Tilaajalle

Äitien arvostus on Länsi-Suomessa kohdallaan: täällä tehdään eniten esityksiä äitienpäivän kunniamerkkien saajista - haku on sopivasti isänpäivän alla

SEINÄJOKI

Seuraavaan äitienpäivään on vielä puoli vuotta, mutta esitykset äitienpäivän kunniamerkkien saajista tehdään marraskuun alkuun mennessä aluehallintovirastolle.

– Tänä vuonna määräaikaan mennessä alueeltamme tuli 32 esitystä, kertoo tarkastaja Vuokko Asikainen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueella esityksiä tehtiin enemmän kuin muilla aluehallintoviraston seitsemästä alueesta.

Avin eri alueilla on omat kunniamerkkikiintiönsä. Länsi- ja Sisä-Suomen aviin kuuluu viisi maakuntaa, joiden kiintiö on yhteensä 8 kunniamerkkiä.

– Esimerkiksi Etelä-Suomen avin kiintiö on 14 kunniamerkkiä, ja tänä vuonna heille oli tullut parikymmentä hakemusta, Asikainen vertaa.

Itä-Suomessa kunniamerkkikiintiö on kuusi ja hakemuksia on tänä vuonna kahdeksan, joten siellä on hyvä prosentti esitetyn äidin myös saada kunniamerkki. Lounais-Suomessa hakemuksia on kymmenen ja alueen kiintiö on viisi.

Määrä voisi olla vieläkin enemmän, jos äitien lapset olisivat aktiivisempia.

– Suurin osa, noin 80 prosenttia, esityksistä tulee kunnilta tai yhteisöiltä, Asikainen kertoo.

Omien lasten tekemissä kunniamerkkiesityksissä tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat kyseessä olevan perheen.

– Lasten kannattaisi enemmän hakea äidilleen merkkiä. Vaiva hankkia kaksi puoltoa yhteisöiltä, jotka tuntevat äidin, ei ole iso, Asikainen sanoo.

Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta.

– Perusteluja on monenlaisia. Lapset arvostavat pyyteetöntä, aina lapset etusijalle asettanutta äitiä ja isoäitiä. Usein perheessä on ollut vastoinkäymisiä.

– Yhteisöjen esityksissä korostuu laajempi lapsista ja nuorista välittäminen, vaikkapa toimiminen äidin tehtävissä laajemmin kuin vain oman perheen äitinä.

Tänä vuonna vanhin, jolle merkkiä haetaan on 97-vuotias ja nuorin 40-vuotias.

Ehdotukset jatkavat avin seulasta sosiaali- ja terveysministeriöön ja sieltä Ritarikuntiin, jossa lopullinen valinta tehdään.

Vuoden isälle ei ole avointa hakua

Ennen kuin Vuoden isä -palkintoa alettiin jakaa 2006, saattoi isillekin hakea äitienpäiväkunniamerkkiä ja jopa saada.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on taannoin myöntänyt kunniamerkin myös isälle, mutta siitä luovuttiin isien oman palkinnon myötä, tarkastaja Vuokko Asikainen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Palkinto on ollut vuorovuosin sosiaali- ja terveysministerin sekä perhe- ja peruspalveluministerin jakama tunnustus isille, jotka ovat edistäneet esimerkillään ja toiminnallaan isyyden merkityksen tunnistamista ja arvostusta.

– Palkinto on taustaltaan ja luonteeltaan erilainen kuin äitienpäiväkunniamerkit, sanoo palvelupäällikkö Anders Huldén Väestöliitosta.

Vuoden isä -palkinnolle ei ole avointa hakua.

– Sen jakamisen valmistelu tapahtuu Väestöliiton koollekutsumassa työryhmässä, johon osallistuu neljäntoista kumppanuustahon edustajat.

Tahot ovat Sosiaali- ja terveysministeriö, Väestöliitto ry, Familia ry, Lastensuojelun keskusliitto ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Miessakit ry, Nytkis, ry, Suomen Evankelis-luterilainen kirkko/Kirkkohallitus, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen Olympiakomitea, Suomen Uusperheidenliitto ry, Vanhempainliitto ry, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry sekä Folkhälsan.

– Ehdokkaita haetaan näiden järjestöjen valtakunnallisen, piiri- ja alueellisen toiminnan kautta.

Valmisteluryhmä sopii kevättalvella kunkin vuoden kriteereistä.

– Kumppanuustahot esittävät ehdotuksiaan valmisteluryhmälle elokuun loppuun mennessä. Ryhmä tekee esityksen palkittavista isistä Väestöliiton hallitukselle, joka puolestaan tekee esityksen palkintoa jakavalle ministerille, Anders Huldén kertoo.

Tänä vuonna Vuoden isinä palkittiin Hermanni Hyytiälä, Petri Jaakola ja Jukka Lagerblom.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta