Tilaajalle

24 askelta jouluun – Luukku 7: Siirin pipareissa on pehmeä maku

Ähtäriläisen Ritva Leppälän joulupöytä notkuu monenlaisia herkkuja ja joululeivonnaisia. Niiden joukkoon kuuluvat myös Siirin piparit, joilla on aivan erityinen merkitys.

–Olimme kymmeniä vuosia hyviä ystäviä naapurin Siirin kanssa. Sain häneltä pipareiden reseptin, jonka kaivoimme jostain todella vanhasta keittokirjasta ja leivoimme pipareita yhdessä. Siiri oli hyvä kokki, joka leipoi mainioita herkkuja vanhan kansan reseptein. Hänen leipomuksissaan oli aivan erityisen hyvä maku, muistelee Leppälä.

Siiri eli yli 90-vuotiaaksi, mutta nukkui pois muutama vuosi sitten.

–Tänäkin jouluna halusin leipoa pipareita hänen muistokseen, kertoo Leppälä muistellen lämmöllä ystäväänsä.

Hän on leiponut Siirin pipareita jo kymmenkunta vuotta, mutta välillä hän tekee myös tavallisia pipareita. Siirin piparit eroavat muista piparkakuista ainakin pehmeällä maullaan.

–Ne sopivat monelle, koska niissä ei ole paljon mausteita. Kerma tuo pipareihin erilaisen vivahteen, sellaisen pehmeän maun. Onhan näiden tekeminen vähän työlästä, kun ainekset pitää vatkata eri kulhoissa kananmunia myöten. Resepti on vanhanaikainen, kun soodakin sekoitetaan veteen. Siirappia ja mausteita tässä ei keitetä lainkaan, kuvailee Leppälä reseptiä.

Siirin pipareiden leipominen on hänen mukaansa yhtä helppoa kuin muidenkin piparkakkujen.

–Antamani resepti riittää pienelle perheelle joulupipareiksi.

Ritva Leppälä aloittaa jouluherkkujen leipomisen yleensä kuun alussa itsenäisyyspäivän edellä.

–Jos leivon liian aikaisin, joudun leipomaan uudet ennen joulua.

–Pyrin tekemään kaiken pikkuhiljaa, ettei tule joulukiirettä. Nyt minulla on siihen aikaa. Ennen kaikki piti tehdä aina viime tipassa, kun oli vielä lapset kotona ja karjaa navetassa.

Pipareiden lisäksi Leppälä leipoo joulutorttuja ja joulupullaa sekä hedelmä- ja taatelikakkua. Täytekakun leipomisesta hän on viime vuosien aikana luopunut.

Varsinaisista jouluruoista Leppälän talon joulupöytään kuuluvat perinteiset laatikkoruoat lantusta porkkanaan. Perunalaatikko on Ritva Leppälän suosikki laatikkoruokien osalta.

–Kinkku on tietenkin aina kunkku, mutta teen myös sinappisilakoita ja tietenkin graavilohta tai kylmäsavulohta. Pöydästä löytyy myös rosollia ja kaikenlaisia lisukkeita. Leivon pöytään lisäksi joululimppua ja hiivaleipää. Ennen jälkiruoaksi oli riisipuuroa ja sekahedelmäsoppaa, mutta nykyään syömme niitä jo päivällä.

Jouluaatto kuluu Leppälän mukaan aina saman kaavan mukaan.

–Aamulla on joulusauna ja sitten rauhoitumme kuuntelemaan joulurauhan julistusta. Päivällä käymme kirkossa ja haudoilla sekä juomme torttukahvit. Illalla on jouluillallisen ja lahjojen aika.

Leppälän perheen joulu on kuitenkin muuttunut vuosien varrella, kun jouluväki on vähentynyt.

–Ennen meillä oli talo täynnä väkeä, kun mummu vielä eli. Se oli työlästä, mutta mukavaa aikaa. Nykyään vietän joulua mieheni Simon (Leppälä) kanssa. Myös tyttäremme ja poikamme perheineen tulevat käymään.

Siirin piparit

200 g siirappia

375 g sokeria

225 g voita

600 g vehnäjauhoja

2 dl kermaa

2 kananmunaa

1½ tl kanelia

½ tl neilikkaa

1 tl kardemummaa

1 tl soodaa

1 tl vettä

Vaahdota siirappi, kananmunat sekä kerma ja sokeri erillisissä astioissa ja yhdistä sitten vaahdot. Lisää seokseen mausteet, veteen sekoitettu sooda ja jauhot. Sulata voi ja lisää se seokseen. Laita taikina säilöön kylmään tilaan, esimerkiksi jääkaappiin. Leivo piparkakut seuraavana päivänä valitsemillasi muoteilla. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes piparit ovat kauniin ruskeita.

Juttu on julkaistu 2011.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta