Tilaajalle

”Täällä näkee, mitä muut tekevät ja keitä he ovat” – Nuori pohjalaistaide esittäytyy Vaasan taidehallissa

VAASA

Marika "Kika" Wikman katselee ympärilleen Vaasan taidehallissa, joka on täyttynyt nuorten pohjalaistaiteilijoiden teoksista.

– Tosi mielenkiintoisia töitä täällä, Wikman sanoo ja pysähtyy katsomaan tarkemmin Laura Haapasalon eläinaiheisia veistoksia.

Vaasalainen Wikman on itsekin yksi tänään avautuvan Nuori taide Pohjanmaalla -näyttelyn taiteilijoista. Wikmanilta valittiin näyttelyyn kolmen puupiirroksen sarja.

Wikman kertoo keskittyneensä viime aikoina juuri puupiirrosten tekemiseen. Tekniikka vaatii paljon aikaa ja kysyy tekijältään pitkää pinnaa.

– Kyllä mä aika kärsivällinen taidan olla ja tämä laji on kyllä kasvattanut yhä kärsivällisemmäksi, hän hymyilee.

Aiheita töihinsä Kika Wikman saa esimerkiksi luonnosta ja symboliikasta. Taiteessaan hän usein pohtii ihmisenä olemista, sen eri puolia ja elämään kuuluvaa tasapainottelua.

– Ihmisillähän on hyvin erilaisia elämäntilanteita ja taustoja, mutta yleensä kaikilla on sama toive: että voisi mahdollisimman hyvin ja asiat olisivat tasapainossa.

Tasapainoilua kuvaavat myös Wikmanin näyttelyteokset.

Kuvataiteilijaksi Wikman valmistui Uudenkaarlepyyn taidekoulussa. Vuoden verran hän opiskeli maalausta Helsingissä vapaassa taidekoulussa.

Grafiikan oppia hän on saanut Tapani Tammenpäältä.

– Menin kerran vain katsomaan näyttelyä hänen galleriaansa ja jäinkin sitten oppilaaksi.

Tammenpään sparraus on ollut monin tavoin arvokasta. Henkilökohtainen opetus on ollut ihan eri juttu kuin taidekoulun ryhmätunnit ja omia ideoita on ollut hyvä pallotella alan pitkän linjan taitajan kanssa.

– Jos ideoita pyörittelisi vain yksin, herkästi voisi vain ajatella, että ei varmasti onnistu tuo ja tuo. Tapani sanoo, että onnistuu ja jatka vain.

Muutama vuosi sitten Palosaarelle asettunut Wikman asui lapsuutensa Veikkaalassa. Taiteen maailma tuli tutuksi jo kotona: niin isä kuin isoisäkin maalasivat.

Taidehallin tapaisia ryhmänäyttelyitä Wikman pitää tärkeinä.

Taiteen tekeminen kun on paitsi yksinäistä, niin helposti myös yksinäistävää työtä.

– Täällä näkee, mitä muut tekevät ja keitä he ovat.

Joulukuussa Wikman aloittaa työjakson Vaasan taiteilijaseuran Black Wall Galleryssa Kasarmilla.

Hän toivoo työjakson kartuttavan myös kontakteja paikallisiin kuvataiteilijoihin.

Työn ohessa jatkuu se tärkein: oman taiteen tekeminen.

– Pitää pitää luova henki päällä.

Näyttelyn juryttivät taiteilijat Annika Bergvik-Forsander ja Aki Koskinen. Kaikkiaan hakijoita oli 47, joista mukaan valittiin 22 nuorta taiteilijaa. Koskinen kertoo juryn yllättyneen hieman miespuolisten taiteilijoiden vähäisestä hakijamäärästä. Tämä näkyy myös valittujen sukupuolijakaumassa: naisia oli 17 ja miehiä viisi. Syitä tälle ei Koskinen osaa ounastella.

Viimeaikainen yleinen suuntaus vain on ollut tämänkaltainen.

Yhdistäviä teemoja eivät juryttajat niinkään teoksissa havainneet. Yhteiseksi nimittäjäksi taiteilijoille nousi uskallus olla rohkeasti omanlaisensa ja ilmaista taiteessaan mielipiteensä vapaasti.

2.12. kello 22.07: Oikaisu: Korjattu nimivirhe. Jutussa mainittujen eläinveistosten oikea tekijä on Laura Haapasalo.

Lisää aiheesta

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat kulttuuriuutiset


  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat