Vanhojen ruotsalaisaittojen avaimenhelat

Vanoja hirsitaloja on purettu ja siirretty vuosisatoja uusiin paikkoihin. Päärakennusten siirtäminen on ollut harvinaisempaa ja ulkorakennusten yleisempää. Tärkein syy tähän ovat olleet talouselämässä tapahtuneet muutokset.

Varastoina käytettyjä aittoja on siirretty eniten paikasta toiseen. Jokaisen aitan siirron yhteydessä on tuhoutunut ja säilynyt jotain vanhasta rakenteesta. Tämä koskee myös aittojen ovia. Toisinaan ovi on vaihdettu kokonaan uuteen, usein vanha aitan ovi on otettu kuitenkin uuteen käyttöön.

Tuossa vaiheessa aitan ulko-oven lukonhela on ollut usein ainoa säilynyt detalji. Ovi on kiinnitetty siirron yhteydessä usein uudella kiinnityssysteemillä, esimerkiksi vahvalla rautatangolla, mutta jättämällä vanha lukkohela sen alle. Koska Knuuttilanraitin Storgårdin aitassa ovi on laitettu nurinpäin, sen helakin on ylösalaisin. Kyseiset lukonhelat ovat usein vanhimpia maanpäällisiä todisteita aitan alkuperästä.

Olen löytänyt Kauhavalla sekä Yli- ja Alahärmässä vanhoista aitoista runsaasti ruotsalaisperäisiä, vanhaan yleiseurooppalaiseen arkkitehtuuriperinteeseen liittyviä heloja ja ”sarananlehtiä”.

Noiden maanpäällisten esinelöytöjen lisäksi pitäisi löytää vielä maanalaisia arkeologisia todisteita varhaisen ruotsalaisautuksen varhaisimmasta kulttuurivaikutuksesta tällä seudulla.

Varmaa on jo nyt se, ettei noita harvinaisuuksia ole tehnyt alun perin täkäläinen suomalainen väki ollenkaan.

JUKKA PAASO

arkkitehti

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset