Tilaajalle

89-vuotias Hilkka Koskiaho tietää miltä tuntuu, kun ammutaan haulikolla nilkkaan – Seinäjokelaisduo tallensi Koskiahon tarinan lauluksi

SEINÄJOKI

– Ootteko koskaan nähneet tämmöstä höpönassua?

89-vuotiaan Hilkka Koskiahon kysymys huvitti Jenni Lallia ja Tero Heinämäkeä. Se oli iloiselta ja vitsikkäältä rouvalta niin hauska heitto, että siitä tuli erään laulun kertosäe. Geronomi Lalli ja teatteriohjaaja Heinämäki nimittäin kiertävät hoivakodeissa keskustelemassa asukkaiden kanssa ja tekemässä heidän tarinoistaan lauluja.

Lauluja he esittävät Duo Ohoiva -yhtyeenä muun muassa ikäihmisten palvelukeskuksissa, kodeissa ja erilaisissa tapahtumissa.

Koskiahosta tehty Höpönassu-niminen kappale on duon uusimpia. Lalli ja Heinämäki keräsivät siihen ainekset viime kesänä muutamalla tapaamisella Koskiahon kanssa.

Keskiviikkona Koskiaho kuuli laulun ensimmäistä kertaa, kun Lalli ja Heinämäki esittivät sen hänelle Koivukaaren palvelukeskuksessa Peräseinäjoella. Varsinkin kertosäe sai Koskiahon puhkeamaan nauruun useaan otteeseen ja hymy säilyi kasvoilla kappaleen alusta loppuun.

Juttu jatkuu laulun sanojen jälkeen.

 

Höpönassu-laulun sanat:

 

Ootteko koskaan nähneet tämmöstä höpönassua

ette oo varmaan nähneet tämmöstä höpönassua

 

1. Minä olen Hilkka ja Köykän tyttöjä Pappilan vierestä

sekarotusia mulla on lapset on toinen tyttö ja toinen poika

toinen tyttö ja toinen poika

 

Ootteko koskaan nähneet tämmöstä höpönassua

ette oo varmaan nähneet tämmöstä höpönassua

 

2. Tiedän kun pyssyllä ammutaan oli luojan lykky, että osu vain jalkaan

veli oli pyssyä putsaamassa ku minä tulin ovensuuhun askarehiltani

askarehiltani

 

Ootteko koskaan nähneet tämmöstä höpönassua

ette oo varmaan nähneet tämmöstä höpönassua

 

Lääkäri sanoi, että katkaistaan – minä siihen sanoin, että ei ei ei

Lääkäri sanoi, että katkaistaan – vielä minä sanoin, että ei ei ei

Onneksi jalka se kuvattiin, lääkäri totes että luita ei poikki

Jälki se vaan jää rumaksi

On kuin lehmän perse

 

3. Tuuria oli mulla mieheni kanssa en tierä mitenkä se minutki löyti

Seurantalolla me tanssittiin haki liikaakin, liikaakin

Toiset ei meinannu keriitä ollenkaan

 

Ootteko koskaan nähneet tämmöstä höpönassua

ette oo varmaan nähneet tämmöstä höpönassua

 

Veljen haulikko laukesi jalkaan

 

Toisen säkeistön pyssyepisodista on kyllä kysyttävä Koskiaholta itseltään tarkemmin. Hän kertoo olleensa 17-vuotias tapauksen sattuessa.

Haulikko ei ollut toiminut normaalisti ja veli oli huoltamassa sitä. Patruuna oli vielä piipussa ja veli suuntasi aseen varmuuden vuoksi oviaukkoon – luultavasti kimmokkeita tai materiaalivahinkoja välttääkseen.

Silloin Koskiaho tuli navetasta ja ehti juuri astua oikean jalkansa kynnyksen yli, kun ase laukesi ja haulit osuivat Koskiahoa nilkkaan. Ensimmäinen lääkäri aikoi amputoida jalan, mutta toinen onneksi katsoi, ettei tarvitse. Jalka säästyi, mutta ruma haava siitä Koskiahon mukaan jäi. Laulun sanat kertovat, miltä haava hänen mielestään näytti.

Koskiaho kertoo, että jostain syystä hänen oikea puolensa on kokenut elämän varrella useita kolhuja.

– Sama jalka oli jo kerran jäänyt kärrynpyörän väliin ja myöhemmin oikeasta kädestä katkesi jänne, hän kertoo.

Kätensä hän loukkasi suursiivouksen yhteydessä kantaessaan isoa patjaa ulos tuulettumaan. Silloin hän kompastui porraskiveen ja kaatui.

– Lääkärikin kysyi, että pitikö sitä patjaa nyt pihalle lähteä kuljettamaan, mutta kun ei ollut pölynimuria, Koskiaho muistelee.

Koskiaho on syntynyt ja asunut koko ikänsä Peräseinäjoella ja ansainnut elantonsa maatilan emäntänä. Hänen aviomiehensä on edesmennyt Arvo Koskiaho. Parilla on kaksi lasta ja kahdeksan lastenlasta. Hilkka Koskiahon mukaan on mukava ajatus, että hänestä on tehty laulu jälkipolvillekin kuunneltavaksi.

 

Historia tallentuu lauluihin

 

Lalli ja Heinämäki ovat säveltäneet ikäihmisten tarinoita lauluiksi nelisen vuotta. Tällä hetkellä parivaljakko työskentelee Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apurahalla kesään 2020 saakka. Toiminta-alueeseen kuuluvat Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa.

Duo Ohoivan he ovat perustaneet vuonna 2015, mutta ovat sitä ennenkin tehneet lauluprojekteja. Tänä vuonna he tapasivat neljän vuoden jälkeen ikäihmisiä, joista ovat tehneet ensimmäiset laulut. Tapaaminen oli myös kyseisille ikäihmisille ensimmäinen kerta neljään vuoteen, kun he kuulivat taas heistä tehdyt kappaleet. Jälleennäkeminen oli liikuttava esiintyjille ja kuulijoille.

– Reaktioista näki, että laulu teki vaikutuksen. Lauluissa on heidän elämäntarinaansa ja siten he tunnistivat ne kyllä tutuksi, Lalli kertoo.

Heinämäki ja Lalli työstävät laulun sanoja mahdollisuuksien mukaan myös yhdessä ikäihmisen kanssa, josta laulu kertoo.

Samalla Heinämäki näppäilee kitaraansa hakien sopivaa tunnelmaa kappaleelle.

Ensin duo esittää laulun ikäihmiselle, josta se kertoo, ja kysyvät tämän mielipidettä. Myös omaiset saavat lukea laulunsanat. Tarvittaessa Lalli ja Heinämäki muuttavat sanoituksia ikäihmisen ja tämän omaisten palautteen perusteella, sillä duolle on tärkeää, että lopputulos miellyttää asianosaisia. Esimerkiksi Hilkka Koskiahosta kertovassa laulussa tämän nimi olisi voitu vaihtaa, jos hän ei olisi halunnut sitä laulussa mainittavan.

 

Osa Duo Ohoivan kappaleista on levytetty ja kuunneltavissa myös yhtyeen Youtube-kanavalta:

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta