Tilaajalle

Tiedätkö sinä, kuka on eduskunnan puhemies? Ei se mitään vaikka et tiedä, 69 prosenttia suomalaisista on asiasta yhtä pihalla

Kuka on Suomen presidentti? Kysymys kuuluu sarjaan, jota hoitohenkilöstö kysyy potilailta, joilla epäillään olevan muistiongelmia. Lähes kaikki suomalaiset osaavat vastata, että presidentti on Sauli Niinistö.

Entä kuka on valtion hierarkiassa kakkosena oleva eduskunnan puhemies?

Nyt menee vaikeaksi. Taloustutkimuksen Lännen Medialle tekemän haastattelututkimuksen mukaan vain 31 prosenttia suomalaisista tietää, että puhetta eduskunnan täysistunnoissa johtaa keskustan Matti Vanhanen.

Vastaajista peräti 59 prosenttia joutuu toteamaan, että "en osaa sanoa". Niin sanotusti väärää hevosta veikkaa 10 prosenttia.

Tietämättömien osuutta voi hämmästellä varsinkin, kun Vanhanen ei ole taustaltaan rivikansanedustaja. Hän oli Suomen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja vuosina 2003–2010. Puolueen presidenttiehdokas hän oli vuosien 2006 ja 2018 vaaleissa.

Kysely tehtiin ovelta ovelle

Tutkimuksen aiheena oli johtavien poliitikkojen ja puolueiden tunnettavuus. Taloustutkimus haastatteli sitä varten 1?005 henkilöä kolmen viikon aikana syyskuun lopulla ja lokakuun alussa.

Kysely toteutettiin eri puolilla Suomea ovelta ovelle -menetelmällä eli kasvokkain vastaajien kanssa. Tilastollisesti otos edustaa Suomen 15 vuotta täyttänyttä aikuisväestöä.

Vastaajille ei annettu vaihtoehtoja. Heiltä kysyttiin suoraan esimerkiksi, kuka on eduskunnan puhemies?

Tulosten virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Edes "omat" eivät tunne Ohisaloa

Suomalaiset tuntevat huonosti myös hallituspuolue vihreiden johtoa.

Kysymykseen, kuka on vihreiden puheenjohtaja, osaa vastata oikein vain 29 prosenttia kansalaisista. Hän on tehtävään kesäkuussa valittu sisäministeri Maria Ohisalo.

Asiasta tyystin tietämättömien osuus on 43 prosenttia. Pekka Haavistoa puheenjohtajaksi arvelee 16 prosenttia kansalaisista.

Huomiota tuloksissa herättää, ettei Ohisaloa tunneta hyvin edes omien joukossa. Vihreiden kannattajistakin vain 39 prosenttia osaa nimetä hänet puheenjohtajaksi.

Vanhoilla nuoria enemmän tietoa

Paremmin suomalaiset ovat perillä pääministeritason ja puoluepolitiikan kysymyksistä. Kansalaisista 76 prosenttia tietää esimerkiksi, että Suomen tämänhetkinen pääministeri edustaa sdp:tä.

Opposition kahta suurinta puoluetta kysyttäessä 68 prosenttia kansasta osaa mainita perussuomalaiset ja 63 prosenttia kokoomuksen.

Vastaajaprofiileissa korostuu ikä periaatteella "mitä vanhempi vastaaja, sitä enemmän tietoa".

Yli 65-vuotiaat vastaavat kaikkiin kysymyksiin selvästi nuoria ikäryhmiä paremmin. Senioreilla (65–79 vuotta) on vihreiden puheenjohtajakin pätevämmin hallussa kuin nuorella kansanosalla.

Onkos siinä Juha Sipilä?

Tutkimusulos eduskunnan puhemiehen heikosta tunnettavuudesta saa lisävahvistusta Lännen Median omassa pikakyselyssä, jossa vastaajille näytetään tuoretta valokuvaa puhemies Matti Vanhasesta (kesk.). Nuoret eivät tunnista Vanhasta, ja vain harva tietää hänen olevan nykyisin puhemies.

–En tunnista, olisiko Juha Sipilä, helsinkiläinen Alma McCracken uumoilee.

Hän kertoi seuraavansa politiikkaa sosiaalisessa mediassa.

–Jos esille tulee jokin isompi juttu, joka minua kiinnostaa, niin alan omatoimisesti hakemaan tietoa. En kuitenkaan seuraa politiikkaa koko ajan.

McCracken seuraa uutisvirtaa toisinaan myös televisiosta ja lukemalla sanomalehtiä.

Crackenin ystävä Olivia Timisjärvi tutkailee tarkkaan Vanhasen kuvaa, mutta hänen nykyinen pestinsä ei tule mieleen.

Timisjärvellä on sanomalehden puhelinsovellus ja bussimatkoilla aamulla hän selailee uutiset.

–En varta vasten hae politiikan uutisia, mutta varsinkin vaalien alla minua kiinnostivat suosituimmat ehdokkaat.

Liekö sairausloma vaikuttanut?

Jyväskyläläinen Teemu Haatainen tietää Vanhasesta paljon, mutta nykyinen tehtävä saa hänet mietteliääksi.

Oikean vastauksen kuultuaan hän tokaisee, että niinpä onkin.

Haatainen muistaa hyvin Vanhasen sairausloman ja arveleekin, että se on yksi syy siihen, miksi Vanhasen puhemiehen tehtävä muistetaan heikosti. Hän ei ole ehtinyt johtaa puhetta vielä monta kertaa.

–Olen seurannut jonkin verran eduskunnan kyselytunteja ja niissä puhetta on johtanut silloin toinen varapuhemies Juho Eerola (ps.), hän juttelee.

Kyselytuntien lisäksi Haatainen seuraa politiikan uutisointia sanomalehdistä. Iltaisin hän katsoo tv-uutiset.

Eikös tämä ole puhemies?

Ystävättäret Christine Heikinheimo ja Viira Kiviranta kertovat seuraavansa paljon ulkomaan uutisia.

–Brexit ja Turkin tilanne ovat aiheita, jotka kiinnostavat nyt erityisesti, Kiviranta mainitsee.

Rouvat katsovat Vanhasen kuvaa ja tunnistavat hänet helposti, mutta nykyinen rooli eduskunnassa mietityttää.

Heikinheimo kysäisee hetken kuluttua, että eikös tämä ole puhemies? Kyllä.

Pekka Vennamo oli paras!

Markku Hokkasta voidaan kutsua tämän päivän politiikan suurkuluttajaksi. Hän katsoo tarkasti kyselytunnit ja pitää suoraa lähetystä hyvänä.

–Olen ollut lehterillä seuraamassa kyselytunteja jo vuosia sitten. Parasta antia tarjosi aikoinaan Pekka Vennamo.

–Hän oli yllättävän hyvä. Mitähän hänelle mahtaa kuulua, hän jatkaa.

Vanhasen pääministerikaudet ovat hyvin tiedossa, mutta hänkään ei heti muista Vanhasen nykyistä tehtävää.

Tutkija kehuu tietämystä

Pitkän linjan politiikan tutkija Pertti Timonen sanoo, että saadut tulokset Lännen Median teettämästä kyselystä ovat yllättävän korkeat.

–Pitää antaa suomalaisille plussaa.

Timonen muistelee aiempien vuosien selvitysten tuloksia.

–Niissä on käynyt ilmi muun muassa se, että yllättävän moni on olettanut, että demarit ovat koko ajan hallituksessa.

Onko politiikan tekeminen tai siitä raportoiminen muuttunut viime aikoina, koska kansa on näin hyvin perillä asioista?

Siihen on vaikea ottaa kantaa, mutta Timonen keksii nopeasti syitä ainakin viime kuukausien ajalta.

–Meillä on ollut eduskuntavaalit, EU-vaalit ja uuden hallituksen muodostaminen. Lisäksi Suomella on EU-puheenjohtajuus. Kansa ei ole voinut välttyä kuulemasta ainakin toisella korvalla, mitä kaikkea on menossa.

Samantyyppisiä naisministereitä

Tutkimuksesta käy ilmi, että vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo tunnetaan erittäin heikosti, jopa oman puolueen sisällä.

Tämä on tutkijalle yllättävä tieto.

–On erikoista, että tunnettavuus on näin heikko ottaen huomioon, että ilmastomuutoksesta puhutaan niin paljon. Ohisalo on sentään uusi puheenjohtaja ja suoraan ministeriksi noussut poliitikko.

–Olisiko niin, että hallituksessa on nyt useita samantyyppisiä naisministereitä, jotka sekoitetaan helposti keskenään, Timonen pohtii viitaten vasemmistoliiton puheenjohtajaan, opetusministeri Li Anderssoniin, sdp:n varapuheenjohtajaan, liikenneministeri Sanna Mariniin, keskustan puheenjohtajaan, elinkeinoministeri Katri Kulmuniin sekä vihreiden ympäristöministeriin Krista Mikkoseen.

Puhemiehen rooli ei aukea?

Aikamoinen yllätys liittyy myös eduskunnan puhemiehen tunnettavuuteen. Vain vajaa kolmannes tietää, että nykyinen puhemies on Matti Vanhanen.

–Eduskunta uusin kansanedustajin on ollut vasta vähän koolla. Lisäksi Vanhanen on ollut sairauslomalla, mikä on vaikuttanut näkyvyyteen. Voi myös olla, että puhemiehen rooli ei aukea yleisölle kunnolla. Vanhanen on tosin ollut ammattipoliitikko jo ennen pääministeriksi tuloaan, joten siinä mielessä tulos yllättää.

Eläkeläisillä on aikaa seurata

Tulokset kertovat myös, että mitä vanhempi vastaaja, sitä useammin kyselijä on saanut oikeat vastaukset.

–Eläkeläiset ovat hyvin perillä asioista. Siinä ei ole tapahtunut muutosta, näin on ollut ennenkin. Eläkeläisillä on aikaa seurata politiikkaa.

Timonen huomauttaa, että vanhemmista ikäryhmistä saadut tulokset ovat lähes yhden suhde yhteen äänestysaktiivisuuden kanssa.

–Toisaalta olisi voinut olettaa, että nuoret ovat aktivoituneet, kun ottaa huomioon käynnissä olevan ilmastokeskustelun. Mutta pitää muistaa, että nuorilla on paljon muutakin tekemistä kuin seurata politiikkaa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat