Tilaajalle

Mitä ihmettä on Nordic Sunshine – kolme pohjalaisdekkaristia kertoo uutuuksistaan ja siitä, mikä lajissa koukuttaa

VAASA

Heleena Lönnroth

Uusin dekkarisi on lokakuun lopulla ilmestyvä Amerikan armeijan upseeri Kertoisitko kirjasta lisää.

– Kirjan teemana ovat rakkaushuijaukset, jotka ovat olleet tapetilla erityisesti Facebookin ja Instagramin kautta ja niissä on käytetty Afganistanissa palvelleiden US Armyn sotilaiden kuvia.

Amerikassa kerrottiin tänäkin vuonna naisten lähettäneen yli kuusi miljoonaa dollaria näille erilaisille auervaaroille. Suomessakin huijattuja on paljon. Nettihuijaukset ylipäätään ovat tämän ajan vitsaus. Kirjassa Afganistanin veteraanit tekevät yhteistyötä suomalaisten naisten KOSTO-ryhmän kanssa.

Olet julkaissut kolmisenkymmentä dekkaria. Miten sinusta tuli kirjailijana juuri dekkaristi?

Lyhyesti sanottuna, velkaannuimme silloisen mieheni, tohtori Moilasen kanssa 1990 Lapin koulutuskeskushankkeessa, kun pankki keskeytti rahoituksen, oli miljoonavelat ja 5 alaikäistä lasta. Töitä piti tehdä paitsi päivällä, myös illalla ja yöllä ja viikonloppuna. Dekkariprojektini alkoi silloin.

Mikä on sinun henkilökohtainen kaikkien aikojen dekkarisuosikkisi. Perustele valintasi.

Minulla ei ole "kaikkien aikojen" suosikkia. Juuri nyt suosin norjalaista Jo Nesbøta.

Kenen dekkarihahmon kanssa lähtisit yksille?

Jos nyt sitten sen Nesbøn Harry Holen kanssa.

Antti Marttinen

Sinun ja Pauliina Littorinin yksissä tuumin kirjoittama Kolme punaista rubiinia vie taidekaupan maailmaan. Alalajiksi on ilmoitettu hauskasti Nordic Sunshine. Kertoisitko lisää kirjasta.

– Kirjan päähenkilö on Leo Lennox, skotlantilaisessa linnassa kasvanut kreivittären poika, jonka suomalainen isä katosi hänen elämästään jo pikkupoikana. Kun linnaan kantautuu uutinen isän kuolemasta, Leo lähtee Suomeen muistotilaisuuteen ja juuttuu Helsinkiin. Siitä seikkailu lähtee kehrääntymään eteenpäin, Leo perustaa keräilyliikkeen nimeltä Yrjönkadun Elvis, peliin sotkeutuvat rikolliset ja vauhti kiihtyy.

- Päädyimme Pauliina Littorinin kanssa puhumaan Nordic Noirin vastakohdasta, koska meidän kirjassamme ei ole sitä yhä syvemmälle vietyä raakuutta, joka paljolti leimaa pohjoismaista dekkarigenreä. Emme itse halunneet lähteä kilpailemaan sillä suunnalla ja ajattelimme, että lukijatkin kaipaavat vaihteeksi jotain kevyempää ja viihdyttävämpää. Jotain, mitä voi nukkumaan mennessä lukea pelkäämättä näkevänsä yöllä sen takia painajaisia.

Olet pitkän linjan journalisti ja nyt kirjailijakin. Miten lajiksi tuli juuri dekkari?

– Dekkarin pariin ajauduin pikemminkin sattumien summana kuin tietoisena valintana. Mutta kun kirjoittamiseen kävi käsiksi, tapahtui se mikä toivottavasti lukijallakin. Tarina imee, juoni vetää mukanaan. Dekkarissa juonen ympärille voi sitten punoa kaikenlaista, meidän kirjassamme keräilyn ja taiderikollisuuden ilmiöitä, median kohuja, toivottavasti myös huumoria.

