Tilaajalle

Alavutelaisen Elvia Lavilan kuvissa isopäiset pullip-nuket hyppivät narua ja työntävät ostoskärryjä – Jopa satoja euroja maksavien nukkejen ympärille on muodostunut nuorten tiivis yhteisö

ALAVUS

Aidalla istuu isopäinen nukke, jonka jalkoja ja käsiä alavutelainen Elvia Lavila , 14, taivuttelee valokuvaa varten. Kuvattavana on pullip-nukke, joita Lavila omistaa kuusi kappaletta.

Vaikka kyse on nukeista, ne eivät ole leikkikaluja. Pikemminkin pullip-nuket ovat keräilytavaroita. Nuket ovat nimittäin melko arvokkaita, ja ne voivat maksaa enimmillään satoja euroja. Lavilakin on pulittanut pullipeistaan keskimäärin sata euroa per nukke.

Pelkkä nukkejen keräily ei kuitenkaan Lavilaa juuri kiinnosta. Sen sijaan hän valokuvaa niitä, kuten monet muutkin "nukkeilijat", joiksi Lavila harrastajia kutsuu. Hän jakaa nukeista ottamiaan kuvia Instagramissa, jossa hänellä on niille omistettu tili. Kesällä hänen kuviaan oli esillä myös alavutelaisessa valokuvanäyttelyssä.

Nukkejen asettelussa saattaa kulua 20 minuuttia

Lavilan kuvissa nuket muun muassa hyppäävät narua tai työntävät pieniä ostoskärryjä. Kuvausrekvisiitan hän hankkii esimerkiksi kirpputoreilta.

Aikaa saattaa kulua jopa 20 minuuttia, kun Lavila asettelee pullipeja kuvia varten. Näin käy etenkin silloin, jos nuken asentoa täytyy säädellä esimerkiksi lankojen avulla. Nukkeja on välillä myös hankala saada pysymään pystyssä, sillä niillä on iso pää mutta kapea vartalo.

– Haarukka on hyvä väline. Jos sen tökkää maahan, sillä saa nuken pysymään pystyssä, Lavila selittää.

Lisäksi aikaa kuluu kuvien muokkaamiseen. Esimerkiksi juuri ne langat tai haarukka on muokattava pois kuvasta, mikäli niitä on käytetty apuna kuvauksissa.

Lavila kuvaa mieluiten ulkona, sillä siellä on hyviä taustoja ja paras valaistus. Usein hän ottaa kuvat kotitalonsa takapihalla. Välillä hän on käynyt myös kuvaamassa esimerkiksi lähistöllä sijaitsevalla Keskisen kyläkaupalla.

Pullip-tarvikkeet täytyy tilata verkosta

Valokuvaamisen lisäksi Lavila myös tuunaa nukkejaan. Niille voi esimerkiksi vaihtaa ripsiä, silmiä, kehon tai peruukin.

Nukkeja voi myös meikata itse, mutta silloin on käytettävä oikeanlaisia välineitä ja aineita.

– Ettei nuken naama syövy, Lavila sanoo.

Erilaisia tarvikkeita on tilattava netistä, sillä Suomessa on vain yksi pullip-nukkeihin erikoistunut kivijalkaliike, ja sekin löytyy Helsingistä. Suomalaisia pullip-verkkokauppojakaan ei ole kovin montaa, Lavilan mukaan vain muutama.

– Moni on mennyt konkurssiin, vaikka ne ovat olleet tosi suosittuja.

Seuraavaksi alavutelaisen nukkeilijan olisi tarkoitus ostaa omistamilleen nukeille uusia kehoja, jotka taipuisivat paremmin kuvauksiin.

– Se keho, mikä tulee nuken mukana, ei taivu kovin hyvin, hän sanoo.

Lisää nukkeja Lavilalla ei ole suunnitelmissa hankkia.

Etelä-Pohjanmaalla muutama kymmenen nukkeilijaa

Lavila tutustui pullip-nukkeihin kaksi vuotta sitten lapsille ja nuorille suunnatussa Momio-internetpalvelussa. Siellä häntä inspiroi aloittamaan nukkeharrastuksen kaksi eteläpohjalaista tyttöä, joiden kanssa hän on sittemmin ystävystynyt.

Parasta pullip-harrastuksessa on Lavilan mukaan uusien ihmisten tapaaminen. Hän näkee muita harrastajia erilaisissa tapaamisissa, joissa nukkeilijat kerääntyvät yhteen juttelemaan harrastuksestaan ja esimerkiksi myymään valmistamiaan nuken vaatteita.

Lavila on käynyt Seinäjoella kahdessa tapaamisessa, minkä lisäksi hän on järjestänyt vastaavan kahden kaverinsa kanssa Keskisen kyläkaupassa. Sinne saapui muutama muu heidän lisäkseen.

– Täällä päin ei ole kovin paljon nukkeilijoita, Lavila toteaa.

Etelä-Pohjanmaalta löytyy hänen arvionsa mukaan korkeintaan 30–40 harrastajaa. Muihin Suomen nukkeilijoihin saa onneksi kätevästi yhteyden somessa.

– Meillä on Whatsapp-ryhmä, jossa on 200 nukkeilijaa, Lavila kertoo.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta