Tilaajalle

ABB investoi kymmeniä miljoonia euroja toimistotilaan Vaasassa – ”Tällaista tilaa ei ole vielä tehty Suomessa”

Kyseessä on kymmenien miljoonien eurojen investointi Vaasaan.

Tarkkaa summaa ABB Suomen toimitusjohtaja Pekka Tiitinen ei halua kertoa.

– Täällä on hirveästi tekniikkaa. Tällaisen vanhan rakennuksen rakentamisessa on myös omat haasteensa.

ABB on uudistanut vanhan kojeistotehtaan kokonaan moderniksi toimistotilaksi. Vielä tämän vuoden aikana siellä aloittaa 500 ABB:n toimistotyöntekijää.

Neliöitä uusissa tiloissa on noin 11 000. Tiitinen kertoo, että nykyinen rakennus on alunperin ollut kaksi erillistä rakennusta, joita ajan saatossa on laajennettu niin, että ne ovat "kasvaneet yhteen".

Nyt se on Strömberg Parkin suurin rakennus.

Joustavat tilat, avara sisustus

Strömberg Parkin kiinteistöjohtaja Jukka Parkkamäki puhuu monitilatoimistosta kuvailleessaan uusia tiloja. Ne joustavat aina tarpeen mukaan.

Uudistetussa toimistorakennuksessa on ainakin 54 neuvotteluhuonetta, iso auditorio, vetäytymistiloja, suljettuja työskentelytiloja sekä valtavan suuri avokonttori eri tasoissa.

Sisustuksessa on käytetty vaaleaa puuta ja läpinäkyvyyttä tuovaa lasia sekä erilaisia muotoja. Harmaata väritystä piristää oranssi, keltainen ja vihreä. Lisämausteen kevyeen sisustukseen tuo tehdasrakennuksen suurista ikkunoista näkyvä ympäröivä luonto.

Tilojen pääsuunnittelijalle, arkkitehti Bratislav Toskovicille projekti on ollut kiehtova. Hän on saanut suunnitella vanhalle tehdashallille aivan uuden käyttötarkoituksen.

– Monitilatoimistona tämä on monella tapaa edelläkävijä. Tällaista tilaa ei ole vielä tehty Suomessa, hän hehkuttaa.

"ABB haluaa pysyä Vaasassa"

Tiitisen mukaan yhtiö haluaa isolla investoinnillaan viestiä, että se haluaa pysyä Vaasassa. Yhtiö haluaa myös investoida ihmisiin.

– Meille henkilökunta ja ihmiset ovat voimavara. Meidän toimintamme ei ole sellaista, että laitamme miljardi euroa tehtaaseen, vaan ihmisten osaaminen on meille se ykkönen.

Tiitinen toteaa, että toimiva työympäristö on tärkeä osa investointia.

– Tämä tähtää toimihenkilön työn tuottavuuden ja viihtyvyyden parantamiseen.

Työntekijä voi aamuisin etsiä itselleen sopivan työskentelytilan. Avokonttorissa osastoilla on omat alueensa, mutta kenelläkään ei ole omaa työpistettä. Tavaroita säilytetään omassa kaapissa.

– Työtä ei tehdä vain oman pöydän äärellä. Sitä voi tehdä monessa eri paikassa, Toskovic huomauttaa.

Tiitisen mukaan tiloissa on mahdollista järjestää myös projekteja eri yrityksistä tulevien asiakkaiden ja toimijoiden kanssa.

– Aiemmin meillä ei ole tällaista mahdollisuutta ollut.

Avokonttoria kaikki kolme pitävät yllättävän hiljaisena työympäristönä. Ääntä vaimentavia elementtejä on käytetty muun muassa katossa ja lattiassa.

Työntekijät ovat Tiitisen mukaan jo antaneet hyvää palautetta uusista tiloista. Viikko sitten alkanut muutto etenee vaiheittain loppuvuoden aikana.

– Kaikki ovat olleet ihan innoissaan.

Kaikki toimistotyöntekijät saman katon alle

ABB halusi Tiitisen mukaan tehdä kerralla kunnolliset tilat, eikä ryhtyä remontoimaan olemassa olevia toimistotiloja eri rakennuksissa. Samalla toimistotyöntekijät saadaan keskitettyä eri yksiköistä saman katon alle.

Toimitusjohtaja muistuttaa, että alueen rakentaminen on alkanut 1940-luvulla. Rakennukset eivät vastaa enää tämän päivän teknisiä vaatimuksia, ja uusissa tiloissa yhtiö on voinut hyödyntää omaa, uusinta talotekniikkaansa.

Tänä päivänä Strömberg Parkin alueella on 31 rakennusta, joissa työskentelee yhteensä 2 000 ihmistä. ABB-läisiä heistä on noin 1 800.

Yhtiöllä on alueella 50 vuokralaista. Vapautuviin toimistotiloihin ABB aikoo etsiä lisää vuokralaisia.

Tiitinen kehuu aluetta kompaktiksi.

– Tämä on reippaan kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Tätä ympäristöä on valtava mahdollisuus kehittää eteenpäin Vaasan kaupungin alueella, ja sitä olemme tässä hyvin voimallisesti tehneet.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta