Tilaajalle

Kolumni: Hehtaarihallia ja joulukörinöötä

Kyllä Seinäjokiset on ny prökkevää ja kulukoo rinta rottingilla, ku non saanu hehtaarihallin johona yli 100:n puorin voimmalla pursuaa joulutavaroota.

Kyllon pukilla ny valinnanvaraa, eikä trenkää lähtiä kattelohon erempää, takuulla kaikkia löytyy mitä syntinen syrän halajaa.

Voii siinä joku onnistua entisen trengin lailla, ku isäntä vei niitä Vaasahan päänpitoviikolla. Mentihin hienohon liikkeehin ja trenki kyseli kaikkia maharollista. Myijä hermostuu ja sanoo, jotta kaikkia löytyy, mitä haluaasitta vierä.

Trenki kaivoo laihan lompsan plakkaristansa ja tokaasi notta; motan sitte kaksinistuttavan kusipurkin. Myijän oli pakko tunnustaa, jottei sitä ny löyry.

Molin aiva varma, jotta tangomarkinat on alaannu tai muuta yltäästä on menos, ku ajoon uuren putiikin sivuutte, Autoja oli 7 ha:n verran ja veheriäästä valomainostaki kilometritolokulla. Toivotahan ny, jotta ostajia piisaas kaikille.

Lenaallesnani aviisia luin, jotta kaikki tangokuninkahalliset on änkeemäs tänne – ny kirkkohon.

Saa nähärä kuinka ihimisten rahat piisaa, ku jokku arvostaa osaamisensa 30–40 €:n arvooseksi.

Jouluvalokki palaa täyttä häkää. Kyllähän se kummasti valaasoo tätä vesisaretta ja kaamosta.

Ku kiertelöö maakunnas, havaattoo kuinka veheriääsiä jäniksiä ja elukoota löytyy ihimisten puutarhoosta ja kokonaaset taloot on foorattu neonvalolla.

Pikkujoulujaki vietellähän entisehen malihin. Pitää toivua, jotta jokahinen osajaas omahan sänkyhynsä kotomatkalla. Saateikas ,siitä tuloo tupen krapinat jos eksyy.

Joulukörinät kotona rupiaa olohon kuumimmillansa, jotta auttuna kaikki olis soosoos.

Muistelin täs koron joulua ja niitä äireen askarehia. Havaattin kuin palijo häjymmin mun jouluni kokoontuu.

Äireelloli pitkät kauppalistat ja listat mitä kunaki päivänä tryskätähän. Ku tuvas ja navetas piti riipoja hämmähäkit nurkista.

Tämä järiestelykyky auttoo, jottei sitä maharotoonta prottomia pääsny syntymähänkää. Tätä kykyä molsin toivonu äireenperinnöksi ittelleni.

Mutta ruoka pitää olla justihin niinku äireelloli. Ny ku saa hakia myijääsistä tai porvarista ja munki leipomukseni tuloo Koulukarulta, ei trenkää yrittää maailmaa selekähirrelle eikä huhtua yökausia.

Joululauluja – niitä komeempia- mennähän taas koko väen vaoimalla laulamahan.

Koskahan me oppisimma järiestöhön sellaasen krääsästä vapaan joulun johona olis lämpyä, ihanaa yhyresoloa ja laatuaikaa toisillensa, mukavia vieraaluja suvun kaas ja joulukirkko koko perheen voimmalla.

Tätä orotelles – lämpööstä joulun orotusta.

Murreseura Krannien hallituksen jäsen

Kommentoi