Tilaajalle

24 askelta jouluun – Luukku 13: Valmista Lucian päivän kunniaksi itse joulun kynttilät – tällä ekologisella konstilla pääset eroon vanhoista kynttiläntyngistä

Kynttilät piristävät talvi-iltoja. Kaupasta ostettujen valonlähteiden lisäksi kynttilöitä voi tehdä myös itse. Niiden tekotapoja on yhtä paljon kuin tekijöitäkin.

Ensimmäinen askel on panna talteen erinäköisiä jogurttipurkkeja, maitotölkkejä ja säilykepurkkeja. Purkit ja tölkit pestään ja kuivataan. Ettei tali karkaisi, astian pitää olla vedenkestävä. Yksi vinkki on käyttää muotteina kertakäyttöisiä kuohuviinilaseja, jolloin kynttilöistä muodostuu kartioita. Kun muottiin kaataa ensin punaista kynttiläseosta ja myöhemmin valkoista, käännettynä kynttilä muistuttaa tonttua.

Ensiksi jogurttipurkin pohjaan tehdään pieni reikä, josta pujotetaan läpi sydämenä toimiva lanka. Sydänlankaa voi ostaa askartelukaupoista tai sitä voi punoa itse. Pienimpiin purkkeihin käy ohuempi lanka ja suurempiin paksumpi.

Purkin suuaukon puolella oleva lanka sidotaan puisen tikun ympärille niin, että tikku jää poikittain vasten suuaukkoa. Purkin pohjasta pujotettuun lankaan kannattaa myös tehdä solmu, jonka voi peittää lisäksi teipillä tai sinitarralla. Tällä estetään talin leviäminen.

Valmista kynttiläseosta myydään askartelukaupoissa. Seoksen voi myös valmistaa itse. Perusohjeen mukaan kynttilään tulee sekä parafiinia että steariinia. Parhaan sekoitussuhteen saa selville kokeilemalla. Askartelukaupan kilogramman kynttiläseospussissa on valmiina kaksi osaa steariinia ja yksi osa parafiinia.

Kynttilämassana voi käyttää myös vanhoja kynttilän pätkiä. Ne ovat halvin ja ekologisin vaihtoehto. Kynttilänpätkistä otetaan vain pois vanhat sydänlangat ja roskat, minkä jälkeen niitä voi käyttää kuten kynttilämassaseostakin.

Tärkeintä kynttilän teossa on, että kynttiläaines sulatetaan aina vesihauteen avulla. Vettä kuumennetaan suuremmassa kattilassa ja kynttiläaines sulaa pienemmässä.

Tässä vaiheessa on oltava tarkkana, ettei seoksesta tule kiehuvaa, sillä se voi syttyä palamaan. Riittää, kun raemainen kynttiläseos sulaa. Jos kynttiläaines kuitenkin syttyy palamaan, se pitää sammuttaa kattilan kannella. Vettä ei saa käyttää. Kertoman mukaan myös mikrossa voi sulattaa kynttiläseosta.

Seosta voi sekoittaa puutikulla. Kun aine on sulanut, siihen voi lisätä halutessaan eri värejä.

Sulanut kynttiläseos kaadetaan varovasti muotteihin. Purnukat voivat olla kylmässä vedessä, jolloin muottien ei pitäisi sulaa.

Kynttilään pystyy tekemään raitoja, kun erivärisiä kynttiläseoksia kaataa toistensa päälle. Jos raidoista haluaa selkeät, pitää odottaa, että ensimmäinen väri on ehtinyt jähmettyä. Vinoja raitoja saa, kun muottia pitää kallellaan seoksen jäähtyessä.

Jos sen sijaan haluaa värien rajojen sekoittuvan epätasaisesti niin, toisen värisen kynttiläseoksen kaataa muottiin vielä, kun ensimmäinen raita on nestemäinen. Kynttilän saa irti muotista, kun avaa solmut ja pitää muottia hetken kuuman veden alla.

Itse tehdyt kynttilät voi antaa lahjaksi. Jos kynttilät eivät ole varsinaisia muotovalioita, onneksi ne voi aina polttaa loppuun.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2011.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta