun se meni nopeammaksi koko ajan.

Ilmajoen asumisyksikkö Attendolta kilpailuun tuli yksin taksilla Henri Yli-Karjanmaa, 29.

Hän harjoitteli innokkaasti tarkkuuslentopeliä, mikä sujuikin hyvin.

– Pelaaminen oli helppoa, kun opin laitetta ohjaamaan. Finaaliin olisi tarkoitus päästä.

Seinäjoen karsinnoista kolme parasta pelaajaa kustakin lajista pääsivät mukaan suomenmestaruuskilpailuihin, jotka pidetään 8. marraskuuta Tampereella.

Kilpailun järjestelyistä vastasi tamperelainen kuntoutusvälineitä ja ohjelmistoja tuottava Exerium. Yrityksen kehitysjohtaja Janne Lähdekorven mukaan kilpailussa käytettävät joustavat pelituolit ja siihen liittyvät pöytäohjaimet sekä pelit mahdollistavat sellaisten kehitysvammaisten urheilijoiden kilpapelaamisen, joilla ei ole sormien hienomotoriikkaa.

– Pöytäohjaimella voivat pelata myös pyörätuolia käyttävät henkilöt. Pelaaminen aktivoi keskivartaloa, kun peliohjainta kallistellaan oman vartalon liikkeillä. Sillä on suuri merkitys esimerkiksi kehonhallintaan ja tasapainon sekä asentojen ylläpitoon.

Pelaamisen tarkoituksena on tuottaa iloa kehitysvammaisille henkilöille.

– Pelaaminen on sekä totisinta kilpailua että rehtiä hauskanpitoa. Erityisryhmissä kilpailijat ovat kovia kannustamaan myös toisiaan. Pelaaminen on myös terveyttä edistävää liikuntaa, kun kilpailijoiden keho saa samalla fyysistä liikettä.

Alavuden Luovin yksikönjohtaja Riitta Rauhala oli mielissään, kun erityistä tukea tarvitseville nuorillekin järjestetään e-urheilukilpailuja.

– On hienoa, että tällainen mahdollisuus heille järjestettiin. Meidän nuoret pelaavat siinä kuin muutkin nuoret. Tietotekniikka on jokaisen juttu. Ei pidä luulla, että erityistä tukea tarvitsevat olisivat siitä ulkopuolella.

SM-kilpailut ja niihin liittyvät kahdeksan alueellista karsintakilpailua järjestää Exerium yhteistyössä ammatillisten erityisoppilaitosten Spesian ja Luovin kanssa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta