Tilaajalle

Suunnitteletko 3G-matkaa? Lue isovanhempien kanssa matkustavan Aaltosen perheen vinkit onnistuneeseen lomareissuun

Nelihenkisen Aaltosen perheen kotisohvalla istuu jälleen tuttu reissuporukka: Laura ja Ville Aaltonen ja lapset Edvin ja Aino sekä Lauran vanhemmat Riitta ja Sakari Toiviainen ja Villen äiti Hanni Tiensuu.

Ulkona hämärtyy lokakuinen ilta, joten on hyvä hetki suunnitella ensi kesän yhteistä lomamatkaa. Jos Edvin ja Aino saisivat päättää, etelän lämpöön lähdettäisiin jo talvella. Kaikkien yhteinen toive on se, että hotellissa on uima-allas ja että sinne on lentokentältä lyhyt matka.

Tällä kokoonpanolla on matkusteltu ennenkin. Ensimmäistä kertaa kolmen sukupolven yhteiselle matkalle lähdettiin, kun 9- ja 11-vuotiaat Edvin ja Aino olivat molemmat alle kolmevuotiaita.

–Silloin lähdimme vanhempieni kanssa aurinkolomalle Espanjaan, Laura Aaltonen kertoo.

Kokemus on osoittanut, että lasten kanssa matkustettaessa täytyy olla uima-allas ja hotellissa erikseen oma perhehuone lapsiperheelle ja erillinen kahden hengen huone isovanhemmille. Näin he pääsevät halutessaan omaan rauhaan viettämään siestaa.

Tärkeintä on yhdessäolo

Kyselykierros suomalaisille matkanjärjestäjille osoittaa, että kolmen sukupolven yhteiset lomamatkat ovat yleistyneet ja kiinnostavat nyt suomalaisia. Tärkein syy matkustaa yhdessä on yhteinen aika, se että voidaan viettää lomaa yhdessä.

Lomalinjan myyntijohtajan Anu Piiroisen mukaan kasvanut kiinnostus kolmen sukupolven yhteisiin matkoihin johtuu osaltaan myös siitä, että nykypäivän isovanhemmat ovat tottuneita matkustajia, usein hyvässä kunnossa ja taloudellisesti siinä tilanteessa, että pystyvät matkustamaan.

–Kyseessä ei ole mikään yhtenäinen joukko, vaan taustoja on niin paljon kuin lähtijöitäkin. Tämän päivän kiireisessä elämänmenossa kolmen sukupolven yhteinen aika on todella arvokasta, Piiroinen sanoo.

Suomalaisille tutut lomakohteet

Kesäisin kolmen sukupolven voimin tehtävät lomamatkat suuntautuvat etenkin Kreikkaan Rodokselle ja Kreetalle. Lisäksi Antalyan rannikko on suosittu kohde. Talvisin suosituimmat kohteet ovat Kanarian saaret ja siellä Teneriffa ja Gran Canaria sekä Thaimaa.

Myös Aaltosen perheen reissut ovat suuntautuneet samoihin, suomalaisille lomailijoille tuttuihin kohteisiin. Lauran vanhempieni kanssa on reissattu talvisin pariin otteeseen Teneriffalla ja kesäisin Kreikassa ja Espanjassa.

Villen äidin kanssa on matkailtu omatoimisesti Italian Toscanassa, kaikkiaan kolme kertaa. Matkat ja majapaikkana toiminut uima-altaalla varustettu talo varattiin itse ja matkaan sisällytettiin isoäidin toiveiden mukaan myös esimerkiksi retkiä viinitiloille.

–Isovanhemmat eivät jaksa istua pitkiä lentomatkoja. Siksi yhdessä ei ole lähdetty Thaimaahan tai muihin kaukokohteisiin, vaan on reissattu Euroopassa, Laura Aaltonen sanoo.

Lasten kanssa lennot ovat onneksi helpottuneet, kun he eivät ole enää aivan pieniä ja jaksavat jo istua lentokoneessa. Sekin on tehnyt lomailusta rennompaa, kun he ovat jo uimataitoisia.

Riitta ja Sakari Toiviaiselle syy matkalle lähtöön on se, että he haluavat kerryttää lastenlasten kanssa yhteisiä muistoja ja kokemuksia. Riitta Toiviainen muistelee vieläkin, miten mukavalta tuntui, kun kuuli aamulla pienten olevan tulossa hakemaan isovanhempia hotellin aamupalalle.

Laura Aaltonen taas muistelee lämmöllä sitä, miten mukavalta tuntui, kun matkalla oli lastenhoitoapua mukana.

–Oli mukavaa, että me vanhemmat pääsimme kerran tai pari kahdestaan illalla ulos. Toisaalta ne illat olivat myös isovanhempien ja lastenlasten yhteistä aikaa.

Aaltosilla on kokemusta myös siitä, että isovanhemmat ja lastenlapset matkustavat keskenään, ilman vanhempia. Esimerkiksi syyslomalla Villen äiti Hanni Tiensuu lähtee lasten kanssa Tallinnaan. Loppuviikosta taas äidin vanhemmat lähtevät lasten kanssa Aulangon kylpylään.

Jo Laura Aaltosen oma isoäiti lähti aikoinaan lomamatkalle lastenlastensa kanssa.

–Hän otti mukaansa vuorotellen yhden meistä lapsista. Kävimme yhdessä muun muassa Barcelonassa. Ajattelen, että matkustamalla oppii ymmärtämään erilaisia kulttuureja. Siksi on tärkeää näyttää lapsille maailmaa.

Lähdetäänkö isovanhempien kanssa teemamatkalle?

Tietyn teeman tai toiminnan ympärille rakennetut lomat kiinnostavat yhä useampia matkailijoita. Matkalla halutaan syventyä esimerkiksi omiin mielenkiinnon kohteisiin ja harrastuksiin.

Lähdetäänkö kolmen sukupolven voimin tällaisille matkoille, asiantuntijoiden johdolla tehtäviin teemalomiin erikoistuneen Lomalinjan toimitusjohtaja Terhi Penttilä?

–Kyllä lähdetään. Lisäksi matkalle lähdetään isovanhempien ja lastenlasten kesken.

–Tällä kokoonpanolla oppaan johdolla tehtävälle matkalle lähtö voi tuntuu turvalliselta vaihtoehdolta. Tiedetään, että opas huolehtii ja osaa auttaa, jos jotain ikävää tapahtuu.

Mitä kannattaa huomioida?

–Matka kannattaa suunnitella lasten ehdoilla, kuitenkin niin, että sisältö kiinnostaa kaikkia. Teemalomissa tämä on huomioitu jo valmiiksi.

–Kun liikkeellä ollaan eri-ikäisten matkaajien kesken, aikataulutus on tärkeää. Pitää olla riittävästi joustoa, että kaikki jaksavat ja nauttivat.

–Kannattaa miettiä etukäteen, mikä on lasten kyky vastaanottaa sisältöä ja mihin he jaksavat keskittyä. Toki sekin vaihtelee ja riippuu myös lapsista sekä siitä, mikä heitä kiinnostaa.

–Meillä on esimerkiksi ollut noin 10-vuotiaita sotahistoriasta kiinnostuneita matkaajia isovanhempiensa kanssa tällaisilla matkoilla muun muassa Karjalankannaksella.

Mitkä ovat olleet suosikkikohteita?

–Esimerkiksi Lontoo ja siellä Harry Potter -teema on ollut erittäin suosittu. Matkan teeman lisäksi myös itse kohde on tärkeä valintaperuste.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat kotimaan uutiset

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat