Sairaaksi tuulivoimaloiden infraäänestä, eihän?

Suomessa vallitsevan virallisen ymmärryksen mukaan tuulivoimaloiden infraääni ei voi aiheuttaa terveyshaittoja, koska taajuudeltaan 0-20 Hz:n infraääni jää normaalin kuulokynnyksen alapuolelle.

Mutta lohduttaako tämä, kun asukkaiden kokemus eri puolilla Suomea ja Ilmajoen Santavuorenkin ympäristössä on toinen? Mitä virallinen näkemys auttaa, jos oma tai läheisen terveys menee? Sitä ei palauteta nappia painamalla, eikä millään rahasummalla.

Ensin tulevat korvaoireet: korvien naksuminen, lukkiutuminen tai paineentunne. Ei tunnu kovin vaaralliselta – kerrankos sitä korvat ovat lukossa, mutta ilman selkeää syytä ja oireiden jatkuessa tuntemukset alkavat olla ikäviä.

Vähitellen oireet muuttuvat korvakivuiksi, -säryiksi ja päänalueen vihlaisuiksi. Käynti korvalääkärillä tuottaa toteamuksen: korvat ovat kunnossa, ei ole korvatulehdusta. Kaikkihan on silloin hyvin, eikö vain?

Oireilu muuttaa muotoaan. Pään vihlaisut loppuvat – niiden sijaan koko päälaki tuntuu olevan jatkuvassa kuormituksessa, kuin tietokone ylikierroksilla. Millä ihmeellä paineen saisi alas? Liikaa stressiä, lisää lepoa!

Oloa ei kuitenkaan helpota jatkuva tinnitus, joka muuttuu välillä äänten sekamelskaksi, kuin korvissa soisi suurten sähkölinjojen jännite. Sattumaako, että niin käy erityisesti aukeilla paikoilla, joissa ei ole mitään estettä tuulivoimaloihin? Niin, tuulivoimalan näkeminenhän kuulemma lisää sen häiritsevyyttä! Ihmeellistä vain, että silmien sulkeminen ei poista tinnitusta.

Vähitellen myös limaisuus, kurkun kakominen ja tulehdukset lisääntyvät. Tavallista sitkeämpää kesäflunssaako? Tai ehkä ääni on painoksissa – tosin rintakehällä on ilkeän kuiva tunne, jota ei kehtaa tunnustaa.

Suuta kuivaa ja janottaa. Ruoansulatuskin tuntuu olevan oudon vaihteleva. Ylävatsan painontunne röyhtäilyttää ja juoksuttaa – toisina päivinä. Onneksi ei sentään yöllä.

Sydämen muljahtelu ei rauhoita. Eihän sitä pidetä vaarallisena, mutta ei se aiemmin näin ole laittanut, päivittäin. Mitä seuraavaksi – rytmihäiriöitäkö?

Levon lisääminen ei onnistu. Joinain öinä uni on katkonaista ja välillä joutuu valvomaan, vaikka väsymys olisi valtava. Aamuisen verenpaineen pompatessa mittarinkin mukaan korkeisiin lukemiin on pakko havahtua. Sydän joutuu varmasti lujille, levossa!

Suunta siis lääkäriin. Infraäänen aiheuttamat oireet ovat moninaiset, jo altistuksen alkuvaiheessa, joten toivottavasti vakavammista oireista ei tarvitsekaan kärsiä.

Mielenterveyden häiriöiksihän joku näitä arvelee. Silti infraäänen aiheuttamille oireille löytyy oma virallinen koodinsa THL:n ICD-10-tautiluokituksesta. Se on T75.2, värähtelyn vaikutus. Infraäänen aiheuttamat oireet on luokiteltu vammoiksi tai ulkoisten syiden seurauksiksi.

Lääkkeenä ja toivona on virallisen ymmärryksen kasvaminen infraäänen haitallisuudesta terveydelle – ihmiskehoa ei ole suunniteltu kestämään infraäänen jatkuvaa rasitusta, vai täytyykö Suomessa todella testata infraäänen vaikutus asukkaiden ja eläinten terveydellä?

PÄIVI PELTONIEMI

FM Kurikka

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset