Tilaajalle

Eteläpohjalainen demarivaikuttaja Koivistosta: "Hän avasi tien"

Kun perjantai-illan suru-uutinen presidentti Mauno Koiviston poismenosta tavoitti ilmajokelaisen demarivaikuttajan Toive Tynjälän ja hänen puolisonsa, he totesivat yhteen ääneen, että siniristilippu pitää nostaa puolisalkoon Ilmajoen työväentalolla.

Pitkän uran Etelä-Pohjanmaan ja Ilmajoen demarivaikuttajana tehnyt Tynjälä sai tavata Koivistoa usean kerran puolue- ja työtehtävissä toimittajana. Hän muistelee edesmennyttä presidenttiä maanläheiseksi mieheksi.

– Häntä pidettiin juronakin, mutta kansan pariin päästessään hän ikään kuin vapautui. Joskus oikein huvitti, kun sain toimittajana olla seuraamassa presidentin vierailuja Etelä-Pohjanmaalla. Isännät olivat pirun jäykkiä, kun he jännittivät presidentin saapumista. Sitten presidentti tuli paikalle, sanoi jotain hyvin tavanomaista ja sai isännät rentoutumaan.

Tynjälä muistaa erityisen hyvin vuoden 1982, kun Koivisto oli ensi kertaa ehdolla tasavallan presidentiksi. Demarivaikuttaja Tynjälä oli itse ehdolla Koiviston valitsijamieheksi. Tuohon aikaan kansalaiset saivat äänestää myös valitsijamiehistä, jotka sitten toisella kierroksella valitsivat presidentin.

– Meillä oli tuolloin Seinäjoen urheilutalolla iso vaalijuhla Koivistolle. Sieltä me valitsijamiesehdokkaat ja Manu rouva Tellervo Koiviston kanssa siirryimme Cumulukseen juhlaillalliselle. Siellä hän otti meidät ehdokkaat omakseen ja juttelimme jopa ihan henkilökohtaisia asioita. Paikalla oli myös SMP:n ehdokkaita, joilla ei ollut omaa ehdokasta, vaan olivat Koiviston takana. Se jäi mieleen, kuinka hyvin, tasa-arvoisesti, Manu otti heidät mukaan keskusteluun.

– Tuona iltana Koiviston puheen päätteeksi kuultiin myös elämään jäänyt lausahdus; Kyllä se siitä, Tynjälä muistelee.

Koiviston lausahdus jäi elämään, sillä hänellä oli vuoden 1982 presidentinvaalikampanjassa tapana usein päättää puheensa näihin sanoihin.

Tynjälä kuvailee Koivistoa uranuurajaksi presidenttinä, jonka aikana demokraattisuus voimistui.

– Hän riisui itseltään valtaa pois ja jakoi sitä. Koiviston aikana myös kokoomus tuli hallitukseen. Hän tavallaan avasi presidenttinä tien siihen hyvään malliin, jota seuraajien on ollut hyvä jatkaa, myös nykyisen presidentin, Tynjälä viittaa tasavallan presidentti Sauli Niinistöön.

Demarivaikuttaja näkee Niinistössä ja Koivistossa paljon yhteistä.

– Se tietynlainen jämäkkyys, kansan huomioon ottaminen ja retoriikka jotenkin yhdistävät heitä.

JUHA VAINIO

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu