Tilaajalle

Yön susien päämajassa on uskomaton meno – Putinin moottoripyöräklubi huumaa rahakkailla esityksillä ja isoilla pyörillä, iskulauseena on ”Stalinin ja isänmaan puolesta”

Moottoripyöräklubi Yön susien päämaja Sexton on Moskovan keskustan ulkopuolella korkeiden aitojen ympäröimänä.

Klubin nimi tulee siitä, että nuoruudessaan järjestön johtaja Aleksandr "Kirurgi" Zaldostanov toimi portsarina Länsi-Berliinissä samannimisessä yökerhossa. Kohtalon oikusta samaan aikaan 1980-luvulla muuan virkamies Vladimir Putin oli myös töissä Saksassa, mutta muurin toisella puolella. Hän teki KGB:n tiedustelu-upseerin tehtäviä Itä-Saksassa Dresdenissä.

Kun miesten tiet kohtasivat vuonna 2009, Zaldostanovista oli tullut Venäjän suurimman, 7 000-jäsenisen moottoripyöräklubin johtaja ja Putinista Venäjän presidentti. He ymmärsivät heti toistensa ajatukset ja arvot, ja nyt he rakentavat niiden avulla Venäjää oman näköisekseen.

–Feministit on poltettava punaisella kuumalla raudalla ja homot ajettava ulos ortodoksisesta maasta, esitteli kirurgi Zaldostanov arvomaailmaansa valtion televisiossa.

Venäjän vihollisia ovat kirurgin mielestä ainakin Amerikka, Eurooppa, homot, vapaamieliset ja demokratiaa vaativat mielenosoittajat sekä "viidennen kolonnan" miehet, jotka juonittelevat äiti Venäjän turmioksi. Samaan kasaan joutuu myös feminismi, mutta Stalinista Kirurgi puhuu vain hyvää. Hän on omaksunut susien motoksi Stalinin vanhan iskulauseen "Stalinin ja isänmaan puolesta".

Zaldostanov pitää susien roolia profeetallisena, koska yön sudet tarjoavat ensimmäistä kertaa vastusta satanismille ja Länsi-Euroopan raakalaisuudelle ja kulutusryntäykselle, joka kieltää kaiken henkisyyden ja turmelee perinteiset tavat.

Venäjän muut moottoripyöräklubit pilkkaavat Yön susia siitä, että sudet ovat hukanneet alkuperäisen kapinallisuutensa ja ruvenneet poliittiseksi puolueeksi, sopuilijaksi.

Isoja menopelejä, kauniita naisia ja metallimusiikkia

Yön susien päämajan portti on hitsattu järeistä teräspalkeista ja -levyistä. Sen muotokieli on aggressiivinen ja sotilaallinen. Vanha Mig-hävittäjä syöksyy portin yli ja tankki vyöryy päälle. Tunnelmaa luo baaritiskillä seisova täytetty susi. Sexton-klubi on isojen poikien Puuhamaa tai seikkailupuisto.

Klubilla soi metallimusiikki niin lujaa, että se tekee keskustelun vaikeaksi, ellei mahdottomaksi. Piha on täynnä isoja moottoripyöriä ja Hummer-autoja. Niiden välissä tungeksii mustiin nahkaliiveihin pukeutuneina yön susia ja kauniita naisia, mutta naiset ovat pihalla vain koristuksena. Sudet eivät ota heitä jäseniksi.

Yleisö koostuu nuorista aikuisista. He ovat hyvin toimeentulevan näköisiä. Moottoripyörät ovat isoja amerikkalaisia Harley-Davidsoneja.

Vain Kirurgilla on muurahaiskävyn panssari

Kirurgin moottoripyörä on tietysti isompi kuin muut. Sillä pääsee yli kahtasataa, vaikka Kirurgi kuulemma nauttii hiljaa ajamisesta ja maisemien katselemisesta. Kirurgin pyörä on käsin koottu uniikkikappale.

Pyörän tankin päälle on kiinnitetty afrikkalaisen muurahaiskävyn selkäpanssari. Se ehkä tuo hyvää onnea. Muurahaiskäpy on ehkä maailman uhanalaisin eläin, koska Kiinassa sen panssarin suomuista jauhetaan haluttua lääkettä. Myös liskon liha on kallista herkkua.

"Laajennamme toimintaa Suomeen"

Erikoisessa tunnelmassa me läntisen median edustajat erotumme selvästi muista, mutta emme havaitse kyräilyä. Susiyleisö suhtautuu ystävällisesti suomalaisiin toimittajiin.

Ennakkoluuloisimpia yleisön joukossa ovat kolme suomalaista yön sutta. He ovat aluksi hyvin harvasanaisia ja salaperäisiä ja ilmoittavat kotipaikakseen "Etelä-Suomen", mutta antavat kumma kyllä kuvata itseään vapaasti.

Heidän arkuudestaan heijastuu suomalaisen yhteiskunnan kielteinen asenne venäläiseen moottoripyöräklubiin. Sitä pidetään yhtä lailla rikollisjärjestönä, kuten bandidoseja ja helvetin enkeleitä ja muita liivijengejä. Tätä kuvaa on auttanut iltapäivälehtien epäluuloinen kirjoittelu. Suomen poliisilla ei ole näyttöä rikollisuudesta, mutta se on selvästi varpaillaan.

Keskusrikospoliisista kerrotaan Lännen Medialle, että "Night Wolves MC:n toiminnassa on havaittavissa piirteitä, joiden vuoksi poliisi seuraa tilanteen kehittymistä". Viranomaiset seuraavat, osallistuvatko sudet Suomen vastaiseen tiedusteluun. Viime vuosina yön sudet ovat alkaneet laajentaa toimintaansa Venäjän rajojen ulkopuolelle muun muassa Suomeen.

Presidentin rahastosta anteliasta tukea

Illan mittaan suomalaissudet muuttuvat ystävällisiksi, mutta eivät silti kerro kuin etunimensä. Heidän mielestään Yön susien jäsenyydessä ei ole mitään paheksuttavaa. Sen sijaan he tuomitsevat rikoskopliksi Suomessa toimivat Bandidos ja Hells Angels -klubit.

–Ne ovat rikollisia yrityksiä, ei me niihin lähdetä, heistä vanhin, 57-vuotias mies, sanoo muidenkin puolesta.

Yön susien juhlien suuret puitteet tekevät suomalaisiin susiin vaikutuksen viimeistään siihen mennessä, kun illan päätapahtuma tulishow alkaa. Metallirokki pauhaa, kun monen tonnin painoinen teräshirviö heilahtelee yleisön päällä, kirkkaat valot syttyvät ja sammuvat räjähteiden paukkuessa. Välillä syksyinen taivas on kuin tulessa ja siellä näyttää lentävän tulisia moottoripyöriä säkenet perässään. Kremlin presidentin rahastossa riittää rahaa paukutteluun.

Krimin valtaajille pikku palveluksia

Yön sudet ei ole vain viattomien pärinäpoikien harrastusseura, vaan sillä on poliittiset päämäärät, joiden vuoksi se on lännen sanktiolistoilla. Yön sudet avustivat Krimin valtaukseen osallistuneita venäläisiä sotilaita. He ajelivat ympäri saarta toimittaen pikku palveluksia ja tekivät muun muassa viisi tiesulkua.

Zaldostanov sanoo, että sudet ovat osa Venäjän armeijaa, sen rautainen ratsuväki.

Suomessa venäläinen Yön sudet rinnastetaan rikollisiin liivijengeihin, mutta sudet eivät elä rikollisuudella. Heidän liiketoimensa on isänmaallisuus. Kreml maksaa siitä hyvin.

Minne me ajamme, sieltä alkaa Venäjä

Zaldostanovin ehkä kuuluisin lausunto ilmentää joko suuruudenhulluutta tai huumorintajua. Hän sanoi, että Venäjä siirtyy aina sinne, missä yön sudet ovat!

Siis jos sudet päristelevät Lappeenrantaan, Lappeenranta muuttuu Venäjäksi. Hmm... vai muuttuuko?

Itä-Euroopassa, joka koki neuvostovallan, tällaisiin lausuntoihin ei suhtauduta kevyesti. Puolassa ja Slovakiassa Yön susien vastustus on noussut kansanliikkeeksi. Slovakian presidentti Andrej Kiska on sanonut susia turvallisuusriskiksi. Viroon ja Puolaan heitä ei päästetä ollenkaan ja Saksassakin heitä nyreksitään, mutta Suomi salli heidän ryhmänsä "voiton ajon" alueensa läpi kohti Berliiniä. Sudet ajoivat sinne kolme vuotta sitten samaa reittiä mukaillen, jota neuvostojoukot marssivat valloittaessaan kaupungin vuonna 1945, mutta matka katkesi Puolan rajalle.

Alkusoitto Neuvostoliiton hämärillä takapihoilla

Yön susien tarina alkoi 1980-luvulla alussa, kun kommunismin ote alkoi herpaantua ja Neuvostoliitossa koitti Mihail Gorbatshovin aika ja perestroika.

Kapinallisuus veti ankarassa kurinalaisuudessa eläneitä nuoria puoleensa. Osa nuorista innostui metallirokista, moottoripyöristä ja huumeista ja jotkut tietokoneista.

Kapinalliset järjestivät laittomia rock-konsertteja. Yksi rokkareista oli moskovalainen lääketieteen opiskelija Zaldostanov. Hän on kertonut eläneensä elämänsä onnellisinta aikaa silloin, kun hän sai tshekkiläisen Jawa-merkkisen moottoripyörän. Hän vietti kaksoiselämää ajelemalla kaiket yöt pitkin Moskovaa samanhenkisten kavereidensa kanssa. Hän joutui tulemaan aamulla sairaalaan töihin takaovesta, jotta potilaat eivät olisi nähneet hänen hurjia susivaatteitaan. Zaldostanovin lempinimi Kirurgi johtuu siitä, että hän opiskeli kasvokirurgin ja hammaslääkärin ammatit, mutta luopui niistä jo kauan sitten.

Moottoripyöränuorista tuli myöhemmin Yön sudet eli venäjäksi Notshnie volki. He saivat aluksi tuloja myymällä turvapalveluja mustan pörssin kauppiaille ja rock-konserttien järjestäjille. Kirurgin ansioksi lasketaan, että hän irrotti sudet rikollisuudesta ja ryhtyi hankkimaan tuloja perustamalla muun muassa kaksi ravintolaa.

Venäjän mafia kiristi Yön susilta rahaa, mutta sudet eivät maksaneet vaan kävivät kovia taisteluja mafian kanssa. He voittivat joka kerta.

Lopulta kirurgi kaappasi kaiken vallan itselleen ja alkoi tehdä poliittisia kauppoja Kremlin ja ortodoksikirkon kanssa. Monet alkuperäiset jäsenet lähtivät silloin pois, koska porukan piti olla kapinallinen eikä ruveta sopuilemaan yhteiskunnan kanssa.

Putin tukee sotilaallis-isänmaallista toimintaa

Kremlin rahallisen tuen määrää Yön susille on vaikea arvioida, koska siitä ei julkaista kattavia numeroita. Putin antaa lahjoituksia presidentin rahastostaan, jonka käytöstä hän päättää itse.

Sudet kustantavat Kremlin rahoilla "sotilaallis-isänmaallista" nuorisotoimintaa ja toimittavat apua orpokodeille. He järjestävät myös köyhien lasten joulukuusikeräyksen.

On vaikea selvittää, kuka tai mikä omistaa Yön sudet, koska organisaation nimet ja omistus vaihtavat koko ajan eikä voida tietää, onko ristiin omistukseen tähtääviin kauppoihin käytetty oikeasti rahaa vai onko ostamiset ja myymiset tehty vain paperilla.

Susilla on myös moottoripyöräkaupat, tatuointiliikkeet ja susimuotia myyvät kaupat tuottamassa varoja. Mikään päämajassa ei viittaa siihen, että toiminta olisi hiipumassa rahanhankinnan vaikeuksiin.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat