Tilaajalle

Kolumni: Sauli Niinistö voisi olla kaikkien maiden johtaja

Yhdysvalloissa vuonna 1828 perustettu demokraattinen puolue on maailman vanhin aktiivinen puolue. Sen tunnuseläin on aasi.

Nyt demokraattien ykköshaaste on kääntää suurvallan suunta. Sen pitäisi tapahtua voittamalla marraskuun 2020 vaalit ja syrjäyttämällä istuva republikaanipresidentti Donald Trump, 73, joka tuntuu mellastavan Valkoisessa talossa kuin puolueensa tunnusnorsu kansallismuseossa.

Tavoite ei taida toteutua. Aasipuolueella ei ole ehdokasta, joka kykenee haastamaan itsevarman showmiehen. Toisesta miljardööristä Michael Bloombergista, 77, ei siihen ole, eikä ole myöskään entisestä varapresidentistä Joe Bidenista, 77.

Jos 330 miljoonan asukkaan valtiosta ei löydy sopivaa alle 70-vuotiasta ehdokasta, kyse on vakavasta osaajavajeesta. Kyynärpäät edellä rynnivien röyhkimysten on helppoa ottaa estradi haltuunsa.

Vaje vaivaa muitakin maita. Brexit olisi Britanniassa ex-brexit, jos työväenpuolue Labourilla olisi johtajanaan valovoimainen visionääri, jolla olisi selkeä sanoma: ”Lopetetaan tämä pelleily.”

Labourilla ei ole sellaista. Jeremy Corbyn, 70, on vaikeaselkoinen vasemmistoveteraani ja vahinkopuheenjohtaja. Hän taitaa itsekin olla pihalla puolueensa päämääristä.

Ongelma ei ole uusi. Todelliset lahjakkuudet ovat karttaneet politiikkaa jo vuosikymmeniä.

Se on ymmärrettävää. Liike-elämän johtopaikoilla pääsee vähemmällä stressillä paremmille palkoille. Valtaakin on enemmän.

Lisäksi poliitikko on ammattina pohjasakkaa kaikissa arvostusmittauksissa.

Suomen nykyisten ministeritason vaikuttajien täytyy olla jonkin sortin masokisteja. Heiltä edellytetään täydellisyyttä, mutta he ovat korkeintaan keskinkertaisia.

Täydellinen ministeri tai puoluejohtaja on älykäs, rento, edustava, sivistynyt, karismaattinen, osaava, rehellinen, kovanahkainen ja uskottava.

Hän on strategisesti taitava, eteenpäin katsova ja aatteessaan vahva auktoriteetti. Hänellä on sana ja sanoma hallussa. Hän on yhtä aikaa samanlainen ja erilainen.

Ei sellaisia ole. Suomessa vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson täyttää useimmat kriteerit ja onkin huomattavasti puoluettaan suositumpi. Demari Antti Rinteen tilanne on päinvastainen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on puolestaan yksilönä poikkeus, joka vahvistaa kaikki säännöt.

Mutta hei, onhan meillä Sauli Niinistö!

Niinistö on supersuosittu supermies. Hänelläkin on ikää 71 vuotta, ja hän on melko vallaton presidentti, mutta hän täyttää jokaisen edellytyksen.

Ideaalissa maailmassa Sauli Niinistö voisi ottaa hoitaakseen kaikkien maiden murheet. Maailma paranisi.

Ilari Tapio

Kommentoi