Tilaajalle

Seinäjoen kaupunginteatterin lavastussuunnittelija Juho Lindström: ”Näyttämöllä kaikki on mahdollista”

Kun astuu sisään Seinäjoen Nuorisokeskuksen saliin, tekee ensin mieli hieraista silmiä. Mitä ihmettä täällä on tapahtunut?

Tutun mustan näyttämön paikalla pönöttää massiivinen lavarakennelma. Se koostuu kahdesta huoneesta, joiden lattiat ovat merkillisesti vinossa. Viehkosti ränsistyneiden huoneiden tyyli viittaa siihen, että ollaan jossain toisessa ajassa ja paikassa, vuosikymmenten takaisessa Englannissa. Kun näyttämö pyörähtää, paljastuu rakennuksen rapattu ulkoseinä parvekkeineen.

Kysymys kuumottaa jo huulia. Kuinka tämä koko hässäkkä on saatu mahtumaan tänne?

Siihen osaa vastata vain yksi henkilö. Seinäjoen kaupunginteatterin uuden Sarjahurmaajat-näytelmän lavastussuunnittelijan Juho Lindströmin hymy venyy korviin, kun hän ryhtyy kierrättämään toimittajaa näyttämöelementtien keskellä.

Sormi osoittelee elementtien liitoksia ja saumakohtia. Lindström kertoo tehneensä melkoisia laskelmia, etteivät moneen suuntaan kallellaan olevat lavasteet kalahda yhteen tai seiniin näyttämökuvaa kääntäessä.

– Yhtään tätä suurempaa settiä tilaan ei olisi mahtunut. Tämä on ehdottomasti teknisin ja matemaattisin koskaan suunnittelemani lavastus. Kyllähän verstaan väki vähän vihjasi, että nyt ollaan tekemässä jotain melko vaikeaa, Lindström huvittuu.

Hymy venyy vielä vähän lisää.

Seinäjoen kaupunginteatterille vuodesta 2016 työskennellyt lavastajalahjakkuus on tullut tunnetuksi asenteestaan, että hommat hoidetaan perusteellisesti ja ettei juuri mikään näyttämöllä ole mahdotonta.

Se käy myös ilmi, kun istutaan Lindströmin kanssa Nuorisokeskuksen kahvioon ja hän alkaa puhua.

Ensi alkuun Lindström täräyttää pöydälle Sarjahurmaajat-lavastuksen pienoismallin. Hän on näpertänyt pikkutarkasti mallin jokaisen yksityiskohdan pöytäkynttilöistä ja miniatyyrikokoisen vitriinin maljakoista lähtien.

– Korujen ja nappien osia. Tuossa on korvakorun taustapalat, Lindström sanoo ja osoittaa pikkaraista kynttilänjalkaa.

Yksinkertaistava kysymys, mutta menköön: Näinkö lavastaja aina työskentelee? Nikkaroi, liimaa ja etsii materiaaleja?

Kyllä ja ei. Pikkupojasta asti pieniä rakennuksia nikkaroinut Lindström kertoo pienoismallien olevan lavastajille perinteinen työkalu, muttei suinkaan ainut. Lindström aloittaa lavastusten suunnittelun luomalla tilasta ensi alkuun millintarkan 3D-mallin. Sen päälle tulevat vielä rakennuspiirustukset. Lindström kertoo, että kaikki nämä ovat tarpeen, jotta verstaalla osataan toteuttaa lavastajan visiot.

Omaan työhönsä hänellä on yksi ohjenuora yli muiden: tilan maksimaalinen käyttö, jos vain produktio sen sallii. Lindströmin mielestä isot ja näyttävät lavastukset eivät saa jäädä vain isojen näyttämöiden jutuksi, vaan myös pieneen tilaan voi luoda suurta.

– Katsojakokemus ei saa olla kiinni näyttämön koosta, hän linjaa.

Lindströmin mukaan Sarjahurmaajat-näytelmän järeä lavastus oli mahdollista myös siksi, ettei sitä tarvitse välillä purkaa.

– Sehän on käytäntö esimerkiksi kaupunginteatterin Alvar ja Elissa -saleissa esitettävien näytelmien kohdalla. Tämänkaltaisia töitä pääsee tekemään harvoin.

Juho Lindström on toteuttanut Seinäjoen kaupunginteatterille lavastukset muun muassa sellaisiin näytelmiin kuin Täällä Pohjantähden alla, Yksi mies ja kaksi pomoa ja Saarnaaja. Hänen käsialaansa on myös myöhemmin syksyllä ensi-iltaan tulevan Tästä asti aikaa -musikaalin lavastus.

Sarjahurmaajat on hänen ensimmäinen lavastuksensa Nuorisokeskukseen eli tuttavallisesti Vanhalle. Näytelmä on hänelle erityinen työ toisestakin syystä kuin siksi, että se on toteutettu osittain kuin pyörönäyttämölle. Lindström kertoo, että isoin pähkinä ei ollut niinkään vanhan näyttämön asettamat tilalliset haasteet vaan näytelmän käsikirjoitukseen sisältyvät kommervenkit.

Rosvokoplasta ja iäkkäästä rouvasta kertova musta komedia tapahtuu vanhan englantilaistalon kahdessa kerroksessa. Välillä näytelmässä ollaan molemmissa kerroksissa yhtä aikaa, käydään ulkona ja keikutaan katolla.

– Tämä oli iso pähkinä purtavaksi. Lavastusta suunniteltaessa tulee väistämättä ratkottua myös näyttelijäntyöhön liittyviä toiminnallisia seikkoja.

Vaan entä ne lavastajan omat teatterisuosikit. Millaisten töiden parissa hän hykertelee eniten?

– Pidän siitä, että voin tehdä töitä laidasta laitaan. Inspiroivaa on, että teoksessa on minulle jotain uutta, Lindström sanoo.

Hän nostaa esiin Juha Luukkosen Seinäjoen kaupunginteatterille ohjaaman Saarnaajan. Siinä Lindström loihti Elissa-salista saarnahuoneen pitkine penkkeineen.

– Se oli näytelmä, jossa olin aivan uuden äärellä. Teos meni prosessin aikana syvälle ihon alle.

Sarjahurmaajat-näytelmän ensi-ilta Vanhalla 5.9.2018.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat