Tilaajalle

Setä Tamu kulttuuripalkinnosta: ”Olemme aidosti ylpeitä kotiseudustamme”

Oon Gerbyn tiikeri, lennän Präntöölt Berliiniin, laulaa Setä Tamu eli Mikko Tamminen Vaasa-anthemilla Boom City .

Yön Poltteen Tyttö sinä olet meritähti -kappaleella taas liikutaan "Sundomista Palikseen" ja Kuningas Pähkinä eli Pekka Karppinen toivoo ehtivänsä Kala-Jannelle sopalle. Kappale on kerännyt pelkästään Spotifyssa yli viisi miljoonaa kuuntelua.

Tällaisten rivien toistuminen Kuningas Pähkinän ja Setä Tamun yhteisissä kappaleissa on nyt huomioitu myös virallisissa instansseissa. Räp-duolle myönnettiin perjantaina Pohjanmaan liiton kulttuuripalkinto.

– Totta kai se tuntuu erittäin hyvältä. Tämä meidän juttu on kuitenkin lähtenyt 90-luvulla alakulttuurista. Silloin räppi ei vielä ollut suosittua, Tamminen sanoo.

Tunnustus myönnettiin Pähkinälle ja Tamulle heidän ansioistaan monipuolisina musiikin ammattilaisina ja maakunnan tunnettavuuden edistäjinä.

Vaasa, Pohjanmaa ja suomen kieli ovat näkyvässä roolissa heidän räp-teksteillään ja musiikkivideollaan, perusteluissa todetaan.

Vaasasta räppääminen ja laulaminen on Tammisen mukaan heille luontevaa, sillä räp-kulttuuriin kuuluu perinteisesti omista kotikulmista kertominen.

– Ja eipä siinä. Olemme aidosti ylpeitä kotiseudustamme. Emme me ole koskaan miettimällä miettineet, miten saisimme kotiseutujuttuja sinne mukaan, Tamminen sanoo.

– Vaikka monilla pikkukaupunkien asukkailla on nuorena halua isompiin kuvioihin, meillä ei ole koskaan ollut mitään sellaista. Olemme aina viihtyneet Vaasassa ja ajatelleet, että jokainen on oman hyvän meininkinsä seppä.

Tamminen on kotoisin Vaasan Ristinummelta, Karppinen Saarijärveltä. Karppinenkin on kuitenkin asunut Vaasassa 90-luvulta alkaen.

Tamminen on tullut tunnetuksi Kuningas Pähkinä & Setä Tamu -kokoonpanon lisäksi myös haluttuna säveltäjänä ja musiikkituottajana.

Vuosien varrella Tamminen on työskennellyt muun muassa Jari Sillanpää, Kaija Koon ja Teflon Brothersin kanssa. Hänen sävellyksiään on menestynyt mainiosti myös Aasian markkinoilla.

Viime aikoina Tamminen on tuottanut esimerkiksi Neljä ruusua -yhtyeen musiikkia ja säveltänyt musiikkia pariin dokumenttielokuvaan. Esimerkiksi viikonloppuna ensi-iltansa saavan Kun painuvi päät -dokumentin musiikki on Tammisen tekemää.

Pähkinän ja Tamun uusin single, Salaliittoi margariittoi ilmestyi elokuussa. Kovin usein Tamminen ja Karppinen eivät kuitenkaan nykyään ehdi yhdessä biisejä tekemään.

– Olemme olleet kiireisiä tahoillamme pari vuotta, Tamminen sanoo.

– Meidän homma on kuitenkin mennyt aina aaltoliikettä. Välillä tulee niitä kausia, kun emme tee yhdessä musiikkia ja sitten taas teemme.

Tamminen kertoo, että hänen ja Karppisen sanoitusten perässä on tehty pieniä pyhiinvaellusmatkoja Vaasan seudulle.

– Silloin kun homma oli kuumimmillaan Tyttö sinä olet meritähti -biisin kohdalla, Vaasassa kävi jengiä katsomassa, millainen paikka on Gerbyn satama tai Kala-Janne, Tamminen sanoo.

Paikat mainitaan kappaleessa.

– Tällaisia konkreettisia vaikutuksia ei pidä vähätellä, vaikka niiden ei pidä olla mikään lähtökohta taiteen tekemiselle.

Stigin tähdittämä kappale ilmestyi alkuvuodesta 2012. Se oli yksi vuoden soitetuimpia kotimaisia kappaleita radiossa.

Pähkinän ja Tamun kotiseuturiimeissä ollaan kuitenkin kaukana suomiräpille tyypillisestä Itä-Helsingin karuudesta kertomisesta.

Vaasa ja Pohjanmaa näyttäytyvät teksteissä yleensä viihtyisinä ja aurinkoisina paikkoina.

Tammisen mukaan kehut ovat aitoja ja sydämestä tulevia.

– Vaasa on aina ollut minulle kaunis kaupunki, jossa on sellainen tunnelma, että minun on täällä hyvä olla.

Karppisen ja Tammisen saamat palkinnot ovat suuruudeltaan 3 000 euroa.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat