Tilaajalle

Alavuden kaupunki perustelee 180 000 euron maitokannukauppaa matkailun lisäämisellä – ei teettänyt riippumatonta arviota kokoelmasta

Alavuden kaupunginhallitus osti 23. syyskuuta päivätyllä kauppakirjalla yksityiseltä keräilijältä maitokannukokoelman. Satoja maitokannuja käsittävästä kokoelmasta kaupunki maksoi yhteensä 180 000 euroa.

Kaupunginhallitus teki päätöksen kaupoista 23. syyskuuta.

Keräilijä Kauko Välimäen keräämä kokoelma Arabian maitokannuja käsittää yhteensä 1 230 maitokannua. Lisäksi kauppahintaan kuuluu kaksi professori Armas Vainion öljyvärimaalausta.

– Kokoelman ostolla varmistetaan sen säilyminen yhtenäisenä ja paikkakunnalla. Kokoelmaa kaupunki voi hyödyntää muun muassa matkailullisesti, todetaan kaupunginhallituksen pöytäkirjassa.

Kannut ovat olleet jo ennestään sijoitettuina kaupungin tiloihin kolmeen eri kohteeseen. Kaupungilla on ollut Välimäen kanssa hallintasopimus kannuista vuodesta 2006 lähtien.

Valmistelijana kauppa-asiassa on toiminut kaupungin kehitysjohtaja Terttu Liesmäki.

Miksi kaupunki teki päätöksen käyttää 180 000 euroa maitokannukokoelmaan?

– Se on satsaus matkailuun. Se on tärkein syy. Lisäksi kokoelma on historiaa ja perinnettä, kokelma on pääosin kerätty Alavudelta ja sen lähialueilta.

Kannuja on Liesmäen mukaan nähtävillä muun muassa Harrin taidekeskuksessa ja Töysän kirjastossa.

– Esimerkiksi Harrin taidekeskuksessa käy paljon ryhmiä, toki katsomassa muutakin. Vieraskirjoihin on tullut merkintöjä.

Onko kaupunki tehnyt laskelmia siitä, miten kannut hyödyttävät matkailua?

– No sehän on mahdotonta tehdä mitään eksakteja laskelmia. Mutta jo tämän julkisuuden vuoksi ne näyttivät olevan kannattava investointi, Liesmäki naurahtaa.

Riippumatonta arviointia kauppahinnasta ei tehty

Miten hinta 180 000 euroa määräytyi?

– Sanotaanko, että usean vuoden aikana. Tästä kaupasta on keskusteltu pitkään ja hinta on hioutunut vuosien saatossa. Mahdotontahan tällaiselle kokoelmalle on sanoa eksaktia hintaa. Keskusteluja on käynyt kaupunginjohtaja, vapaa-aikasihteeri ja minä.

Kokoelmasta ei ole siis tehty ulkopuolista arviointia?

– Ei ole ollut ulkopuolista asiantuntijaa.

Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpään mukaan kaupunki on vuosien saatossa kuitenkin keskustellut useiden eri asiantuntijoiden kanssa kokoelman hankinnasta. Keskustelut ovat hänen mukaansa olleet suullisia.

– Mitään kirjallista arviota ei ole pyydetty, hän sanoo.

Parhaillaan ulkomailla lomaileva Ala-Mäenpää ei perjantaina alkuillasta muistanut ulkoa, ketkä olivat niitä asiantuntijoita, joita kaupunki on konsultoinut.

Ala-Mäenpään mukaan kaupunki on tehnyt aktiivisesti hintaseurantaa, muun muassa tutkimalla netistä, mitä kannuista pyydetään.

Luottamusmiehet olivat yksimielisiä

Eikö 180 000 euron investointi ole aika suuri tähän nähden?

– Tämä on ainutlaatuinen kauppa, joka käsittää 1250 kannua, jotka ovat kaikki ehjiä ja erilaisia. Kyseessä on Kauko Välimäen elämäntyö. Kokoelma on asetettu kaikkien nähtäville kuten Välimäki on halunnut. Arvoonsa nähden investointi ei ole kovin suuri, sanoo kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää.

Kehitysjohtaja Terttu Liesmäki korostaa, että kaupungin luottamushenkilöt ovat olleet yksimielisiä kokoelman hankinnasta. Kaupunginhallituksen hankintapäätös oli hänen mukaansa yksimielinen.

– Kaupunginvaltuusto päätti myöntää tähän nimenomaiseen tarkoitukseen lisämäärärahan kesäkuussa, hän lisää.

Tällä viikolla Ilkka ja Pohjalainen kertoivat, että Alavuden kaupungin kuluvan vuoden talousarvion alijäämä on noussut yli 1,1 miljoonaan euroon.

Keräilijä myi kaupungille myös taulukokoelman

Keräilijä Kauko Välimäki on tehnyt Alavuden kaupungin kanssa kauppaa myös aiemmin. Vuonna 2015 kaupunginvaltuusto hyväksyi 92 000 euron määrärahan yli sadan taulun kokoelman ostamiseksi Kauko ja Pekka Välimäeltä.

Kokoelma käsitti 65 Matti Annalan ja 46 Arvi Mäenpään maalausta. Kokoelma on ollut kaupungin hallinnassa vuodesta 2007

Edit. 11.10. kello 18.00: Juttua täydennetty kauttaaltaan.

Edit. 11.10 kello 18.16: Lisätty loppuun tieto taulukokoelmasta, jonka kaupunki osti samalta keräilijältä vuonna 2015.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta