MUUT LEHDET

Aamulehden mukaan aukioloaikojen vapauttaminen kiristi kauppojen kilpailua.

"Kauppojen aukioloajat vapautuivat vuoden alussa. Eniten on hyödynnetty lauantai-iltojen tai sunnuntain aukioloja. Kaupan liitto esitteli tiistaina selvityksen, jossa tarkastellaan kauppojen aukiolon vaikutuksia.

Selvityksen perusteella arki-iltojen myöhäisimmille aukiolotunneille ei ole erityisen suurta tarvetta. Yli puolet kuluttajista ei ole käynyt ostoksilla iltayhdeksän jälkeen.

Päivittäistavarakaupan yrityksistä 52 prosenttia pitää nykytilannetta aiempaa huonompana. Erikoiskaupassa tyytymättömiä on 42 prosenttia alan yrityksistä.

Tyytymättömyyden taustalla on kilpailun kiristyminen, ja erilaiset ketjusopimukset, jotka rajoittavat yrittäjän vapauttaa päättää itse aukioloajoista."

Kouvolan Sanomat toivoo valvonnan lisäämiseen harkintaa.

"Suojelupoliisi ja Puolustusvoimat ovat pitkään toivoneet lisää valtuuksia tiedustelutoimintaansa.

Oikeusministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä ehdottaa nyt, että perustuslakia tältä osin muutetaan tiedusteluvaltuuksien parantamiseksi. Viestintäsalaisuuden saisi murtaa, jos vaarassa on kansallinen turvallisuus esimerkiksi terrorismin, väkivaltaisen radikalismin tai ulkomaisen tiedustelupalvelun toiminnan takia.

Tiedusteluvaltuuksien lisääminen on siis tehtävä tarkkaan harkiten. On selkeästi määriteltävä, ketkä tiedustelua voivat tehdä, miten sitä tehdään ja kuka on luvanantaja."

Länsi-Savon mielestä valvojaakin on voitava valvoa.

"Suojelupoliisi on saamassa uusia työkaluja tehtäväänsä kansallisen turvallisuuden takaamisessa. Supon valtuuksia pohtiva työryhmä on päätymässä esitykseen, jonka mukaan Supo saisi tulevaisuudessa nykyistä laajemmat valtuudet seurata kansalaisten viestintää sekä muuta toimintaa, jos sillä on aihetta epäillä vakavaa uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.

Onkin totta, että kovemmaksi muuttuneessa taistelussa esimerkiksi terrorismia vastaan tarvitaan myös järeämpiä työkaluja. On kuitenkin edellytettävä myös sitä, että Supo käyttää lisääntyneitä valtuuksiaan vastuullisesti."

Kommentoi