– Kun vuosikymmenet on toimittajana kirjoittanut tiukkaa asiaa, on rentouttavaa antaa mielikuvituksen lentää. Toisaalta kirjaa tehdessä on voinut hyödyntää toimittajana oppimaansa ja nauttia siitä ylellisyydestä, että on aikaa tarkistaa yhä uusia yksityiskohtia, faktoja, miljöitä… Niiden pitää asettua mahdollisimman tarkasti ja uskottavasti kohdalleen. Kerran piti soittaa Vaasaankin velipoika Anssille, kun täytyi saada kirjassa levykeräilyyn liittyvä yksityiskohta mahdollisimman asiantuntevaan muotoon. Apu löytyi!

Mikä on sinun henkilökohtainen kaikkien aikojen dekkarisuosikkisi. Perustele valintasi.

Brittiläisen George McDonald Fraserin Harry Flashman -kirjat, joissa seikkaillaan 1800-luvun brittiläisen imperiumin tapahtumissa ympäri maailmaa. Flashman-kirjat eivät ole varsinaisia dekkareita vaan pikemminkin seikkailuromaaneja, kuten ehkä meidänkin kirjamme.

– Harry Flashmanissa viehättää se, että hän on kultivoituneen sankarin sijasta onnensoturi, pelkuri ja häikäilemättä omaa etuaan ajava tyyppi, eli lopulta perin inhimillinen hahmo. Puutteellinen ja ristiriitainen, mutta riittävän onnekas, jotta hän selviää hengissä myös seuraavaan kirjaan asti.

Entä kenen dekkarihahmon kanssa lähtisit yksille?

Heikki Valkaman kirjojen kokki Riku Mäen kanssa tulisi ainakin syötyä hyvin ja puhuttua herkuttelusta ja ruuanlaitosta. Valitaan Riku.

Christian Rönnbacka

Sinulta ilmestyi tänä syksynä seitsemäs Antti Hautalehto -dekkari Majakka. Kertoisitko kirjasta.

Teekkarit sytyttävät syksyisenä yönä Söderskärin majakan valon palamaan ja sen valo houkuttaa Antin ja hänen ystävänsä Larsin merelle katsomaan mistä on kysymys. He törmäävät veneellään vedessä kelluvaan ruumiiseen. Siitä alkaa selvittelytyö jonka aikana setvitään johtolankoja. Majakka on tekemistäni Hautalehdoista eniten lähellä perinteistä dekkaria, jossa verisiä palapelin palasia kootaan, kunnes juttu selviää.

Miten sinusta tuli kirjailijana juuri dekkaristi?

Alun perin minusta piti tulla huumorikirjailija. Ensimmäinen kirjani Rurik, Lakeuden legenda olikin ihan hauska tempaisu. Miettiessäni sille jatkoa Juha Vuorinen heitti minut altaan kylmään ja syvään päätyyn. Hän totesi Legendan luettuaan, että minun kannattaisi tehdä dekkari, koska olen hänen mielestään tarinankertoja ja tiedän poliisin työstä sen verran, ettei tarvitse hikoilla taustatyön kanssa. Tosin dekkaristin viittani on saanut hieman tahroja helmoihin, kun olen myös tehnyt neljä tietokirjaa puhdetöinä. Dekkarin tekemisessä koukuttaa tarinat ja etenkin moninaiset ja erikoiset henkilöhahmot. Jokaisen kirjan tekovaiheessa on jännittävää nähdä mitä siinä tapahtuu.

Mikä on sinun henkilökohtainen kaikkien aikojen dekkarisuosikkisi. Perustele valintasi.

Luin yläasteikäisenä Mauri Sariolan Pieni anoo iso sanoo. Muistan sen kannen vieläkin, siinä oli katkaistu haulikko ja tarina oli hyvä. Olen lukenut sen pariin otteeseen uudestaan. Jos jokin suosikki pitää valtavasta määrästä hyviä dekkareita nimetä, menkööt mainita Sariolalle.

Kenen dekkarihahmon kanssa lähtisit yksille?

Jos matkalle löytyisi sponsori, lähtisin ehdottomasti Alexander McCall Smithin Mma Ramotswen kanssa yksille Botswanaan. Jos taas joutuisin itse maksamaan reissuni, ottaisin yhden stänkaren Sjöwallin ja Wahlöön Martin Beckin kanssa hänen parvekkeellaan.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat