Tilaajalle

Alavutelainen Ida Nurmi, 17, edustaa Suomea puhetaitokilpailussa Kiinassa – pääpalkintona lukukausi kiinalaisessa yliopistossa

Alavutelainen lukiolainen Ida Nurmi , 17, lähtee torstaina, 17. lokakuuta, Kiinaan osallistuakseen Suomen edustajana Kiinan puhetaitokilpailuun.

Tie kisaan avautui hänelle, kun hän voitti keväällä Helsingissä pidetyssä karsinnassa toisen asteen opiskelijoiden sarjan. Kilpailun järjestää konfutselainen instituutti, joka tekee kiinalaista kulttuuria tunnetuksi muissa maissa.

– Jännittää tietysti, mutta olen tosi innoissani, hän kertoo lähtötunnelmistaan.

– Pelkään välillä, että tämä on unta, josta herään jossain vaiheessa.

Vähän häntä huimasi, kun sai kaikki kilpailua koskevat ohjeet ja säännötkin pelkästään kiinaksi.

– Onneksi sain kilpailun järjestäjän kautta tuekseni yhteyshenkilön, joka tulee kanssani Kiinaan ja toimii siellä huoltajanani. Hän on nuori, yliopistosta valmistunut kiinalaisnainen, joka puhuu hyvää englantia ja suunnittelee parhaillaan muuttoa Suomeen.

Hyvän pohjan Kiinan kielen ja kulttuurin tuntemiseen Ida Nurmi sai vietettyään vaihto-oppilasvuoden Taiwanissa. Vuosi sitten kesällä tapahtuneen Suomeen palaamisensa jälkeen hän on ehtinyt suorittaa kaksi lukiokurssia kiinan kielestä verkkokursseilla.

– Menin vaihtoon Taiwanissa ympäristöön, jossa oli vähän pakko oppia kieltä, koska halusin päästä sisään kulttuuriin ja kommunikoimaan ihmisten kanssa. Se kasvatti periksiantamattomuutta. Parin vuoden kiinan opiskelulla Suomessa en olisi päässyt samaan, hän arvioi.

Varsinainen puhekilpailu käynnistyy ensi maanantaina, 21. lokakuuta Zhengzhoun kaupungissa. Ennen sitä hän pääsee tutustumaan Pekingiin turistina ja käymään ainakin Kiinan muurilla.

Kisassa on kolme osuutta. Ensimmäisessä mitataan kiinan lukutaitoa ja kulttuurin tuntemusta. Puheosuudessa on kerrottava itsestään ja kisamatkaan kohdistamistaan odotuksista. Kolmanteen osuuteen kilpailija valmistaa kulttuuriesityksen. Nurmen suunnitelmissa on esittää 90-luvulta peräisin oleva laulu ja siihen sisältyvä tanssi.

Kilpailuun tulee 100–200 osanottajaa eri puolilta maailmaa. Osuuksien parhaat pääsevät aina jatkoon, kunnes lopulta voittaja on selvillä lokakuun lopulla. Pääpalkintona on lukukausi kiinalaisessa yliopistossa.

– Tietysti toivon menestyväni kilpailussa, mutta mukana on myös kilpailijoita, jotka ovat puhuneet kiinaa lapsesta saakka. Jos realistisia ollaan, ihan huipulle minulla ei taida olla mahdollisuuksia, mutta uskon, että saan tästä ikimuistoisen kokemuksen joka tapauksessa, Nurmi sanoo. Hänestä on mielenkiintoista päästä selvittämään omaa tasoaan suhteessa muihin.

Paluu Suomeen tapahtuu marraskuun alkupäivinä.

Taiwanissa Ida Nurmi oppi mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli.

– Kirjoitusjärjestelmissä on kuitenkin eroa. Taiwanissa käytetään perinteisiä merkkejä, jotka ovat monimutkaisempia. Kiinassa kirjoitusjärjestelmää on yksinkertaistettu, joten se voi hankaloittaa luetun ymmärtämistäni, hän selvittää.

Kaiken kaikkiaan Ida Nurmi kokee, että tutustuminen uuteen kulttuuriin ja kieleen on kehittänyt häntä myös ihmisenä. Kiinan opiskeluaan hän aikoo jatkaa mahdollisuuksien mukaan.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta