Tilaajalle

Kolumni: Diffa – syrjäinen polttopiste

Diffa on pieni rajakaupunki neljän maan risteyksessä valtavan Tšadjärven liepeillä keskellä Afrikkaa. Itse järveä ei kylästä käsin näy, mutta sadekaudella joki tulvii sieltä virtaavalla vedellä. Muuten Saharan autiomaata hipovaa kylää ympäröi aava kullankeltainen heinikko, josta nousee yksittäinen puu siellä täällä.

Diffassa tuntee olevansa kaukana maailman metropoleista. Diffa on myös kaukana oman maansa Nigerin pääkaupungista, Niameystä, johon on matkaa lähes puolitoista tuhatta kilometriä.

Kaupungilla onkin monella tapaa enemmän yhteistä etelänaapurinsa Nigerian kanssa, jonka raja kulkee vain kahden kilometrin päässä.

Viime vuosina Diffa on kärsinyt suuresti siitä, mitä sen rajan takana tapahtuu. Vuonna 2015 aseellinen konflikti jihadistijärjestö Boko Haramin ja Nigerian valtion välillä levisi myös Nigeriin. Osa kylän nuorista on värvätty mukaan aseellisen ryhmän toimintaan, kaupungin ulkopuolella liikkuminen on turvatonta ja elinkeinoelämä sitä myöten tyrehtynyt.

Humanitaarisen avun tarve on suuri sekä paikallisten että Nigeriasta tulleiden yli sadantuhannen pakolaisten keskuudessa. Pakolaisten lisäksi myös Boko Haramin jättävät taistelijat suuntaavat usein Nigeriin, sillä maa kohtelee antautuvia taistelijoita suopeammin kuin Nigeria.

Tšadjärven konfliktilla on siis monia maiden rajoja ylittäviä ulottuvuuksia, joista nigeriläiset mielellään naapuriensa kanssa keskustelisivat. Tällaisiin ongelmiin ratkaisut löytyvätkin todennäköisemmin alueellisen yhteistyön kautta, joka Tšadjärvellä on ollut haastavaa. Kanavat yhteiselle vuoropuhelulle ovat harvassa, ja luottamuskin kortilla.

CMI luo edellytyksiä juuri tällaisen vuoropuhelun syntymiselle. Riippumattomana toimijana voimme kohdata ihmisiä eri maissa, ja tuoda heidän näkemyksiään yhteen.

Viime vuonna perustettiin Tšadjärven kuvernöörien foorumi, jonka alkutaivalta CMI on tukenut. Foorumi tuo yhteen konfliktialueiden paikallishallinnon edustajia neljästä eri maasta. Se on myös luonut tilaa kansalaisten mielipiteille ja keskusteluyhteyden päättäjiin. Tämä on tärkeää, jotta ehdotetut ratkaisut perustuvat tavallisten ihmisten arkitodellisuuteen.

Toinen keino vahvistaa alueellista konfliktinratkaisua on tukea afrikkalaisia alueellisia organisaatioita. CMI on pitkän linjan kumppani Afrikan Unionille, joka puolestaan auttaa jäsenmaitaan Tšadjärvellä ratkomaan konfliktia ja luomaan edellytyksiä kestävälle rauhalle.

Aseellisen konfliktin lisäksi Diffaa koettelee myös toinen ihmisen luoma kriisi: ilmastonmuutos. Sateenvaraisesta maanviljelystä riippuvainen alue on erityisen altis muutoksen mukanaan tuomille äärimmäisille sääolosuhteille, kuten tulville ja kuivuudelle.

Ratkaisut rajat ylittävään ilmastokriisiin löytyvät rajat rikkovan yhteistyön kautta.

Vaikka Diffa on maailman mittakaavassa syrjäinen, sijaitsee se globaalin rauhan ja turvallisuuden kannalta merkittävässä risteyksessä. Diffasta etelään pelkoa kylvää Boko Haram ja pohjoisessa avautuu Saharan autiomaa, jossa vaikuttavat muut aseelliset ryhmät sekä ihmissalakuljettajat, ja jonka läpi moni suuntaa Eurooppaan.

Jos Diffassa pystytään ratkaisemaan nämä haasteet, lupaa se myös hyvää globaalille rauhalle ja turvallisuudelle. Jos Diffa menestyy, niin mekin menestymme. Toivoa on: erityisesti monet kaupungin nuorista ponnistelevat sinnikkäästi rauhan eteen, ja vaikka heitä turhauttavatkin kapea-alaiset tulevaisuudennäkymät, huokuu heistä myös ratkaisukeskeisyys ja valtava muutosvoima.

Toisaalta se, mitä esimerkiksi Suomessa päätämme tehdä ilmastokriisin pysäyttämiseksi, tulee vaikuttamaan Diffassa, jonka asukkaat jo nyt kokevat muuttuvan ilmaston vaikutukset päivittäisessä elämässään.

Crisis Management Initiativen (CMI) toiminnanjohtaja

Kommentoi