Tuulivoimasta tarvitaan rehellistä ja ennakkoasenteista vapaata tutkimusta

Tuulivoimayhtiöiden lobbarit ovat olleet ahkerasti liikkeellä. Sen huomaa yleisönosastojen kirjoituksista. Kehutaan, miten paljon työtä ja vaurautta tuulivoimaloiden pystyttäminen kuntiin toisi.

Syyllistetään niitä, jotka eivät anna myllyjä mailleen rakentaa tai tekevät valituksia estäen tai hidastaen rakentamista tai niitä, jotka sanovat sairastumisensa johtuvan tuulivoimaloiden läheisyydestä. Ei kuitenkaan kerrota, miten paljon veromarkkoja valtio lahjoittaa noille yhtiöille. Nythän hallitus kaavailee muutosta, mutta tässä muutamia lukuja nykyisestä tilanteesta.

Tänä vuonna on 24.11. mennessä mennyt tukieuroja tuulivoimayhtiöille jo yli 106 miljoonaa euroa (tuulivahinko.fi). Tuulisimpina päivinä se on yli 10 euroa joka sekunti. Kun kapasiteettia lisätään, maksut nousevat. Syöttötariffilla tuetaan muutakin uusiutuvaan energiaan, kuten metsähakkeeseen, biokaasuun ja puupolttoaineeseen perustuvaa sähkön tuotantoa, mutta niistä on Suomelle muutakin hyötyä, eivätkä kaikki voitot valu ulkomaille.

Uutisissa saimme kuulla keskiviikkona, että terveysvaikutuksia aiotaan selvittää. Tarvitaan ennakkoasenteista vapaata, rehellistä tutkimusta. Pitäisi tutkia nimenomaan näitä uusia jättikokoisia tuulivoimaloita. Kun puhutaan vain äänenvoimakkuudesta ja desibeleistä tai välkevaikutuksista, onko silloin tutkittu oikeita asioita? Häiriöt lentokoneiden tutkajärjestelmiin, puhelimiin ja televisioon tiedetään. Voivatko ongelmat ihmisille aiheutua jostain, mitä ei ole edes huomattu tutkia.

Tuulivoimaloiden tuottama sattumasähkön määrä vuositasolla on aika mitätöntä. Silloin kun tuulivoimalat pyörivät, joudutaan vesivoimaloissa juoksuttamaan ohi niin paljon vettä, että se korvaisi tuulivoimalat kokonaan eikä meidän rahojamme tuhlattaisi turhaan.

Vuonna 2015 tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä oli 3,5 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Kannattaako näin tehotonta hanketta tukea? Vesivoiman osuus oli 25,1 ja biomassan 16,2 prosenttia Energiateollisuuden sivujen mukaan. Vesivoimalaitosten tehoa voisi vielä kasvattaa ja uuttakin rakentaa jossain määrin. Tuulivoimaa markkinoidaankin totuutta vastaamattomien mielikuvien avulla uusiutuvana sähkönä. Mielestäni koko touhu on suurta huijausta.

Tuulivoimalan elinikä on 15-20 vuotta. Onko yritystä sitten enää olemassa, kaatuvatko purkamiskustannukset maanomistajan harteille? Siihen tarvitaankin sitten kerrostalonosturi. Voisiko purkamiskustannuksista vaatia vakuudet jo ennen rakentamista?

Suomalaisten osuus ilmaston lämpenemiseen verrattuna koko maailmaan on minimaalinen. Kovien pakkasten aikana sähkön lisätarpeen täyttäjäksi ei tuulivoimasta ole, kun kovalla pakkasella ei yleensä kovin tuulekaan. Hiilivoimaloita ajettiin alas aivan liian aikaisin. Innovaatioita tarvittaisiin. Tuulivoimasta ei sähköpulaan ole apua.

Tukia tuulivoimaloille ei saisi missään tapauksessa jatkaa vuoden 2018 jälkeen. Tuki on väärin muita sähkön tuottajia kohtaan. Opiskelun ja tutkimuksen tukemisesta Suomi hyötyisi enemmän.

PAULA SILLANPÄÄ

Alajärvi

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset