Tilaajalle

Aiheuttivatko penkkarikarkit vatsataudin? Kauhajoella lapset ja vanhemmat kipuilivat ja ripuloivat

Sosiaalisen median Kauhajoki-ryhmässä alkoi torstai-iltana vilkas keskustelu. Koululaisten vanhemmat epäilivät penkkarikarkkien aiheuttaneen vatsavaivoja.

Keskustelun aloittaja kyseli, että kuinkahan monelle lapselle oli tullut vatsavaivoja penkkarikarkeista. Aloittaja kertoi tietävänsä ainakin kahdeksan lasta, joille vaivoja oli tullut.

Saman tien kommentteja alkoi sadella. Nyt keskustelussa on jo yli 130 kommenttia ja suuri osa kommentoijista kertoo lastensa ripuloineen tai valitelleen vatsakipuja. Myös moni vanhempi kertoo saaneensa oireita syömistään penkkarikarkeista.

Nina Yli-Koski Ollila osallistui keskusteluun. Hän kertoo, että toisella lapsella oli ripulia, toisella vatsakipuja. Oireet alkoivat neljän aikoihin.

– Kymmeneltä illalla poika huikkasi, että nyt on jo parempi olo. Kumpikin sanoi aamulla, että ei ole enää mitään ja he menivät kouluun.

Oireet tulivat ja menivät nopeasti. Sosiaalisen median keskustelussa pohdittiin, että olisiko norovirus iskenyt. Kauhajoen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Kirsti Kähärä sanoo, että kyseessä ei voi olla norovirus.

– Se ei ole vielä saavuttanut Suupohjan aluetta, Kähärä kommentoi.

Kauhajoen terveyskeskuksen päivystyksessä ongelma ei ainakaan vielä näy. Kähärä oli itse aamulla kuullut erään työkaverinsa lapsen saaneen vatsanväänteitä ilmeisesti juuri karkeista.

– Monissa karkeissa on kyllä väriaineita ja laktoosia ja ne voivat aiheuttaa vatsaoireita ja esimerkiksi puhistumista, Kähärä tietää.

Kouluruoan voi sulkea pois mahdollisista oireiden aiheuttajista. Nina Yli-Koski Ollila toteaa, että oireita saaneita on monissa eri kouluissa. Oireita saaneet vanhemmat eivät ole kouluruokaa tietenkään syöneet.

Mahdollista on, että syynä ovat penkkarikarkit. Yli-Koski Ollila kertoo vieneensä muutaman syömättä jääneen karkin Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän (LLKY) ympäristöpalveluiden tutkittavaksi.

Kauhajoen lukion rehtori Virpi Nyman kertoo, että lukiolla ollaan asiasta tietoisia. Lukio selvittelee asiaa LLKY:n kanssa.

– Abit ovat karkit tilanneet ja ne saapuivat koululle tammikuussa, Nyman sanoo.

Hänen tietoonsa ei ole tullut, että lukion oppilaat tai henkilöstö olisivat saaneet oireita. Suurin osa abeista on nyt risteilyllä.

Kommentteja keskustelusta:

"Tyttö ripuloi kaksi kertaa illalla, itselläni väänsi vatsaa. Tänään ok olo jo."

"Minä söin töissä kaksi karkkia ja nyt ehtoolla maha ollut niin kipeä."

"Pojalla ollut vatsa sekaisin koko päivän."

"Minullakin tuli vatsa kipeäksi kahdesta karkista. Heitettiin loput roskiin."

Osa keskusteluun osallistuneista kertoi myös syöneensä penkkarikarkkeja, mutta he eivät olleet oireita saaneet.

ANNA-PIA AHOLA, JORMA HAVULA
Lisää aiheesta

Kommentoi

Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Nyt
  • Päivä
  • Viikko
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Osta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta