Alajärveltä kohti näyttämöitä ja valkokankaita

ILKKA

Alajärveläinen Sonja Halla-aho, 22, on onnellinen, kun uskalsi lukion jälkeen vuonna 2012 lähteä toteuttamaan unelmaansa. Hän kertoo ajatelleensa perinteisen pohjalaisesti, että täytyy hankkia itselleen kunnon työ, jolla elättää itsensä. Hän oli suunnitellut hakevansa opiskelemaan jotain aivan muuta, mutta lopulta haki Suomen Teatteriopistoon näyttelijäntyön linjalle.

– En uskaltanut ajatellakaan, että voisin saada näyttelemisestä ammatin. Hakujen alettua ajattelin, että se on nyt tai ei koskaan. Minun täytyi edes yrittää. Onneksi uskalsin lähteä siihen suuntaan, mikä tuntui itsestä oikealta.

Tampereella asuva Halla-aho kävi Teatteriopiston perus- ja jatkolinjan, jotka kestivät yhteensä kaksi vuotta. Nyt hän on ehtinyt tehdä rooleja niin näyttämöllä kuin televisiossa. Syksyllä hän on kuvannut ensi vuonna ilmestyvää Tulen morsian -elokuvaa, joka on kansainvälinen yhteistuotanto.

Näytteleminen on Halla-aholla veressä, vaikkei muita näyttelijöitä perheessä olekaan. Pienenä alajärveläistyttönä hän kutsui vanhempiaan huoneeseensa, jossa piti heille omia performanssejaan. Hän onkin kiitollinen, että luovuutta Halla-ahon perheessä ei ole koskaan rajoitettu.

– Isäni on kuljetusalan yrittäjä ja äitini sellainen monen alan kokeilija. Kotona luovuutta tuettiin ja siitä sai sellaista arjen uskallusta, Halla-aho miettii.

Peruskoulun aikana Halla-aho nautti koulun esityksistä ja yläasteella hän pääsi mukaan Alajärven nuorisoteatteriin.

– Meillä oli ala-asteella ihana opettaja, Paula Halla-aho, joka piti meille perjantaisin näytelmäpäiviä. Olin jo lapsena aika rohkea ja nautin esiintymisestä.

Opiskellessaan Teatteriopistossa Halla-aho vietti iltansa Tampereen ylioppilasteatterissa. Päivät venyivät usein 16 tunnin mittaisiksi. Se ei energistä näyttelijätärtä haitannut. Halla-aho sanookin, että näytteleminen on tietyllä tapaa osa hänen perusluonnettaan.

– Tarkkailen paljon ympäristöä, olen herkkä ja koen asiat todella vahvasti. Tykkään tutkiskella sitä, miksi koen asian tietyllä tavalla tai miksi joku toinen kokee jonkin asian tavallaan. Tietyllä tapaa se linkittyy näyttelemiseen, ja se on hyvä kanava käyttää hyväksi näitä ominaisuuksia.

Halla-ahon mielestä osa näyttelemisen mielekkyyttä on sen monipuolisuus. Näyttelemiseen tarvitaan niin fyysisiä kuin psyykkisiä ominaisuuksia ja taitoja.

– Näytteleminen on fyysistä ja hyvin psykologista, mutta välillä saa myös heittäytyä ja irrotella, Halla-aho pohtii.

Sonja Halla-aho on myös mukana tamperelaisessa Korkeapaine-improvisaatioryhmässä. Ryhmässä on myös toinen alajärveläislähtöinen näyttelijä Meeri Kokko. Halla-aho harmittelee sitä, että Alajärvellä teatteriharrastuneisuus on vähentynyt. Hän toivoisikin sen elpyvän ja sanoo, että voisi mahdollisesti nähdä itsensä sitä elvyttämässä. Takaisin Alajärvelle hän ei kuitenkaan usko muuttavansa.

Halla-aho toivoo tulevaisuudelta, että saa tehdä rakastamaansa työtä. Hän toteaa, että välillä on raskasta, kun työ on projektiluontoista. Tietynlaista turvaa välillä kaipaisi. Hän toteaa, että jos jossain vaiheessa ei töitä olekaan, hän haluaisi kouluttautua lisää.

Halla-ahon voit nähdä sunnuntaina Haamukirjoittaja-sarjan viimeisessä osassa TV1:llä. Sarjassa hänellä on rooli, jollaisesta oli haaveillut: hänen hahmollaan on alter ego.

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLisää Maakunnasta