Tilaajalle

Kolumni: Vauvattomuusbuumista ovat huolissaan myös ne, joiden arvomaailmaa se uhkaa

Ennen raskaus oli riski, joka saattoi estää nuoren naisen työhönoton. Ajat ovat siitä taantuneet. Nyt äitiyden vaatimuksilla piinataan myös keski-ikäisiä naisia, joilla on lapsia.

Naisia ikäsyrjitään kaiken ikäisinä: Liian nuori, liian synnytysikäinen, liian vanha, vaihdevuosivaivainen ja muutenkin aivan passé. Miehet vaikuttavat olevan naisia useammin kaiken ikäisenä miehiä parhaassa iässään, vanhoinakin todellisia voimavaroja.

On olemassa selitys, miksi työelämässä puhutaan näin: Miesjohtajia on 70 prosenttia johtajista. Naisia on 30 prosenttia. Työelämässä valtaa käyttävät eniten keski-ikäiset tai vanhemmat miehet. Valitettavasti osalla heistä tuntuu olevan naisia kohtaan varsin perinteiset olettamukset.

Heitä ei enää niin vaivaa, jos vastapalkattu nainen jää saman tien äitiyslomalle, mutta heitä vaivaa, jos nainen ei suorita äitiyttä, kuten heidän mielestään kuuluisi suorittaa.

Heitä vaivaa, jos äiti palaa liian pian takaisin töihin tai paheksuvat, jos hän tuntuu antavan liian paljon työlleen, koska epäilevät sen olevan perheeltä pois.

Jos nainen joutuu uuden työn vuoksi muuttamaan toiselle paikkakunnalle kuin perheensä, sitä pidetään lähestulkoon lapsen ja perheen hylkäämisenä.

Sadat elleivät tuhannet miehet, jotka tekevät samoin, eivät saa moitteita. Heitä pidetään ansiokkaasti uraansa panostavina miehinä tai miehinä, jotka ovat valmiita lähtemään työn perässä vaikka toiselle puolelle Suomea – kuten kaikilta työllisyyden nimissä odotetaan.

Taustalla kuultavat vanhakantaiset asenteet ja tottumukset. Ei ole kovin pitkä aika, kun koko perhe pakattiin muuttoautoon perheen pään työn vuoksi, eikä paljon vaimolta ja jälkikasvulta kyselty. Sitä selittää, että elanto saattoi silloin olla aidosti vain yhden perheenjäsenen varassa.

Tänä päivänä kysytään, onko molemmille töitä ja myös lasten mielipiteitä kuullaan. Kouluikäiselle koulun vaihto ja kaveripiirin jättäminen on iso asia.

Onhan se vähän vitsikästä, että Suomen vauvattomuusbuumia tuntuvat ihmettelevän kaikkein eniten juuri ne, joiden maailmankuva on kuin 50-luvulta temmattu eli mies on perheen pää ja äiti kodin. Mikä ihme on, kun tämä maailmankuva ei liberaaleille nykynaisille kelpaa?

Vauvaton Suomi on tietenkin aito uhka, mutta voi olla, että kaikki eivät mieti silloin elinvoimaa, kansantaloutta tai sitä, kuka meitä vanhana hoitaa. Joillekin lapsettomuuden yleistymisen on yksinkertaisesti uhka perinteisille arvoille.

Suomessa pitäisi ymmärtää, ettei vain äitien käyttöön käytännössä menevä kotihoidontuki ole ainakaan mikään houkutin perheenperustamiseen. Jatkuvasti pienenevät syntyvyysluvut sen todistavat, mutta poliitikot eivät ole uskaltaneet tukeen kajota. On haitaksi tasa-arvolle, että tuki pitää yksin naiset pitkään kotona.

Pääministeri Antti Rinne haluaa palauttaa lapsimyönteisen ilmapiirin. (MT 11.10.) Olisi syytä kokeilla uusia keinoja, koska syntyvyys kulkee käsikynkkää tasa-arvon kanssa: Perhevapaita ja niiden kustannuksia pitää pystyä jakamaan tasa-arvoisemmin. Se luo lapsimyönteistä ilmapiiriä.

Eriarvoistava maailmankuva ei saa tormata pilamaan kehitystä. Sitä vastaan pitää taistella.

Satu Takala

Kommentoi